IliaLive.gr
LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

26|05
2023
13:27

Εκπαίδευση της Ομάδας Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης  του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης για το τρέχον έτος

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης φροντίζοντας για την πρόληψη και την τυχόν καταστολή θαλάσσιας ρύπανσης, οργάνωσε και φέτος την εκπαίδευση της Ομάδας Αντιρρύπανσης που έχει συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό, την 11η και 12η Μαΐου 2023. 

Η εκπαίδευση αυτή πραγματοποιήθηκε από δύο (2) τεχνικούς της εξειδικευμένης σε ζητήματα Εταιρείας «Μετόπη Σύμβουλοι Προστασίας  Περιβάλλοντος» με την οποία έχουμε συνεργασία τα τελευταία χρόνια σε όλα τα  θέματα συναφή με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η εκπαίδευση  περιλάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος, ενώ στην συνεχεία εκτελέστηκε και  η Άσκηση Αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης.  

Σημειώνεται ότι στην Πρακτική εκπαίδευση της 12ης Μαΐου συμμετείχαν πολλά  στελέχη του Λιμεναρχείου Κυλλήνης, η οποία πλαισιώθηκε και από υπαλλήλους  του ΔΛΤ Κυλλήνης αλλά και από ένα μέλος του συλλόγου Φορτοεκφορτωτών ο  οποίος παραχώρησε και την επαγγελματική του Αλιευτική λέμβο στην  προαναφερθείσα Άσκηση, για μια ακόμη φορά. 

Σκοπός της προαναφερθείσας δράσης ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού και  των εθελοντών στη χρήση των διατιθέμενων υλικών και μέσων απορρύπανσης  και η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και φορέων έτσι ώστε να  επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα σε περίπτωση  εκδήλωσης πραγματικού συμβάντος ρύπανσης της θάλασσας. 

Κατά τη διάρκεια της θεωρητικής εκπαίδευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε  στις 11 Μαΐου 2023 στην αίθουσα των συνεδριάσεων του ΔΣ του ΔΛΤ Κυλλήνης  αναλύθηκαν μεταξύ των άλλων από τον εκπαιδευτή Κο Μιχάλη Αγγελόπουλο, οι  κατηγορίες των ρυπάνσεων, ο εξοπλισμός αντιρρύπανσης που διαθέτει το Δ.Λ.Τ. 

Κυλλήνης για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης και οι τρόποι  χρήσης του, με βασικό στόχο να ενημερωθούν όλα τα μέλη της Ομάδας  Αντιρρύπανσης, για τις δυνατότητες επέμβασης που υπάρχουν ως προς την  αντιμετώπιση ενός πραγματικού περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης.

Τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας, 12 Μαΐου 2023, έλαβε χώρα η  πρακτική εκπαίδευση στον Λιμένα Κυλλήνης, όπου αρχικά έγινε επίδειξη όλων  των υλικών και μέσων αντιρρύπανσης που διαθέτει το Δ.Λ.Τ. Κυλλήνης, αλλά και  της καλύτερης μεθόδου χρησιμοποίησης αυτών, μεμονωμένα και συνδυαστικά.  

Αμέσως μετά οργανώθηκε και εκτελέστηκε η Άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας  ρύπανσης, το σενάριο της οποίας προέβλεπε την διαρροή πετρελαίου από  βυτιοφόρο όχημα κατά την διάρκεια πετρέλευσης του αλιευτικού επαγγελματικού σκάφους “ΆΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ” Σ.Κ. 118, το οποίο ελλιμενιζόταν εντός του  αλιευτικού καταφυγίου του Λιμένα.  

Για την αντιμετώπιση της υποτιθέμενης ρύπανσης τέθηκε σε εφαρμογή το  εγκεκριμένο από το Λιμεναρχείο Κυλλήνης Σχέδιο Αντιρρύπανσης του ΔΛΤ (PCP) και επομένως ενεργοποιήθηκε άμεσα η Ομάδα Αντιρρύπανσης του Δ.Λ.Τ., η  οποία σε συνεργασία με στελέχη του Λιμεναρχείου προέβη στην παρέαση  πλωτού φράγματος μήκους 90 μέτρων γύρω από το προαναφερθέν σκάφος, με  σκοπό να εγκλωβιστεί άμεσα η ρύπανση εντός αυτού.

Για την παρέαση του πλωτού φράγματος διατέθηκε το αλιευτικό σκάφος «Καπετάν Γιάννης» Σ.Κ. 15 του φορτοεκφορτωτή και επαγγελματία Αλιέα  Αναστάσιου Δραγώνα, ενώ αμέσως μετά την έλξη του φράγματος έγινε η  απαραίτητη αγκυροβόλησή του, με δύο (2) σετ αγκυροβολίων πέριξ της  ρυπασμένης από πετρελαιοειδή περιοχής, εγκλωβίζοντας αποτελεσματικά την  θαλάσσια ρύπανση. 

Μετά την αγκυροβόληση των φραγμάτων και την ανάκτηση της  Πετρελαιοκηλίδας με τη χρήση των κατάλληλων απορροφητικών υλικών,  σημάνθηκε το πέρας της Άσκησης Αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης το τελικό  αποτέλεσμα της οποίας φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.

Εν συνεχεία τα πλωτά φράγματα ρυμουλκήθηκαν με την προαναφερθείσα  λέμβο και με τη βοήθεια των στελεχών του Λιμεναρχείου Κυλλήνης και των  εθελοντών, επανατοποθετήθηκαν Επιχειρησιακά εντός του Container στο  οποίο βρίσκεται το σύνολο του αντιρρυπαντικού εξοπλισμού του ΔΛΤ στο  Λιμένα της Κυλλήνης, αφού προηγουμένως ξεπλύθηκαν με γλυκό νερό.

Ως Πρόεδρος του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης, θέλω να  ευχαριστήσω θερμά όλους όσους συμμετείχαν στην φετινή Εκπαίδευση,  εκφράζοντας την επιθυμία να ενισχυθεί η εθελοντική αυτή ομάδα για να μπορεί  να μεταδοθεί η εξειδικευμένη αυτή γνώση την επόμενη φορά σε όσο το δυνατόν  περισσότερους συμπολίτες μας, με στόχο να μπορεί να αντιμετωπιστεί στην  πράξη οποιοδήποτε πραγματικό συμβάν προκύψει στο μέλλον, βοηθώντας με  κάθε τρόπο και κάθε μέσο στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.  

killini thal antiripansi 2

killini thal antiripansi 3

killini thal antiripansi 4

killini thal antiripansi 5

killini thal antiripansi 6

killini thal antiripansi 7

killini thal antiripansi 8

killini thal antiripansi 10

killini thal antiripansi 11

killini thal antiripansi 12

killini thal antiripansi 13

killini thal antiripansi 14

killini thal antiripansi 9

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΜΠΡΑΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μητρόπουλος Νώντας