LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

24|03
2023
22:10

Παγκόσμια ανησυχία μετά την κατάρρευση της Deutche Bank - «Βουτιά» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και έκτακτη σύγκλιση του εποπτικού συμβουλίου των ΗΠΑ

Πάνω από 10% έχασε στις αγορές ο γερμανικός κολοσσός της Deutsche Bank, δημιουργώντας παγκόσμια ανησυχία με τα χρηματιστήρια να είναι ξανά στο «κόκκινο».

Μετά τη Credit Suisse οι απώλειες της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας ξεπέρασαν την Παρασκευή (24/03) το 14% ενώ, σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή είναι η Τρίτη μέρα πτώσης των μετοχών της Deutsche Bank, ωστόσο, σήμερα είναι πολύ σημαντικό το sell off και η μετοχή της γερμανικής τράπεζα, πλέον, έχει χάσει το ένα πέμπτο της αξίας της. Την ίδια στιγμή, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκλιση του εποπτικού συμβουλίου των ΗΠΑ, με άγνωστο το αντικείμενο της συνεδρίας της, που λαμβάνει χώρα δύο εβδομάδες μετρά την πτώχευση της Silicon Valley Bank. Πίσω στην Ευρώπη, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, διαμηνύοντας ότι ο τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός διότι έχει ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα. 

Η ανακοίνωση των 27

«Η Τραπεζική Ένωση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τραπεζικός μας τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι συζήτησαν για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση, επισημαίνοντας: «Οι οικονομίες μας μπήκαν στο 2023 με πιο υγιείς βάσεις απ' ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στενό συντονισμό των οικονομικών μας πολιτικών, με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας».

Λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή του Προέδρου του Eurogroup της 20ης Μαρτίου 2023, η Σύνοδος για το Ευρώ, καλεί το Eurogroup να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις. «Το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης αποτελεί βασικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα του ευρώ και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ζώνης του ευρώ», αναφέρουν στη συνέχεια.

Στην ίδια δήλωση επισημαίνεται ότι μια ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική είναι αποφασιστικής σημασίας για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων, την υποστήριξη της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την ταχεία προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μας μετάβασης. «Οι περαιτέρω ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές συμβάλλουν στη βελτίωση της μακροοικονομικής διαχείρισης στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Ζητούμε να ενταθούν οι συλλογικές προσπάθειες, με τη συμμετοχή φορέων χάραξης πολιτικής και συμμετεχόντων στην αγορά σε ολόκληρη την Ένωση, για την προώθηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών», αναφέρεται στην ίδια δήλωση.

Εξαργύρωση ομολόγων αξίας 1,5 δισ. ευρώ

Όλοι αναρωτιούνται πώς χτυπήθηκε ο γερμανικός κολοσσός μετά τη Credit Suisse.

Από χθες (23/3) ξεκίνησε η κατάσταση που επικρατεί, καθώς εκτοξεύτηκαν σε πολύ υψηλές τιμές το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της Deutsche Bank στο υψηλότερο σημείο από το 2019.

Σήμερα φαίνεται πως η τράπεζα δήλωσε ότι θα εξαργυρώσει ομόλογα Tier 2 αξίας 1,5 δισ. ευρώ.

Τώρα, μένει να φανεί εάν αυτό ήταν το «καμπανάκι» που χτύπησε ώστε να ξεκινήσει η «επίθεση» στις αγορές, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Γιάννης Φώσκολος στο OPEN.

Έκτακτη σύγκλιση του εποπτικού συμβουλίου στις ΗΠΑ

H Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αναμένεται να προεδρεύσει κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Eπίβλεψης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC) την Παρασκευή.

Η συνεδρίαση δεν ήταν προγραμματισμένη.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου δε δίνει περαιτέρω πληροφορίες για το αντικείμενο της συνεδρίασης, η οποία λαμβάνει χώρα δύο εβδομάδες μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank.

Το σώμα, το οποίο αποτελείται από τη Γέλεν και τους επικεφαλής της Fed, της FDIC και της SEC, συνεδριάζει τακτικά για να συζητήσει τη σταθερότητα και τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Σφυροκοπείται» και η UBS - Η κρίση επεκτάθηκε και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

Μαζί με την Deutsche Bank «σφυροκοπείται» και η UBS, η μεγάλη ελβετική τράπεζα που κλήθηκε να διασώσει τη Credit Suisse. Χάνει πάνω από 6% στις διεθνείς αγορές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, όλα τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται στο «κόκκινο». Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι χάνουν πάνω από 2% στον γενικό δείκτη.

Η κρίση έχει επεκταθεί και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών να χάνει πάνω από 2% και μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες η πολύ σημαντική κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σολτς: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η μετοχή της οποίας σημείωσε σήμερα πτώση κατά 10%, διαβεβαίωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το οικονομικό της μοντέλο. Δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας για οτιδήποτε», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό», είπε την ώρα που οι ανησυχίες για χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσαν σήμερα πτώση στις αγορές.

Πηγή: Ethnos.gr

 

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Entryway