IliaLive.gr
LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

26|05
2023
07:32

Φιλαρμονική Λεχαινών: Το μελωδικό διαμάντι της Ηλείας έχει παρελθόν, παρόν και ευοίωνο μέλλον

Συνέντευξη στο Γιάννη Σπυρούνη

Τη Φιλαρμονική Λεχαινών “Ορφεύς” την γνώρισα πριν από αρκετά χρόνια. Εντυπωσιάστηκα με το σύνολο, νέα παιδιά και μεγαλύτεροι, να έχουν δημιουργήσει μια ομάδα, τόσο δυνατή, τόσο αρμονικά δεμένη, τόσο μελωδική… Και κάθε εμπειρία από τότε ήταν και καλύτερη. Και υπήρξαν πολλά που κάθε φορά με εντυπωσιάζαν περισσότερο. Και με έκαναν να αγαπήσω αυτό το μουσικό σύνολο που πολλοί όπως και εγώ χαρακτηρίζουν ως το “μελωδικό διαμάντι” της Ηλείας. Πέρα από τις νότες και τις μουσικές, άρχισα να γνωρίζω τους ανθρώπους που συνθέτουν αυτό το υπέροχο σύνολο, αλλά και εκείνους που φροντίζουν, ο καθένας από το πόστο του να συνεχίζει η Φιλαρμονική Λεχαινών την πορεία της προς το μέλλον.

Πίσω από το σύνολο αυτό υπάρχει ένας υπέροχος μαέστρος ο Ευρυσθένης Χατζηγιάννης που από τη Σάμο έφτασε στα Λεχαινά για να μοιραστεί την γνώση μα κυρίως την αγάπη του για τη μουσική.

Και δίπλα του βρήκε συμμάχους τους ανθρώπους του διοικητικού συμβουλίου, εε επικεφαλής, πρόεδρο αλλά και ακούραστο εργάτη, τον Ανδρέα Μίγκο, που πέρα από την καθημερινή υποστήριξη στην λειτουργία της Φιλαρμονικής, φρόντισαν να πατά γερά στα πόδια της.

Αποκτώντας το δικό της “σπίτι” στις αποθήκες του ΑΣΟ χάρη στην προσφορά του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης και νέα όργανα μέσα από το ΕΣΠΑ και με την πολύτιμη συνδρομή της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.

Όλοι μαζί αποδεικνύουν πως και σε μια μικρή κωμόπολη της επαρχίας, μπορεί να υπάρξει παραγωγή πολιτισμού και μάλιστα σε επίπεδο τέτοιο που ταξιδεύει πέρα από τα όρια του δήμου και του νομού και κάνει περήφανα, τα Λεχαινά και την Ηλεία.

Η συνέντευξη που ακολουθεί έγινε με τον πρόεδρο της Φιλαρμονικής Λεχαινών Ανδρέα Μίγκο και με τον μαέστρο Ευρυσθένη Χατζηγιάννη, οι οποίοι μίλησαν για την ιστορία της, για το σήμερα και το μεγάλο φυτώριο νέων μουσικών, αλλά και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται….

mikgosΟ πρόεδρος της Φιλαρμονικής Λεχαινών Ανδρέας Μίγκος.

Η Φιλαρμονική Λεχαινών έχει μόλις συμπληρώσει 90 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον πολιτισμό της Ηλείας. Ποιες είναι οι πιο χαρακτηριστικές στιγμές αυτής της διαδρομής;

Η Φιλαρμονική Λεχαινών ιδρύθηκε το 1932 από έναν έμπορο, τον Γεώργιο Κατσούφη, που αγάπησε πολύ τα Λεχαινά και την Φιλαρμονική, εμφύσησε μάλιστα την αγάπη του αυτή και στα παιδιά του, ειδικά στον Πάρη Κατσούφη, που βοηθούσε οικονομικά τη Φιλαρμονική μέχρι τον απροσδόκητο χαμό του το 2018. Ένας ακόμα άνθρωπος που σημάδεψε την ιστορία της Φιλαρμονικής είναι ο Αρχιμουσικός Παναγιώτης, Ζωιτσούδης που έμεινε στη θέση αυτή πάνω από 20 χρόνια και στην μπάντα τότε έπαιζαν και οι τέσσερις γιοι του. Το διάστημα 1973 έως 1976 η Φιλαρμονική ανέστειλε την λειτουργία της και ξεκίνησε πάλι το φθινόπωρο του 1976 με πρόεδρο τον αείμνηστο Δημήτρη Χατζηγιάννη και από τότε λειτουργεί ανελλιπώς.

Το 2000 ανέλαβε αρχιμουσικός ο Μπάμπης Κλάδης που ξεκίνησε την λειτουργία της Φιλαρμονικής σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά ο πρόωρος θάνατος του το 2005 διέκοψε βίαια το έργο του, το οποίο συνέχισε ο επόμενος μαέστρος Διονύσιος Χριστόπουλος που έμεινε μέχρι το 2011 και άφησε σπουδαίο έργο και υλικό, για τον Κωνσταντίνο Κοτσορώνη που τον διαδέχτηκε μέχρι το 2016.

Τον Αύγουστο του 2016 αναλαμβάνει Αρχιμουσικός ο Ευρυσθένης Χατζηγιάννης που είναι στη θέση αυτή μέχρι σήμερα και έχει ανεβάσει επίπεδο την Φιλαρμονική μας, η οποία πλέον κατατάσσεται σαν μια από τις καλύτερες Φιλαρμονικές στην Ελλάδα. Μην ξεχνάτε ότι τα Λεχαινά είναι μια κωμόπολη με 4.000 κατοίκους και συγκρινόμαστε με Φιλαρμονικές πολύ μεγαλύτερων πόλεων. Είμαστε τώρα σε θέση να πάρουμε επιτυχημένα μέρος σε οποιαδήποτε εκδήλωση και γι’ αυτό έχουμε εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (φέτος πήγαμε για 2η φορά), σε Φεστιβάλ και εκδηλώσεις στην Πάτρα, Μεσολόγγι, Κόνιτσα, Κεφαλονιά, Μεσσήνη, Αμαλιάδα, Πύργο, Αρχαία Ολυμπία, Φιλιάτες, Ιθάκη, ενώ έχουμε δώσει συναυλίες με μεγάλους σύγχρονους Έλληνες τραγουδιστές όπως ο Παντελής Θαλασσινός και ο Βασίλης Λέκκας.

Η Φιλαρμονική Λεχαινών, αποτελεί ένα διαμάντι στο χώρο του πολιτισμού στην Ηλεία, που λάμπει μέσα σε ένα αντιφατικό περιβάλλον. Δεν είμαστε σε μια αστική περιοχή, αλλά στην καρδιά του Ηλειακού κάμπου. Τα ερεθίσματα διαφορετικά. Κι όμως υπάρχει παρελθόν, παρόν και μέλλον…

Όπως σας είπα πιο πάνω τα Λεχαινά έχουν 4000 κατοίκους, όμως από πολύ παλιά υπήρχε έντονη πολιτιστική δραστηριότητα και ξεχώριζαν από την υπόλοιπη περιοχή. Γι’ αυτό οι σύλλογοι και οι ομάδες που δημιουργήθηκαν προηγήθηκαν πολλές δεκαετίες, αντίστοιχων συλλόγων των γύρω περιοχών. Αυτό συνεχίζεται σε κάποιο βαθμό μέχρι και σήμερα και τα Λεχαινά έχουν να επιδείξουν εκτός της Φιλαρμονικής και δύο αλλά πολύ αξιόλογα σωματεία, τη Χορωδία Μυρτουντίων και τον Εθιμοτοπικό Όμιλο Λεχαινών με δράσεις που ξεπερνούν τα σύνορα της Ελλάδας.

Είστε πρόεδρος του ΔΣ μαζί με άλλα αρκετά ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας. Η Φιλαρμονική Λεχαινών, αποτελεί ένα διαμάντι στο χώρο του πολιτισμού κι της κοινωνίας. Ο δρόμος που καθοδηγείτε και βαδίζει η Φιλαρμονική προς το μέλλον, είναι στρωμένος με ρόδα ή με αγκάθια;

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο κόσμος είναι πολύ αυστηρός κριτής όλων των πράξεων αυτών που ασχολούνται με τα κοινά.. Η Φιλαρμονική λοιπόν και οι δράσεις της δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον κανόνα αυτό. Θα αναφέρω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα.. Όταν τον Αύγουστο του 2016 αποφασίσαμε να κάνουμε αλλαγή μαέστρου και να προσλάβουμε τον σημερινό μαέστρο Ευρυσθένη Χατζηγιάννη, επικράτησε προβληματισμός, ανησυχία και έντονη κριτική για την κίνηση μας αυτή.. Υπήρξαν μάλιστα και δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο που κατέκριναν την επιλογή μας...

Ο χρόνος όμως και τα αποτελέσματα μας δικαίωσαν, αφού η πορεία της Φιλαρμονικής υπήρξε και είναι ακόμα ανοδική και αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού όπου και αν εμφανίζεται. Τώρα όλοι αποδέχονται την ποιότητα και το επίπεδο της μπάντας και όχι μόνο αυτό, αλλά μας βοηθούν οικονομικά με ευχαρίστηση, όταν χρειαζόμαστε ενίσχυση, είναι δε υπερήφανοι οι κάτοικοι που έχουν μια τέτοια Φιλαρμονική.

Η Φιλαρμονική Λεχαινών ξεχωρίζει σε όλο το νομό και αποτελεί ένα από τα πιο ποιοτικά σύνολα στην ελληνική περιφέρεια. Θα βοηθήσετε - συνεργαστείτε με άλλα σύνολα στο νομό για να λάμψει ακόμα περισσότερο η μουσική στον τόπο μας;

Προσωπικά εγώ αλλά και όλο το συμβούλιο και ο μαέστρος είμαστε υπέρ των συνεργασιών στον πολιτιστικό τομέα, αφού ειδικά σε μικρές περιοχές όπως η δικιά μας είναι ο μόνος δρόμος για την επιτυχία.

Ήδη βρισκόμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με την Φιλαρμονική του Βαρθολομιού με την οποία κάνουμε και κάποιες κοινές εμφανίσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις ενισχύει η μία την άλλη σε συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις. Θέλουμε να κάνουμε το ίδιο και με τις υπόλοιπες Φιλαρμονικές του νομού μας και όχι μόνον, καθώς η συνεργασία είναι ο δρόμος για την εξέλιξη και την εξωστρέφεια, διατηρώντας παράλληλα κάθε σύλλογος την δική του ταυτότητα. Έχουμε επίσης διοργανώσει τρεις χρονιές Φεστιβάλ Πνευστών και Κρουστών, όπου δίδαξαν καθηγητές από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και με ελεύθερη συμμετοχή μουσικών από ολόκληρο τον Νομό. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συνεργασία με φορείς που θέλουν να συμπράξουμε.

Πόσο έχει βοηθήσει η αυτοδιοίκηση στην πορεία της Φιλαρμονικής τα τελευταία χρόνια;

Στο σημείο αυτό θέλω να διευκρινίσω ότι η Φιλαρμονική Λεχαινών, είναι σωματείο, ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ, για να έχει μόνιμη χρηματοδότηση από τον Δήμο και η επιβίωση της, "επαφίεται στον πατριωτισμό του συμβουλίου, των συμπολιτών μας και των χορηγών μας”. Η αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών σε μερικές συγκεκριμένες εκδηλώσεις έχει βοηθήσει, κυρίως με την κάλυψη των εξόδων σε συναυλίες, μεταφορά με λεωφορεία κλπ. Αυτό γινόταν και γίνεται από όλες τις Δημοτικές αρχές με τις οποίες έχω συνεργαστεί.

Αίτημα μας βέβαια όπως και όλων των συλλόγων είναι η ενεργοποίηση και στο Δήμο μας, της επιχορήγησης προς τα σωματεία ποσού ίσο με το 1,5% του προϋπολογισμού του Δήμου (αυτό γινόταν μέχρι το 2010 και μετά κόπηκε)

Η Αυτοδιοίκηση β’ βαθμού, δηλαδή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μας έχει βοηθήσει ιδιαίτερα από το 2019 μέχρι τώρα, με χρηματοδότηση συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων που μας ανακουφίζουν οικονομικά.

Τα μέλη της φιλαρμονικής και κυρίως τα μικρότερα παιδιά, πως αντιδρούν, πως εισπράττουν αυτή την αποδοχή του κοινού που είναι έντονη σε κάθε εμφάνιση;

Ξέρετε κύριε Σπυρούνη όταν κάποιες αλλαγές γίνονται πολύ γρήγορα, δεν προλαβαίνουμε να τις αφομοιώσουμε και γι αυτό πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικές είναι. Έτσι τα πολύ νέα παιδιά που παίζουν ένα ή δύο χρόνια στη Φιλαρμονική Λεχαινών και ξαφνικά θα εμφανιστούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ίσως δεν αντιλαμβάνονται το μεγάλο ειδικό βάρος που έχει μια, τέτοια εμφάνιση για την οποία άλλοι καλλιτέχνες αγωνίζονται πολλά χρόνια για να, τα καταφέρουν. Οι μεγαλύτεροι όμως που ξέρουν τη σημασία τέτοιων γεγονότων αντιδρούν, λόγω της πείρας τους, διαφορετικά.

Ο κόσμος μας αναγνωρίζει, αναγνωρίζει τις ικανότητες των μουσικών μας, όμως εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να μπορέσουμε να παράγουμε το ίδιο ή και καλύτερο αισθητικό και ακουστικό αποτέλεσμα.. Άλλωστε δεν είναι τόσο δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή όσο το να μπορέσεις να διατηρηθείς σε αυτήν

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Φιλαρμονική Λεχαινών;

Πιο πάνω είπαμε ότι η Φιλαρμονική Λεχαινών δεν είναι Δημοτική, επομένως δεν έχει μόνιμη χρηματοδότηση από το Δημόσιο. Έτσι είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που χρειάζονται για να λειτουργούμε σωστά.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι τα πάγια έξοδα μας είναι 1000 ευρώ το μήνα. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν όμως οι δαπάνες, για αγορά και σέρβις οργάνων, η αγορά νέων στολών και εξαρτημάτων, η αγορά εξοπλισμού, τα έξοδα μετακίνησης με λεωφορεία, έξοδα βιντεοσκοπήσεων και πολλά άλλα.

Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα αυτό και με κάθε τρόπο επιδιώκουμε να το αντιμετωπίζουμε. Ειδικά τώρα που μεταφερθήκαμε στην νέα αίθουσα χρειαζόμαστε τουλάχιστον 30 χιλιάδες ευρώ για να διαμορφωθεί σωστά.

Ένα δεύτερο, πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η διαρροή των μουσικών όταν γίνονται φοιτητές. Αυτό ήταν εντονότατο παλιότερα, αλλά τα τελευταία χρόνια με μεγάλη προσπάθεια έχει βελτιωθεί και προσπαθούμε να αλλάξουμε την "κουλτούρα" ότι η Φιλαρμονική είναι ένα χόμπι που διαρκεί μέχρι την Β ή Γ Λυκείου και μετά σταματάει. Κάνουμε προσπάθεια να έχουμε και μεγάλους σε ηλικία, στη Φιλαρμονική, άλλωστε σε όλες τις μεγάλες Φιλαρμονικές υπάρχουν πολυάριθμοι μουσικοί μεγάλων ηλικιών. Προσκαλούμε λοιπόν όσους από τους παλιούς μουσικούς θέλουν να ενταχθούν πάλι στην οικογένεια της Φιλαρμονικής, να έρθουν, τους περιμένουμε με χαρά

Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά η Φιλαρμονική Λεχαινών;

Για εμένα η Φιλαρμονική αποτελεί έργο ζωής, πιστεύω ότι είναι η πιο σημαντική προσπάθεια που έχω κάνει, όλα τα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά. Η μεγαλύτερη επιβράβευση για μένα είναι τα θετικά σχόλια από όλους, όπου και αν εμφανιζόμαστε. Αυτή η αντιμετώπιση αξίζει όλους τους κόπους και τις αγωνίες τις δικές μου και όλου του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλαρμονικής Λεχαινών και όσων μας βοηθούν. Είμαστε όλοι στην οικογένεια μου, εναρμονισμένοι με τις εκδηλώσεις της Φιλαρμονικής και δεν υπάρχει περίπτωση, να λείψει κάποιος από υπηρεσίες ή εκδηλώσεις της Φιλαρμονικής εκτός, αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος.

Με νέο “σπίτι”, νέα όργανα, σίγουρα η διάθεση όλων στη Φιλαρμονική έχει αλλάξει. Τι να περιμένουμε για το μέλλον;

Ένας από τους στόχους μας ήταν η απόκτηση νέας, μόνιμης, στέγης για την Φιλαρμονική Λεχαινών, σε χώρο που θα μπορούσε να στεγάσει τις μεγάλες ανάγκες και τις φιλοδοξίες μας για το μέλλον.

Ο χώρος αυτός βρέθηκε, στις ανακαινισμένες αποθήκες του ΑΣΟ στα Λεχαινά και παραχωρήθηκε από το Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης στη Φιλαρμονική μας. Ευχαριστούμε τον Δήμο και τον Δήμαρχο κ. Λέντζα για την παραχώρηση αυτή. Πρόκειται για αίθουσα 400 τ.μ., η οποία όμως χρειάζεται πολλές παρεμβάσεις ακόμα για να γίνει λειτουργική και σύγχρονη για τις ανάγκες της φιλαρμονικής… Πρέπει να, σας αναφέρω ακόμα ότι μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, χρηματοδοτηθήκαμε με 35.000 ευρώ για αγορά οργάνων και προμηθευτήκαμε περίπου 50 νέα όργανα και έτσι καταφέραμε να προσελκύσουμε πολλά νέα παιδιά, να έρθουν κοντά μας. Αυτή τη στιγμή η Φιλαρμονική Λεχαινών σε πλήρη διάταξη εμφανίζεται με περίπου 65 μουσικούς - αριθμός πρωτοφανής, για τον πληθυσμό μας, αρκεί να μετρήσετε τον αριθμό των μουσικών σε φιλαρμονικές μεγάλων πόλεων - και εκτός από αυτούς υπάρχει ένα φυτώριο 35 ακόμα νέων μουσικών που θα αποτελέσουν τον μελλοντικό κορμό της μπάντας, αφού υπάρχει μεγάλη διαρροή μουσικών όταν ξεκινούν οι σπουδές τους.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η ύπαρξη και η οργάνωση της Φιλαρμονικής Λεχαινών, θεωρώ ότι είναι ηρωική πράξη, αλλά όπως έλεγε ο μεγάλος Οδυσσέας Ελύτης “… ο ήρωας την ώρα, της πράξης του, δεν συνειδητοποιεί, τον ηρωικό της χαρακτήρα και νομίζει ότι κάνει απλά το καθήκον του”.

Αυτό κάνουμε κι εμείς στη Φιλαρμονική, όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, δηλαδή κάνουμε το καθήκον μας, απέναντι στα παιδιά, στην πόλη και τους συμπολίτες μας, αλλά και απέναντι στον εαυτό μας. Σας δηλώνω ότι οι στόχοι μας είναι ακόμα μεγαλύτεροι, κάνουμε προσπάθειες να πάμε σε Φεστιβάλ στο εξωτερικό και σε μεγάλες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, να συνεργαστούμε με μεγάλους καλλιτέχνες και να κάνουμε υπερήφανους τους συμπολίτες μας και τους κατοίκους της περιοχής, για τη δράση και τις εκδηλώσεις της Φιλαρμονικής Λεχαινών, της δικής τους Φιλαρμονικής, της Φιλαρμονικής της καρδιάς τους...

Ευρυσθένης Χατζηγιάννης: Τα Λεχαινά έχουν παράδοση στην μουσική

Πέρα από τη συνέντευξη με τον Ανδρέα Μίγκο, έκανα και μια φιλική κουβέντα με τον Ευρυσθένη Χατζηγιάννη, τον μαέστρο της Φιλαρμονικής Λεχαινών, που τα τελευταία χρόνια έχει προσδώσει έναν άλλο αέρα στο σύνολο. Ο ίδιος άρχισε να γνωρίζει τον μαγικό κόσμο της μουσικής στην δευτέρα δημοτικού… “Αγάπησα τη μουσική, πιάνο αρμόνιο, ακορντεόν αλλά αυτό που πραγματικά έκλεψε την καρδιά μου ήταν τα χάλκινα πνευστά και γενικότερα τα πνευστά αλλά και η μπάντα. Η φιλαρμονική ορχήστρα όπως μου αρέσει να την λέω. Διότι μου άρεσε η παρέα, πολλά παιδιά μαζί να παίζουν τις ίδιες νότες, να μοιράζονται το ίδιο αναλόγιο, είναι ένα σχολείο, κάτι πολύ όμορφο και θα πρότεινα στα παιδιά της περιοχής μας να έρθουν να δοκιμάσουν την φιλαρμονική. Ήδη έχουμε πάρα πολλά παιδιά αλλά παροτρύνω και τα άλλα παιδιά να γνωρίσουν την φιλαρμονική ορχήστρα” είπε ο ιδιαίτερα συμπαθής και αγαπητός Ευρυσθένης…

Filarmon lex 12Ο μαέστρος της Φιλαρμονικής Λεχαινών Ευρυσθένης Χατζηγιάννης διευθύνοντας το σύνολο.

Κάθε επιτυχία έχει και ένα μυστικό που κρύβεται πίσω της. Και για την Φιλαρμονική Λεχαινών, ο Ευρυσθένης Χατζηγιάννης, ως μυστικό έχει το πρόγραμμα… “Εμένα αυτό που μου αρέσει να λέω είναι το πρόγραμμα. Αν κάποιος έχει πρόγραμμα θα πάει καλά. Είναι πολύ σημαντική η συνέπεια. Αν κάθε βδομάδα κάποιος είναι εδώ κι αν μελετήσει στο σπίτι ακόμα και αν δεν έχει ταλέντο θα πάει καλά. Η αφετηρία βέβαια είναι η αγάπη για τη μουσική”.

Ο μαέστρος των Λεχαινών, ξεκίνησε την καριέρα του στη Σάμο και στη φιλαρμονική Βαθύλος, όπου παρέμεινε για πέντε χρόνια. Από το Αιγαίο πέρασε στο Ιόνιο και στον Πόρο της Κεφαλονιάς. Τα πνευστά είναι ένα αγαπημένο κομμάτι της μουσικής για αυτόν και έτσι πριν φτάσει στα Λεχαινά, για τρία χρόνια δημιουργεί και διατηρεί μια ορχήστρα πνευστών στην Πάτρα.

Στα Λεχαινά είναι μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής, αλλά έχει αναλάβει και την Φιλαρμονική Βαρθολομιού που το τελευταία διάστημα αναγεννάται σε μια συνεργασία με τη Φιλαρμονική των Λεχαινών
“Τυγχάνει αυτές οι δύο οι φιλαρμονικές να έχουν κοινές πορείες. Έχουν το ίδιο όνομα, Ορφεύς, παρόμοια στολή και έτσι έχουν και τον ίδιο μαέστρο και συμπορευόμαστε πλέον”.

Αναφερόμενος στην Φιλαρμονική Λεχαινών λέει πως όλα τα παιδιά είναι εθελοντές… όμως “… κάνουν αυτό που αγαπάνε αυτό που τους αρέσει και αυτό που τους εκφράζει. Και άλλωστε στην φιλαρμονική μας, σε πολλές εμφανίσεις έρχονται μουσικοί από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. Εννοείται ότι τους δίνουμε την ευκαιρία αν πληρούν τις προϋποθέσεις. Αυτό με κέντρισε κι εμένα. Η αγάπη προς την μουσική και η επικοινωνία. Συνεργαζόμαστε εννοείται με το Βαρθολομιό που είναι πολύ κοντά μας, το καλοκαίρι είχαμε σύμπραξη με την φιλαρμονική της Ιθάκης, πριν τον κορονοϊό με διάφορες άλλες περιοχές με την φιλαρμονική Φιλιατών και με άλλες φιλαρμονικές. Μας αρέσει αυτό γιατί γνωρίζουμε νέα παιδιά, νέους μαέστρους, βλέπουν τη δουλειά μας, βλέπουμε τη δουλειά τους και γινόμαστε καλύτεροι”.

Xatzigiannis

Πως έφτασε όμως ο Ευρυσθένης Χατζηγιάννης στα Λεχαινά;

“Αισίως διανύω τον έβδομο χρόνο που είμαι εδώ στην φιλαρμονική, ήμουν φοιτητής στην Πάτρα, γνώρισα κάποιους μουσικούς της φιλαρμονικής και έτσι άκουσα για πρώτη φορά την φιλαρμονική Λεχαινών και ήρθα ως μουσικός. Στη συνέχεια πήγα για πέντε – έξι χρόνια στην Σάμο και έπειτα τα έφερε έτσι η τύχη να γίνω μαέστρος στην φιλαρμονική Λεχαινών. Αγαπώ ιδιαίτερα αυτή την περιοχή. Τα Λεχαινά έχουν παράδοση στην μουσική, η φιλαρμονική αυτή δεν επιχορηγείται από δήμους και λοιπά, επιχορηγείται από τον κόσμο, την αγάπη τους την βλέπουμε από την συμμετοχή των παιδιών, και την βλέπουμε και σε κάθε παρέλαση, σε κάθε μας εμφάνιση όλοι τα μάτια τους τα έχουν καρφωμένα πάνω μας” αναφέρει και πραγματικά λάμπει το πρόσωπο του…

“Είναι στόχος και δικός μου αλλά και του συμβουλίου, του προέδρου μας του κυρίου Μίγκου που πραγματικά κάνει το καλύτερο για την φιλαρμονική. Κάνουν τα πάντα και προσπαθούν να φαίνεται η φιλαρμονική παντού. Οι εμφανίσεις μας είναι πάρα πολλές σε όλη την Ελλάδα και στόχος μας είναι κάποια στιγμή να βγούμε και στο εξωτερικό” σημειώνει ο μαέστρος για το όνειρο που έχουν όλοι στη Φιλαρμονική.

“Είμαι ικανοποιημένος από τα παιδιά που υπάρχουν, δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν εδώ στην περιοχή ωδεία αλλά υπάρχουν κάποια παιδιά που το κάνουν σοβαρά και πηγαίνουν στην Πάτρα, σπουδάζουν μουσική και το κάνουν πιο επαγγελματικά. Αύξηση του ενδιαφέροντος των παιδιών υπάρχει σε βαθμό που να μην μπορούμε να κάνουμε διδασκαλία σε τόσο πολλά παιδιά. Προσπαθούμε να είμαστε κοντά στον κόσμο σε κάθε εμφάνισή μας, μας ακούν και οι περισσότεροι δείχνουν ότι το αγαπούν όλο αυτό και υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση” αναφέρει κλείνοντας αυτή τη σύντομη συζήτηση μαζί του ο Ευρυσθένης Χατζηγιάννης…

Οι ευχαριστίες του Ανδρέα Μίγκου

Στον επίλογο της συνέντευξης αυτής ο κ. Μίγκος εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε φορείς και πολίτες για την στήριξη του προς τη Φιλαρμονική Λεχαινών.
“Για το τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους για την οικονομική και γενικότερη στήριξη τη Φιλαρμονικής μας.

 • Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και πολλούς από τους γονείς των παιδιών, που βρίσκονται στο πλάι μας.
 • Την Μητρόπολη Ηλείας και τον Σεβασμιότατο κ. Αθανάσιο Μπαχό για την οικονομική στήριξη.
 • Το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης και τον Δήμαρχο κ. Λέντζα, για την παραχώρηση της αίθουσας στον ΑΣΟ.
 • Τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης κ. Γιάννη Βαρβαρέσο ,για την δωρεά κλιματιστικών σωμάτων για το νέο χώρο της Φιλαρμονικής
 • Τον Ηλείο επιχειρηματία κ. Γιάννη Μπότσα της ELPEDISON για την σημαντική οικονομική χορηγία του.
 • Τον συμπολίτη μας κ. Διονύσιο Βόσσο για την δωρεά των συστημάτων θέρμανσης στην αίθουσα μας.
 • Τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Κοροβέση για την οικονομική στήριξη των εκδηλώσεων μας
 • Τους βουλευτές και υποψήφιους βουλευτές Διονυσία Αυγερινοπούλου, Διονύση Καλαματιανό, Χρηστό Φωτόπουλο και Γιώργο Παναγιωτόπουλο για την αγορά μουσικών οργάνων για την Φιλαρμονική μας. Ακόμα τον πρώην πρόεδρο της Φιλαρμονικής Γιώργο Γαλάτη και τηνφίλη μας Δέσποινα Κεμμι για την αγορά οργάνων.
 • Επίσης όλους τους “επώνυμους” ή “ανώνυμους” κατοίκους της περιοχής μας , που μας βοηθούν οικονομικά , καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες τους στην προσπάθεια μας.
 • Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω εδώ, σε συμπολίτες μας , που κατοικούν στο εξωτερικό, παρακολουθούν την πορεία της Φιλαρμονικής και συνεισφέρουν και αυτοί στον αγώνα μας.
 • Και τέλος, φυσικά τον μαέστρο μας, Ευρυσθένη Χατζηγιάννη που έχει ανεβάσει πολλά μουσικά επίπεδα την μπάντα μας και όλους τους μουσικούς μας, που μας κάνουν υπερήφανους με τις επιδόσεις τους.

 Δείτε φωτογραφίες από τις δράσεις της Φιλαρμονικής Λεχαινών

Filarmon lex 3Η Φιλαρμονική Λεχαινών το 1938

Filarmon lex 1Η Φιλαρμονική Λεχαινών στα Ανθεστήρια Γαστούνης το 1978

Filarmon lex 2Με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το 2019 στα Λεχαινά

Filarmon lex 5Παρέλαση στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στην οδό Ερμού στην Αθήνα το 2022

Filarmon lex 4Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2022

Filarmon lex 6Συναυλία στα Λεχαινά το 2022

Filarmon lex 7Στις εκδηλώσεις για την έξοδο του Μεσολογγίου το 2023

Filarmon lex 9Το 2003 στο κρουαζιερόπλοιο "ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ" του αείμνηστου Πάρη Κατσούφη

Filarmon lex 10Το νέο σπίτι της Φιλαρμονικής στις αποθήκες ΑΣΟ στα Λεχαινά

Filarmon lex 11Σε συναυλία στα Λεχαινά τον Οκτώβριο του 2021

Filarmon lex 13Στις πρόβες της Φιλαρμονικής στις ανακαινισμένες αποθήκες του ΑΣΟ στα Λεχαινά

Filarmon lex 14Στις πρόβες της Φιλαρμονικής στις ανακαινισμένες αποθήκες του ΑΣΟ στα Λεχαινά

Filarmon lex 15Στις πρόβες της Φιλαρμονικής στις ανακαινισμένες αποθήκες του ΑΣΟ στα Λεχαινά

Thalassinos 5Σε συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό στον Πύργο

Thalassinos 2Σε συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό στον Πύργο

Thalassinos 3Σε συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό στον Πύργο

Δείτε video από τις εμφανίσεις της Φιλαρμονικής Λεχαινών

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Βασίλης Γιαννόπουλος

Μητρόπουλος Νώντας