LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

26|01
2023
22:29

Κατώτατος μισθός: Ξεκινάει ο διάλογος της αύξησης - Τι ισχύει για επιδόματα και τριετίες

Ο μεικτός κατώτατος μισθός ενδέχεται να οριστεί κάπου μεταξύ των 752 ευρώ και των 781 ευρώ

Το προμνημονιακό επίπεδο του 2011 θα θυμίζει σε περίπου δύο μήνες η ελάχιστη αμοιβή των εργαζομένων, τότε που με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ο κατώτατος μισθός ανερχόταν στα 751,36 ευρώ και ενδεχομένως να τον ξεπεράσει.

Το ποσοστό της αύξησης θα κρίνει ο διάλογος με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και τις εργοδοτικές οργανώσεις όπως η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ, ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ και οι επιμελητηριακές ενώσεις, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχει εκφράσει πως επιθυμεί μία ισορροπημένη λύση η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού, σταθμίζοντας τρεις παράγοντες: τις εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέωνπου θα κατατεθούν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, η οποία προβλέπεται από τη νομοθεσία, τις αντοχές της οικονομίας, αλλά και τις ανάγκες των εργαζομένων, ενώ από πλευράς εργοδοτών, στόχος είναι να συζητηθεί η περαιτέρω μείωση της φορολογίας με έμφαση στην προκαταβολή φόρου, αλλά και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να γίνεται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, έστειλε μιλώντας στο CNN GREECE, ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Και προσέθεσε ότι αυτές οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ότι η όποια αύξηση πρέπει να συνοδεύεται από παροχές προς τους εργοδότες και ειδικά τις μικρότερες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα μείωση του μη μισθολογικού κόστους και εξάλειψη του τέλους επιτηδεύματος.

Σημειώνεται πως ανάλογα με το ποσοστό αύξησης που θα αποφασίσει η κυβέρνηση, ο μεικτός κατώτατος μισθός ενδέχεται να οριστεί κάπου μεταξύ των 752 ευρώ και των 781 ευρώ, ενώ θα συμπαρασύρει μαζί του «προς τα πάνω» περίπου 12 παροχές και επιδόματα.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν θα «ανοίξει» το θέμα των «παγωμένων» τριετιών, οι οποίες συνδέονται με την ανεργία στη χώρα. Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ οι εργαζόμενοι με τις κατώτατες αμοιβές χάνουν ετησίως από έναν έως 4,5 μισθούς εξαιτίας των «παγωμένων» τριετιών από την επιβολή του μέτρου έως σήμερα, ενώ συνολικά τη δεκαετία 2012-2022 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα απώλεσαν περί τα 12 δισ. ευρώ.

Μια ακόμη αύξηση του κατώτατου μισθού -σε συνέχεια της διαδικασίας που έχει δρομολογηθεί από το υπουργειο Εργασίας - ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας 23/1 με «ατζέντα» τα θέματα οικονομίας, ανάπτυξης και απασχόλησης.

Οι παροχές και τα επιδόματα που ενισχύονται

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μαζί του και μια σειρά επιδομάτων, όπως το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.ά.

 1. Επίδομα ανεργίας: Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Με το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 5,5%, το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 462 ευρώ. Σημειώνεται πως το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ωστόσο, ανεπηρέαστο θα μείνει το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.
 2. Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους
 3. Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας
 4. Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας
 5. Ειδικό βοήθημα μετά τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων
 6. Ειδικά εποχικά βοηθήματα
 7. Ειδική παροχή μητρότητας
 8. Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη
 9. Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ)
 10. Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.
 11. Αμοιβές Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα
 12. Αποζημίωση για κάθε ημέρα Μαθητείας/Πρακτικής Ασκησης

Πηγή: Cnn.gr

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΤΟΠΙΝΤΖΗΣ