LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

15|06
2022
13:09

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ μετά την καταιγίδα στις αγορές για τα ομόλογα

Οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς θα είναι το αντικείμενο της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με εκπρόσωπό της, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

H έκτακτη συνεδρίαση, κατά το imerisia.gr, θα πραγματοποιηθεί μετά την αύξηση την απόδοσης των ιταλικών 10ετών ομολόγων πάνω από το 4%, για πρώτη φορά από το 2014, με τους επενδυτές να μην έχουν πεισθεί ότι η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τα επιτόκιακαι παράλληλα να διατηρήσει υπό έλεγχο τις αποδόσεις των ομολόγων των πιο ευάλωτων χωρών της Ευρωζώνης.

Μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, που είχε φθάσει χθες στο 4,65%, υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,55%, ενώ η απόδοση των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων κατρακύλησε 29 μ.β. στο 3,87%.

Η ισοτιμία τουευρώαυξήθηκε έως 0,6% στα 1,0475 δολάρια.

Αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο

Την περασμένη Πέμπτη, η ΕΚΤ προανήγγειλε την αύξηση των βασικών επιτοκίων της τον Ιούλιο κατά 25 μονάδες βάσης και μία ακόμη, πιθανόν μεγαλύτερη, τον Σεπτέμβριο για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό

«Το γεγονός ότι το ευρώ ανακάμπτει, θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι επενδυτές ελπίζουν σε περισσότερες λεπτομέρειες μίας πιθανής παρέμβασης για τη σταθεροποίηση της αγοράς των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων», δήλωσε αναλυτής της Credit Agricole.

Προφανώς, την προσδοκία μίας παρέμβασης της ΕΚΤ υποδηλώνει και η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων. 

Οι επανεπενδύσεις ομολόγων

Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για την πανδημία (PEPP), στο οποίο συμμετείχαν και τα ελληνικά ομόλογα, ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, αλλά η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει τις επανεπενδύσεις για τα ομόλογα που λήγουν έως το τέλος του 2024 και ότι σε περίπτωση μεγάλης πίεσης θα μπορεί να κάνει τις επανεπενδύσεςις με πλήρη ευελιξία, με στόχο να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της αγοράς, δηλαδή μία μεγάλη αύξηση των spreads.

Χθες, το spread των ελληνικών 10ετών έφθασε τις 300 μ.β. και των αντίστοιχων ιταλικών τις 250 μ.β. Παράλληλα, η ΕΚΤ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλα μέτρα για τον περιορισμό των spreads των ομολόγων στην Ευρωζώνη. 

Η αύξηση των spreads μετά από ένα επίπεδο δημιουργεί πρόβλημα στις χώρες του Νότου, τα ομόλογα των οποίων έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις, καθώς αυξάνουν τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους τους. 

Το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ