LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Ορόσημο Θαλής Φροντιστήριο

30|03
2023
16:33

Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη: Το κλίμα είναι η πραγματική αιτία σύγκρουσης στον κόσμο

Πρέπει να σταματήσουμε τη σύγκρουση στην Ουκρανία, την πανδημία, τη φτώχεια, την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά η σημαντικότερη ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές αφορά το κλίμα, λέει ο Άνχελ Γκουρία

Οι διαφωνίες για το κλίμα, πολύ περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι οι μεγάλοι παράγοντες πόλωσης παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια, προειδοποιούν ο Πασκάλ Λαμί και ο Άνχελ Γκουρία, ο πρώην και ο νυν πρόεδρος του Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη.
 
«Έχουμε επείγουσες καταστάσεις. Πρέπει να σταματήσουμε τη σύγκρουση στην Ουκρανία, την πανδημία, τη φτώχεια, την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά η σημαντικότερη ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές αφορά το κλίμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μεξικανός Άνχελ Γκουρία, ο νέος πρόεδρος του Φόρουμ που ιδρύθηκε το 2018 και στο οποίο μετέχουν κάθε χρόνο αρχηγοί κρατών, ειδικοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
 
«Η πόλωση για τις υποθέσεις του κλίματος αυξάνεται πολύ», προειδοποιεί από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Φόρουμ, ο Γάλλος Πασκάλ Λαμί. «Η πραγματική αιτία σύγκρουσης σήμερα είναι το κλίμα» προσθέτει, επικαλούμενος την απόφαση για τις απώλειες και τις ζημίες που συζητήθηκε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, την COP27, στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου τον Νοέμβριο.
 
Το κείμενο με τις δεσμεύσεις, που απέσπασαν την τελευταία στιγμή οι πιο φτωχές χώρες που το διεκδικούσαν εδώ και δεκαετίες, προβλέπει έναν μηχανισμό αποζημίωσης από τις πλούσιες χώρες, που είναι οι κύριοι ρυπαντές, για τις «απώλειες και τις ζημίες» που οφείλονται στις καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.
 
Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες αυτής της απόφασης αναμένεται να καθοριστούν στην προσεχή COP, το 2028 στο Ντουμπάι, που υπόσχεται νέες εντάσεις σε σχέση με τις συνεισφέρουσες χώρες, καθώς οι ανεπτυγμένες χώρες επιμένουν η Κίνα να αποτελέσει μέρος αυτών.
 
Η σύγκρουση για την υπερθέρμανση του πλανήτη μεταξύ του Βορρά και του Νότου μπορεί να συνδεθεί, σύμφωνα με τον Πασκάλ Λαμί «με μια εξαιρετικά απλή - όσο και αποτελεσματική - πολιτική αφήγηση» που θα συνοψίζεται στο εξής: «Είστε εσείς (ο Βορράς) που βάλατε αυτόν τον άνθρακα στην ατμόσφαιρα και είμαστε εμείς (ο Νότος) που θα είμαστε τα κύρια θύματα».
 
Πρώην γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο Άνχελ Γκουρία διαδέχθηκε στις 23 Μαρτίου τον Πασκάλ Λαμί, πρώην γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ως επικεφαλής του Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη, με αποστολή να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
 
Το Φόρουμ αυτό, που ιδρύθηκε με την ώθηση του Εμανουέλ Μακρόν, φιλοδοξεί να είναι μια εναλλακτική στους μεγάλους διεθνείς θεσμούς που έχασαν «σε συνάφεια, σε νομιμότητα» και «το πιο σημαντικό: σε αποτελεσματικότητα», σύμφωνα με τον Πασκάλ Λαμί.
 
Και πέντε χρόνια μετά την πρώτη του διοργάνωση, «η αρχική διάγνωση δυστυχώς επιβεβαιώνεται», η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει σημαντικές επιπτώσεις διεθνώς, δηλώνει με λύπη.
 
Πηγή: Protothema.gr

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Ορόσημο Θαλής Φροντιστήριο