LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

04|02
2023
20:25

NASA: Έδωσε στη δημοσιότητα νέα φωτογραφία του νεφελώματος «Ταραντούλα» - Η μαγευτική εικόνα από το τηλεσκόπιο Hubble

Ένα νέο εκπληκτικό στιγμιότυπο του νεφελώματος «Ταραντούλα» από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble δημοσίευσε η NASA

Το νέο εκπληκτικό στιγμιότυπο του νεφελώματος «Ταραντούλα», συνδυάζει δεδομένα από δύο διαφορετικές προτάσεις παρατήρησης. Η πρώτη, που οι αστρονόμοι την ονόμασαν Scylla, σχεδιάστηκε για να διερευνήσει τις ιδιότητες των κόκκων σκόνης που υπάρχουν στο κενό μεταξύ των άστρων, οι οποίοι αποτελούν τα σκοτεινά σύννεφα που περιελίσσονται σε αυτή την εικόνα. Και η δεύτερη, που ονομάζεται Ulysses, ενσωματώνει επίσης δεδομένα από ένα πρόγραμμα παρατήρησης που μελετά τον σχηματισμό αστέρων σε συνθήκες παρόμοιες με τις συνθήκες του πρώιμου Σύμπαντος.

Οι νέες εικόνες από το νεφέλωμα αποκαλύπτουν χιλιάδες νεογέννητα άστρα. Αυτές οι εικόνες αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να παρατηρήσουν μια σειρά από φαινόμενα που εξελίσσονται στο νεφέλωμα αυξάνοντας τις γνώσεις μας τόσο για αυτό όσο και γενικότερα για τους μηχανισμούς γέννησης και εξέλιξης των άστρων. 

Τι είναι το νεφέλωμα Ταραντούλα

Το νεφέλωμα Ταραντούλα, γνωστό και ως 30 Doradus, είναι μια μεγάλη περιοχή σχηματισμού άστρων ιονισμένου αερίου υδρογόνου που βρίσκεται 161.000 έτη φωτός από τη Γη, στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου. Όπως αναφέρει η NASA στην επίσημη ιστοσελίδα της, είναι η φωτεινότερη περιοχή σχηματισμού άστρων στη γαλαξιακή μας γειτονιά και το σπίτι των πιο καυτών, με τη μεγαλύτερη μάζα αστεριών που γνωρίζουμε έως τώρα. Αυτό το καθιστά ένα τέλειο φυσικό εργαστήριο στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε τις θεωρίες σχηματισμού και εξέλιξης των άστρων, και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει μια πλούσια ποικιλία εικόνων αυτής της περιοχής.

Σημειώνεται ότι κάποιες από τις περιοχές του νεφελώματος είναι οι πιο γόνιμες και φωτεινές σε ολόκληρο το Τοπικό Σμήνος, το σμήνος γαλαξιών στο οποίο ανήκει και ο γαλαξίας μας. Σε αυτές τις γονιμότερες περιοχές του νεφελώματος εκτός από πολλά και πολύ λαμπρά άστρα γεννιούνται και τα πιο μεγάλα σε μέγεθος που υπάρχουν στο Σύμπαν ορισμένα από τα οποία έχουν μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Αυτά τα γιγάντια άστρα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς το μέγεθός τους οδηγεί γρήγορα ένα ποσοστό από αυτά στο θάνατο με εκρήξεις σουπερνόβα.

Επιπλέον, το νεφέλωμα της Ταραντούλας έχει διάμετρο περίπου χίλια έτη φωτός και έχει ονομαστεί έτσι επειδή οι επιστήμονες που το παρατηρούσαν θεώρησαν ότι το σχήμα του και ειδικά οι πιο λαμπρές περιοχές του τους θύμισαν την μορφή που έχει το διασημότερο είδος αράχνης.

Μέσα στο νεφέλωμα γεννιούνται κατά εκατομμύρια νέα άστρα γεγονός που το κάνει τόσο λαμπρό ώστε σύμφωνα με τους ειδικούς αν το νεφέλωμα ήταν κοντά μας σε απόσταση ίση με αυτή του νεφελώματος του Ωρίωνα, θα κάλυπτε τον μισό ουρανό μας και το φως του θα μετέτρεπε τη νύχτα σε ημέρα. 

Πηγή: ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ