LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

22|02
2023
17:44

Τεχνητή νοημοσύνη: Το κινεζικό ChatGPT κράσαρε με το καλημέρα

Η αρχική ανακοίνωση για την πλατφόρμα MOSS έγινε viral την Δευτέρα και συγκέντρωσε δεκάδες εκατομμύρια σελιδοπροβολές στο κινεζικό αντίστοιχο του Twitter.

Οι ερευνητές που ανέπτυξαν το πρώτο κινεζικό αντίστοιχο του πολυσυζητημένου ChatGPT αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη την Τρίτη μετά το κρασάρισμα του chatbot λίγες ώρες μετά το δημόσιο ντεμπούτο του, το οποίο όπως φαίνεται προσέλκυσε υπερβολικά πολλούς χρήστες.

Η αρχική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Φουντάν για την πλατφόρμα MOSS έγινε viral την Δευτέρα και συγκέντρωσε δεκάδες εκατομμύρια σελιδοπροβολές στο Weibo, το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter.

Το MOSS, το οποίο παίρνει το όνομα ενός κβαντικού υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης στην κινεζική ταινία επιστημονικής φαντασίας Wandering Earth 2, παρουσιάστηκε από τα κρατικά μέσα ως η κινεζική απάντηση στο ChatGPT της OpenAI.

To chatbot όμως έπαψε να λειτουργεί λίγες ώρες αργότερα και οι δημιουργοί του ανακοίνωσαν ότι δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο για το κοινό.

Η τεχνολογία της αμερικανικής OpenAΙ, η οποία σταδιακά ενσωματώνεται στη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft, προκάλεσε ενθουσιασμό αλλά και ανησυχία στην Κίνα, όπου αρκετά πανεπιστήμια και εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται πλέον σε κούρσα για να αναπτύξουν κάτι παρόμοιο.

Στην αρχική ανακοίνωσή της την Δευτέρα, ομάδα του Φουντάν είχε περιγράψει το MOSS ως μοντέλο διαλόγου παρόμοιο με το ChatGPT. Την Τρίτη όμως απέφυγε την σύγκριση και παραδέχτηκε ότι απαιτούνται βελτιώσεις.

«Το MOSS είναι ακόμα ένα πολύ ανώριμο μοντέλο, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να φτάσει το ChatGPT» είπαν οι ερευνητές σύμφωνα με το Reuters. «Ένα ακαδημαϊκό ερευνητικό εργαστήριο σαν το δικό μας δεν μπορεί να αναπτύξει μοντέλα με ικανότητες που πλησιάζουν το ChatGPT».

«Οι πληροφοριακές υποδομές μας δεν επαρκούσαν για την εξυπηρέτηση τόσο μεγάλης κίνησης και ως ακαδημαϊκή ομάδα δεν έχουμε επαρκή εμπειρία στην μηχανική. Προσφέραμε μια πολύ κακή εμπειρία και πρώτη εντύπωση και εκφράζουμε την ειλικρινή απολογία μας σε όλους».

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι και το ChatGPT έχει κρασάρει αρκετές φορές λόγω υπερβολικής ζήτησης.

Λίγοι ήταν οι χρήστες που πρόλαβαν να δοκιμάσουν το MOSS, ωστόσο ένας δημοσιογράφος της Shanghai Observer μοιράστηκε την εμπειρία του και δήλωσε ότι τα αγγλικά του chatbot είναι καλύτερα από τα κινεζικά του.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τσιου Ζιπένγκ, καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο αριθμός των παραμέτρων που εξετάζει το MOSS είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερος σε σχέση με το ChatGPT.

Πηγή: In.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών