IliaLive.gr
LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

12|05
2023
16:06

Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας καινοτομεί και βάζει γερά θεμέλια στη STEAM εκπαίδευση!

Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Κυψέλη», στο οποίο περιγράφεται το STEAM εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε Μουσείο;», αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.  

Την επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε η Δρ Σταματία Κοτρέτσου, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, η κ.  Ευαγγελία Βελλή, φιλόλογος MSc. και η κ. Ευανθία Κοντογούρη, μαθηματικός ΜEd., διευθύντρια του 8ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου, οι οποίες  και ευχαριστούν θερμά:

  • Tον κ. Γεώργιο Ι. Βλασόπουλο, Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου και την κ. Αντωνία Βλαχούση, προϊσταμένη της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας που υποστήριξαν την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πάμε Μουσείο;» καθώς και την έκδοση του παρόντος βιβλίου.
  • Tους διευθυντές και τις διευθύντριες των δέκα συνεργαζόμενων σχολείων, τους εκπαιδευτικούς, τις μαθήτριες και τους μαθητές, καθώς και τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και κηδεμόνες, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχε υλοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
  • Tους παρακάτω συνεργαζόμενους φορείς, οι οποίοι συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος: ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας, 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής, 1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής ΜακεδονΙας, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια», Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας, Εξωραϊστικό Σύλλογο Ανδρίτσαινας, Ελβετική Ένωση Φίλων της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας.
  • Tους εξωτερικούς συνεργάτες, οι οποίοι υποστήριξαν το πρόγραμμα και αναφέρονται στη συνέχεια αλφαβητικά: κ. Ελένη Αγγελοπούλου, γραμματέα του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ανδρίτσαινας, κ. Χρήστο Αλεξανδρόπουλο, προγραμματιστή/τεχνικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, Δρ Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια ιστορίας του ΕΚΠΑ, Δρ Ανδρέα Θανασούλα, εκπαιδευτικό-ηθοποιό, κ. Φωτεινή Ηλιοπούλου, μέλος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ανδρίτσαινας, κ. Μαρία Καμηλάκη, προϊσταμένη Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής, κ. Αγγελική Καραπάνου, προϊσταμένη του Τμήματος των κοινοβουλευτικών αρχείων, κ. Βικτωρία Καρέλια, συλλέκτρια παραδοσιακών ενδυμασιών, κ. Μαρία Κονδύλη, μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, κ. Διομήδη Κυριλλόπουλο, αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας και γιό της ποιήτριας Έφης Αιλιανού-Κυριλλοπούλου, κ. Βάσω Παπαγεωργίου, πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ανδρίτσαινας, Δρ Σπυρίδωνα Παπαδάκη, οργανωτικό συντονιστή του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας, αείμνηστη Πηνελόπη Σκαλτσούνη, πρώτη Γραμματέα του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ανδρίτσαινας, κ. Τρύφωνα Τρυφωνόπουλο, συντηρητή βιβλίων, μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, Δρ Δημήτριο Τσελεπή, πρόεδρο της Ελβετικής Ένωσης Φίλων της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, κ. Γεώργιο Φακιολάκη, καθηγητή Πληροφορικής και κ. Νίκο Φλώρο, γλύπτη διεθνούς φήμης.

vivlioth adrits kupseli 2

Κατά το σχολικό έτος 2021-2022 τα μέλη του Μαθητικού Δικτύου «Ατίθασα Πινέλα» όπως οι μέλισσες και τα μελισσόπουλα τριγύριζαν στα πνευματικά λιβάδια της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας, συγκέντρωσαν το νέκταρ από δέκα συνεργαζόμενα σχολεία και παρήγαγαν στη δική τους κυψέλη το πολύτιμο προϊόν τους, το μέλι. Το μέλι αυτό, εξαιρετικής ποιότητας, περιέχει ιστορίες, βίντεο, ζωγραφιές, κατασκευές, όλα εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Το παρόν σύγγραμμα «Η Κυψέλη» της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας αποτελείται από δυο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει έντεκα κεφάλαια, στα οποία παρουσιάζονται άρθρα βιβλιογραφικής ανασκόπησης σχετικά με τον ρόλο των δημοσίων βιβλιοθηκών στη σημερινή εποχή, τη STEM-STEAM φιλοσοφία, τη χρήση των ψηφιακών μέσων στα μουσεία και την εκπαίδευση. Επίσης, περιγράφεται αναλυτικά η μεθοδολογία υλοποίησης του STEAM εκπαιδευτικού προγράμματος «Πάμε Μουσείο;», η δημιουργία του Αγαθοφρόνειου Εικονικού Μουσείου, η συμβολή του Κωνσταντίνου Αγαθόφρονος Νικολόπουλου στην Ελληνική Επανάσταση, η βιογραφία της ποιήτριας Έφης Αιλιανού-Κυριλλοπούλου, η συνεργασία με τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών Β. Γ. Καρέλια, με τον διεθνούς φήμης γλύπτη Νίκο Φλώρο και με το Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας. Τέλος, παρέχεται πρόσθετο υλικό  για προέκταση του εκπαιδευτικού προγράμματος, χρήσιμο για τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εμπλέξουν γνωστικά αντικείμενα όπως η Πολιτική Παιδεία, η Ιστορία, η Μουσική, η Αγγλική και η Γαλλική Γλώσσα, τα Θρησκευτικά κ.ά. Το υλικό αυτό προέρχεται από τα αρχεία των Συλλογών Νικολόπουλου και Καλλιανιώτη της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, από τα αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και τα χειρόγραφα της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τα εκθέματα του Αγαθοφρόνειου Εικονικού Μουσείου που δημιούργησαν τα παρακάτω δέκα συνεργαζόμενα σχολεία με τους εκπαιδευτικούς τους:

2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας: Κωνσταντίνα Σταυροπούλου, Αικατερίνη Ανδρέου

Νηπιαγωγείο Ανδρίτσαινας: Χριστίνα Πρίνου

Γενικό Λύκειο Ανδρίτσαινας: Θεώνη Δούρου, Στυλιανή Θάνου, Ζωή Μακρή

8ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς: Ευαγγελία Βελλή

Γενικό Λύκειο Κρεστένων: Μαρία Καούκη

8ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου: Ευανθία Κοντογούρη

1ο Γυμνάσιο Περιστερίου: Παρασκευή Θεοφανίδου

3ο Γυμνάσιο Περιστερίου: Πολυτίμη Θεοδωρίδου

8ο Γυμνάσιο Περιστερίου: Ζαχαρούλα Μουρελάτου

Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥ-Λ) Πύργου: Αργυρώ Ασβεστά

Το υλικό εκτίθεται με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία στις πέντε αίθουσες του Μουσείου: Αίθουσα Μουσικής και Ιστορίας, Αίθουσα Κωνσταντίνου-Αγαθόφρονος Νικολόπουλου, Αίθουσα Έφης Αιλιανού-Κυριλλοπούλου, Αίθουσα Παραδοσιακών Φορεσιών – Πηνελόπη Σκαλτσούνη (κεντρική αίθουσα), στην οποία παρουσιάζονται αφιερώματα για τον διεθνούς φήμης γλύπτη Νίκο Φλώρο, τη συλλέκτρια Β. Γ. Καρέλια και τις παραδοσιακές ενδυμασίες της συλλογής της και Αίθουσα Λαογραφικού Μουσείου Ανδρίτσαινας.

Τον σχεδιασμό και τον συντονισμό του STEAM εκπαιδευτικού προγράμματος «Πάμε Μουσείο;» είχε η Δρ Σταματία Κοτρέτσου.

Το βιβλίο προλογίζουν η Δρ Μαρία Ευθυμίου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας Δρ Δήμητρα Μακρή.

Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας εύχεται στους αναγνώστες του βιβλίου να ταξιδέψουν στον χρόνο, στο παρελθόν και στο μέλλον, γιατί όπως αναφέρει και ο ιταλός συγγραφέας  Ουμπέρτο Έκο:

«Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω, γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω,

ενώ όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις ήδη».

Δρ ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΚΟΤΡΕΤΣΟΥ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΒΑ

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Βασίλης Γιαννόπουλος

Μητρόπουλος Νώντας