LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

27|05
2022
08:23

Επίδομα ρεύματος έως 600 ευρώ: Αυξάνονται οι δικαιούχοι – Πότε θα πληρωθούν τα ποσά

Η πλατφόρμα για την αναδρομική επιδότηση έως 600 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Ιουνίου. Το Power Pass θα επιτρέψει στους φορολογούμενους να υποβάλουν τις αιτήσεις τους προκειμένου να αποζημιωθούν για  τις υπέρμετρες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από τον περασμένο Δεκέμβριο έως και τα τέλη Μαΐου.

Η πλατφόρμα για την αναδρομική επιδότηση έως 600 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Ιουνίου. Το Power Pass θα επιτρέψει στους φορολογούμενους να υποβάλουν τις αιτήσεις τους προκειμένου να αποζημιωθούν για  τις υπέρμετρες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από τον περασμένο Δεκέμβριο έως και τα τέλη Μαΐου.

Πότε θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις

Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για δύο εβδομάδες και εφόσον ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτήσεων, θα ακολουθήσει η εκκαθάρισή τους με στόχο αυτή να περατωθεί σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου, μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα πιστωθούν τα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων όπως θα έχουν δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Eπιδότηση φοιτητών

Στην πλατφόρμα θα υπάρχουν δύο επιλογές που θα καλούνται να συμπληρώσουν οι δικαιούχοι, καθώς η ενίσχυση αφορά την κατανάλωση κύριας κατοικίας, καθώς και μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών που σπουδάζουν.

Στη δεύτερη περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη να υποβάλουν φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2021 πριν από την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Στη συνέχεια θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, υποβάλλοντας στην πλατφόρμα τη σχετική αίτηση για κάθε μήνα χωριστά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο.

Νοικοκυριά με κοινό ρολόι

Στην περίπτωση που σε μία διπλοκατοικία υπάρχει κοινό ρολόι η επιδότηση θα δοθεί στον δικαιούχο που το ΑΦΜ εμφανίζεται στον λογαριασμό ρεύματος.

Σε περίπτωση που το ΑΦΜ που αναγράφεται στον λογαριασμό δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους, τότε το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται. 

Φορολογική δήλωση

Από την επιδότηση αποκλείονται όσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2020 ενώ είχαν τη σχετική υποχρέωση έως την 1η Μαΐου φέτος.

Αν ο υπόχρεος υποβάλλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2021. Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 λαμβάνονται υπόψη όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022. 

Ποιο θα είναι το ποσό της ενίσχυσης

Το ποσό της ενίσχυσης θα ανέλθει στο 60% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί κατά την περίοδο αναφοράς, ήτοι από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022, υπολογιζόμενης ως του υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση, από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής κάθε λογαριασμού ρεύματος των ποσών της έκπτωσης:

  • που έχει χορηγηθεί από το κράτος μέσω του «Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης» και
  • που έχει χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, επί της κατανάλωσης ενέργειας του λογαριασμού.

Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου και τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα, και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού-προνοιακού χαρακτήρα.

Η διαδικασία

  • Ο δικαιούχος, αφού αυθεντικοποιηθεί, εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται πίστωση του ποσού στον λογαριασμό.
  • Στην ίδια πλατφόρμα θα διαβιβάσουν τα στοιχεία των καταναλώσεων ηλεκτρικού ρεύματος όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και οι διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Για όσους άλλαξαν κατοικία θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην εφορία η οικία ως πρώτη κατοικία.
  • Η πίστωση της επιδότησης θα γίνει απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στο τραπεζικό IBAN που θα δηλωθεί στη σχετική φόρμα.

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διαδικασίας επιδότησης, όπως ο χρόνος έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της πλατφόρμας, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για λειτουργία αυτής, οι απαραίτητες διαλειτουργικότητες, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η διαδικασία και ο χρόνος υποβολής της αίτησης, το περιεχόμενο αυτής, η διαδικασία, ο τρόπος υπολογισμού και η διαδικασία χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης, θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί την προσεχή εβδομάδα.

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Coffee Berry