LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

28|03
2023
21:58

Περισσότεροι από τους μισούς καρχαρίες και τα σαλάχια στη Μεσόγειο κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Περισσότεροι από τους μισούς καρχαρίες και σαλάχια στη Μεσόγειο κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της αυξανόμενης απειλής της αλιευτικής πίεσης, της κλιματικής κρίσης και της ρύπανσης, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Cavanilles του Πανεπιστημίου της Βαλένθια.

Οι καρχαρίες και τα σαλάχια, που διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στη ρύθμιση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων αφού ελέγχουν τους πληθυσμούς της λείας τους, είναι «πολύ ευάλωτοι» στις ανθρώπινες δραστηριότητες λόγω της αργής ανάπτυξής τους, της καθυστερημένης ωρίμανσης και των λιγοστών απογόνων τους, ανέφερε τη Δευτέρα το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, επικαλούμενο την έκθεση.

Ο κίνδυνος εξαφάνισης απειλεί τη λειτουργία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, σύμφωνα με την έκθεση.

Αν και οι καρχαρίες και τα σαλάχια δεν είναι στόχοι της μεσογειακής αλιείας, ψαρεύονται τυχαία, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η καλύτερη διαχείριση των πληθυσμών τους είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους.

«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η κοινότητα αλλάζει με τις κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες μάς επιτρέπει να προβλέψουμε καλύτερα τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής των οικοτόπων προκειμένου να τεθούν προτεραιότητες για τη διατήρησή της», τόνισε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, David Ruiz-Garcia.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αλιευτική προσπάθεια παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην τροποποίηση της κοινότητας των καρχαριών, ειδικά στις περιοχές με τη μεγαλύτερη συχνότητα αλιείας.

«Αυτά τα είδη φαίνεται να μπορούν να αντέχουν τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, χάρη στην ταχεία και παραγωγική τους αναπαραγωγή. Τώρα οδεύουμε προς ένα οικοσύστημα που είναι λιγότερο ποικιλόμορφο, απλούστερο, λιγότερο παραγωγικό και λιγότερο ικανό να απορροφήσει τις αλλαγές που μπορεί να συμβούν στο μέλλον λόγω της παγκόσμιας αλλαγής», πρόσθεσε ο Ruiz-Garcia.

«Είναι σημαντικό ο κλάδος να είναι σε θέση να αναγνωρίσει επαρκώς τα προστατευόμενα είδη, καθώς και να χειρίζεται σωστά αυτά τα δείγματα όταν βρίσκονται στο σκάφος για να προσπαθήσει να διασφαλίσει την επιβίωσή τους μετά τη ψαριά», είπε.

Πηγή: Cnn.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ