LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

28|03
2023
21:18

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Πώς το μπρόκολο «μεταμορφώνεται» σε κουνουπίδι

Βρίσκεται το μπρόκολο υπό εξαφάνιση; Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πώς η κλιματική αλλαγή μεταμορφώνει το μπρόκολο σε… κουνουπίδι.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να σημάνει και το τέλος του μπρόκολου όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Cornell.

Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με την κηπουρική γνωρίζουν, οι ανθοκεφαλές («φούντες/κεφάλια») του μπρόκολου δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

Συγκεκριμένα, η ιδανική θερμοκρασία για τη σωστή ανάπτυξη του μπρόκολου είναι γύρω στους 16 βαθμούς Κελσίου. Από τους 22 βαθμούς Κελσίου, το φυτό αρχίζει να παραμορφώνεται. Όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 28 βαθμούςοι ανθοκεφαλές του λαχανικού αρχίζουν και γίνονται πιο πυκνές και πιο ανοιχτόχρωμες, με αποτέλεσμα το μπρόκολο να μοιάζει πλέον περισσότερο με κουνουπίδι.

Πώς μοιάζει το μπρόκολο όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή:

Το πρόβλημα αυτό οφείλεται στις αλλοιώσεις του DNA του φυτού, οι οποίες προκύπτουν μετά από μια διαδικασία μεθυλίωσης, που ενεργοποιείται στις υψηλές θερμοκρασίες. Η μεθυλίωση φαίνεται να απενεργοποιεί μια ομάδα γονιδίων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη του μπρόκολου.

Όταν οι ερευνητές χορήγησαν στο φυτό 5-αζακυτιδίνη, η οποία και σταματά τη διαδικασία της μεθυλίωσης, το μπρόκολο άρχιζε να αναπτύσσεται κανονικά, ακόμα και όταν η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 28 βαθμούς Κελσίου.

«Όταν αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε καλύτερα τους μηχανισμούς, πιθανότατα θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε μια καινούρια βιοτεχνολογία, μέσα από την οποία θα μπορούμε να σταματήσουμε τη μεθυλίωση του DNA και έτσι θα μπορούμε να καλλιεργούμε τις σοδειές σε υψηλότερες θερμοκρασίες», εξηγεί ο Σούσεν Γκαν, εκ των ερευνητών.

Όπως αναφέρει ο οργανισμός «Study Finds», το μπρόκολο είναι μόνο ένα παράδειγμα φυτών που έχουν αρχίσει να «λυγίζουν» κάτω από την πίεση της κλιματικής αλλαγής. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να μειώσουν την ποιότητα σε πολλά άλλα λαχανικά και σοδειές, κάτι που φανερώνει την ανάγκη της ανθρωπότητας να κατευθυνθεί στην καλλιέργεια ειδών τα οποία θα είναι ανθεκτικά στη ζέστη.

Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Magda Ehlers: https://www.pexels.com/el-gr/photo/4162147/
 

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ