LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

04|05
2020
07:42

Ύφεση έως 7,9% παρά τα μέτρα 17,3 δισ. ή 10% του ΑΕΠ

Και Ιούνιο τα 800 ευρώ για όσους μείνουν κλειστά με κρατική εντολή -Τι αποκαλύπτει το Πρόγραμμα Σταθερότητος

Κάθετη πτώση 4,7% ή και έως 7,9% του ΑΕΠ αν όλα πάνε στραβά για φέτος, αλλά και εξίσου εντυπωσιακή ανάκαμψη το 2021 που θα καλύψει πλήρως τη ζημιά του 2020 (στο 5,1% ή 8% αντίστοιχα) προβλέπει για την Ελληνική Οικονομία το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε στην Κομισιόν η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Οικονομικών περιγράφει ένα αισιόδοξο σενάριο με κάθετη άνοδο μετά την πτώση. Στηρίζεται στα 41 μέτρα συνολικής αξίας 17,3 δισ. και καθαρού δημοσιονομικού κόστους 9,56 δισ. ευρώ για το δημόσιο. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητος εξειδικεύει πολλά από όσα έχουν ανακοινωθεί, όπως και ότι 800 ευρώ ειδική αποζημίωση θα λάβουν τελικά μόνον όσοι θα παραμείνουν με κρατική εντολή κλειστά έως και τον Ιούνιο. Αλλά προαναγγέλλει και άλλα μέτρα συνολικής αξίας 24 δισ. ευρώ (μαζί με το πρόγραμμα SURE ή πόρους από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και ταμεία).

Ωστόσο, αν και ο Κορωνοϊός «έσκισε τα μνημόνια» και τους στόχους για πλεονάσματα, αποδεικνύεται ότι όσα χρήματα και αν ρίχνει η κυβέρνηση, το όφελος είναι «κουτσό». Για την ακρίβεια, με μέτρα 9,7% του ΑΕΠ, περιορίζει τη ζημιά στην Οικονομία κατά 5,3% του ΑΕΠ.

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το ξέσπασμα της κρίσης θα «κτύπαγε» με ύφεση 10% ή και 13,2% την ελληνική Οικονομία, αν δεν έπαιρνε μέτρα άμυνας.

Στο βασικό σενάριο, μετά τα μέτρα, η χρονιά θα κλείσει με δημοσιονομικό πρωτογενές έλλειμμα 1,9%, αντί για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που ήταν (μετα-) μνημονιακός. Αλλά με βάση το δυσμενές θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 2,8%.

pinakas1


Πρωτογενή πλεονάσματα προβλέπεται να ξαναδεί η χώρα από το 2021 που θα επιστρέψει σε πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο φαίνεται ότι ακόμα και με μέτρα 17,3 δισ. ευρω ή 10% του ΑΕΠ, η «ζημιά» δεν περιορίζεται ανάλογα, παρά μόνο κατά 5,3% του ΑΕΠ (ύφεση 4,7% αντί 10% στο βασικό σενάριο 7,9% αντί 13,2% στο δυσμενές).

Η συνολική αξία των μέτρων, όπως έχουν αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ανέρχεται σε 17,35 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ) και το συνολικό «ταμειακό» τους κόστος σε 11,5 δισ. ευρώ (6,5% του ΑΕΠ) σε επίπεδο έτους και 12,35 δισ. ευρώ για τους μήνες έως τον Ιούνιο, εάν ληφθεί υπόψη ότι επιστροφές φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών θα πραγματοποιηθούν από τον Αύγουστο και έπειτα.

pinakas2


Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αγγίζει τα 10,35 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο και 9,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο έτους, εάν ληφθούν υπόψη οι επιστροφές ορισμένων ποσών αναστολών έως το τέλος του έτους.

Το ταμειακό κόστος, το οποίο έχει άμεση σχέση με τα αποθέματα ταμειακών διαθεσίμων, είναι υψηλότερο και αγγίζει τα 12,35 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο.

Με τον τρόπο αυτό -και λόγω ύφεσης και μείωσης του ΑΕΠ- το κράτος αναγκάζεται να δανειστεί και το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 12,2% του ΑΕΠ ή +6 δισ. ευρώ. Το δανειακό πρόγραμμα παραμένει στα 8 δισ. αλλά διαφαίνεται ότι η εξάρτηση από τα έντοκα γραμμάτια δεν θα μειωθεί, υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται εφέτος τουλάχιστον.

Τα δημοσιονομικά και ταμειακά μέτρα που περιέχει το σενάριο είναι αυτά που έχουν έως τώρα νομοθετηθεί και σχεδιαστεί αναλυτικά. Δεν περιέχουν το συνολικό δημοσιονομικό και ταμειακό κόστος των μέτρων που θα απαιτηθούν και θα εξειδικευτούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

-Επιδότηση βραχυχρόνιας εργασίας μέσω του Προγράμματος SURE.
-Χορήγηση δανείων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
-Νέο πλαίσιο επιδότησης δανείων πρώτης κατοικίας.
-Νέες πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας τους επόμενους μήνες (τουρισμό, μεταφορές κ.λπ.) και παρεμβάσεις ρευστότητας του Δημοσίου.

Με την υλοποίηση των ανωτέρω πολιτικών, η συνολική αξία των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και η οποία αφορά πραγματική ρευστότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, ξεπερνά τα 24 δισ. ευρώ.

Πηγή: Protothema.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media