LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

14|11
2022
23:24

«Έρχονται» ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για ακίνητα και ΦΠΑ

Το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ορισμένες περιοχές της χώρας στις οποίες σημειώθηκαν δυσανάλογες αυξήσεις, σε σχέση με τις πραγματικές τιμές

Σε διαβούλευση μέχρι και τις 21 Νοεμβρίου θα βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που δρομολογεί μια σειρά ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τα ακίνητα και το ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο – εφόσον εγκριθεί – προβλέπει μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ορισμένες περιοχές της χώρας στις οποίες σημειώθηκαν δυσανάλογες αυξήσεις, σε σχέση με τις πραγματικές τιμές, αναστέλλεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων και «παγώνει» για ακόμα δύο χρόνια ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα.

Πιο αναλυτικά, το άρθρο 34 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι από την 1η έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 οι δήμοι θα μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις με τη κατάθεση στοιχείων για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση του ελέγχου σε κάθε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή τροποποιητικής δήλωσης φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών από την οποία προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ.

Τέλος, παρατείνεται για μια διετία η έκπτωση φόρου 40% δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων και για ένα εξάμηνο οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε καφέ, εστίαση και μεταφορές.

Αντικειμενικές αξίες

  1. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ενστάσεις και να καταθέσουν τη γνώμη τους για τις νέες αντικειμενικές οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Εφόσον οι ενστάσεις και τα στοιχεία που θα προσκομίσουν κριθούν επαρκή ώστε να δικαιολογούν αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή τους στη συνέχεια.

Οι διορθώσεις αυτές θα επηρεάσουν μια σειρά από φόρους και τέλη που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες μεταξύ των οποίων ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος μεταβίβασης.

  1. Για δύο ακόμα χρόνια στα νεόδμητα ακίνητα δεν θα επιβάλλεται ΦΠΑ και η απαλλαγή παρατείνεται έως τις 31-12-2024. Με αίτηση του κατασκευαστή οικοδομών αναστέλλεται, υποχρεωτικά μέχρι τις 31.12.2024, η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Η αναστολή αφορά το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του κατασκευαστή.
  2. Αναστέλλεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Πρόκειται για ένα φόρο ο οποίος σύμφωνα με τις διατάξεις επιβάλλεται στην υπεραξία που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης ενός ακινήτου αλλά αναστέλλεται από το 2015 με διαρκείς παρατάσεις.
  3. Παράταση δύο ετών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 προβλέπεται και για την έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων. Αναγνωρίζονται συνολικές δαπάνες έως 16.000 ευρώ οι οποίες κατανέμονται ισόποσα σε περίοδο τεσσάρων ετών και επί των οποίων προβλέπεται έκπτωση φόρου 40%, εφόσον βεβαίως αποδεικνύονται από τα προβλεπόμενα παραστατικά.
Φοροελαφρύνσεις για ανακαινίσεις ακινήτων

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις επισκευές και ανακαινίσεις ακινήτων, το μέτρο παρέχει φοροελαφρύνσεις έως και 1.600 ευρώ με βασική προϋπόθεση είναι οι δαπάνες να εξοφληθούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και να λάβουν από τους επαγγελματίες που θα πραγματοποιήσουν τις εργασίες στα ακίνητά τους τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Ειδικότερα ο νόμος που ισχύει προβλέπει:

1. Οι δαπάνες που πραγματοποιούν από την 1-1-2020 μέχρι και 31-12-2022 οι ιδιοκτήτες κατοικιών και λοιπών κτιρίων για να εξοφλήσουν αμοιβές παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους, θα μειώνουν σε ποσοστό 40% του ύψους τους, το φόρο εισοδήματός τους για τα επόμενα τέσσερα έτη.

2. Το συνολικό ποσό των εκπιπτόμενων δαπανών θα κατανέμεται ισόποσα στα 4 επόμενα έτη και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε έτος θα μειώνει τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό. Θα ισχύει ανώτατο όριο 16.000 ευρώ στο ύψος των δαπανών που θα μπορούν να ληφθούν υπόψη, το οποίο σημαίνει πως το ανώτατο ποσό έκπτωσης που θα μπορεί να χορηγηθεί σε κάθε ιδιοκτήτη ανέρχεται σε 6.400 ευρώ, δηλαδή στο 40% των 16.000 ευρώ.

3. Το μεγαλύτερο κέρδος θα έχουν οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν φέτος εισοδήματα άνω των 16.000 ευρώ, όπου ο φόρος φθάνει ή υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ τον χρόνο εφόσον πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους.

4. Η φοροελάφρυνση αφορά μόνο τις εργασίες ηλεκτρολόγων, υδραυλικών και λοιπών τεχνιτών και όχι το κόστος των υλικών. Αυτό σημαίνει ότι για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες των υλικών.

5. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση του 40% των δαπανών για αμοιβές εργασιών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμιση κτιρίων από τον φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη κατά τα επόμενα 4 έτη είναι:

  • Τα κτήρια για τα οποία πραγματοποιούνται οι δαπάνες να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων.
  • Οι δαπάνες να αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά δηλαδή με αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από τους τεχνίτες
  • Οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω e-banking ή με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ. Δαπάνες που πληρώθηκαν σε μετρητά δεν λαμβάνονται υπόψη.

Επισημαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ισχύς της έκπτωσης του 40% των δαπανών ανακαίνισης, δεν θα χάνουν την έκπτωση του 5% επί του φορολογητέου εισοδήματος από μισθώματα η οποία αφορά δαπάνες για επισκευή και συντήρηση, ισχύει κάθε χρόνο και υπολογίζεται αυτόματα, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών στην εφορία.

Μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, εστίαση, μεταφορές

Το μέτρο αφορά:

  1. Μεταφορές προσώπων και τις αποσκευές τους
  • Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
  1. Εστίαση
  • Μη αλκοολούχα ποτά (καφές, ροφήματα) και αεριούχα νερά

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει μειωμένο ΦΠΑ σε: υλικά αιμοκάθαρσης, απινιδωτές, μάσκες, αντισηπτικά, μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας, εισιτήρια κινηματογράφων, εισιτήρια ζωολογικών κήπων, υπηρεσίες γυμναστηρίων και σχολών χορού.

Πηγή: Cnn.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ