LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

08|05
2020
09:55

Συνεδριάζει το Eurogroup για ευρωπαϊκά κονδύλια 540 δισ. ευρώ

«Φωτιές» ανάβει η πρόταση της Κομισιόν -Ασυμφωνία βορείων και νοτίων για τους όρους των δανείων

Eurogroup υψηλών απαιτήσεων αλλά μεγάλων αντιθέσεων και πιέσεων προμηνύεται η σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στόχος είναι να ξεκαθαρίσουν τους όρους και το κόστος συμμετοχής στα προγράμματα δανεισμού των χωρών της ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM, αλλά και για τη χρήση του προγράμματος SURE των 100 δισεκατομμυρίων το οποίο προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις χώρες που θα χρειαστεί να καταφύγουν σε έκτακτο δανεισμό, προκειμένου να καλύψουν τις επιπτώσεις της κρίσης στις θέσεις και τις αμοιβές των εργαζομένων.

Όπως και χθες διαφάνηκε όμως, στη συνεδρίαση του Euro Working Group, gια άλλη μια φορά αναμένεται να διαφανεί το χάσμα απόψεων και αντιλήψεων, μεταξύ των χωρών του Nότου όπως η Ιταλία, αλλά και χωρών του βορρά όπως η Ολλανδία. Και όλα περιστρέφονται γύρω από τους όρους τους ελέγχους και τα προαπαιτούμενα που θα προβλέπονται και θα επιβάλλονται στις χώρες που θα κάνουν χρήση των δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

«Φωτιές» όμως φέρεται να έχει ανάψει η γραπτή πρόταση της Κομισιόν που διέρρευσε ήδη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θέτει το πλαίσιο για τα δάνεια των 100 δισ. για το πρόγραμμα SURE. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι και σήμερα ανάβει «φωτιές» η διαφωνία για το αν τα χρήματα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για την απευθείας αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και για τις έμμεσες συνέπειες της που αυτή έχει στην οικονομία της κάθε χώρας. Την άποψη αυτή που υποστηρίζει ξεκάθαρα κυρίως η Ιταλία, φαίνεται να αντιπαλεύει προς το παρόν το «μπλοκ» των χωρών του βορρά.

Και μένει να φανεί από το πρωί σήμερα εάν και με τις δηλώσεις τους λίγο πριν την έναρξη των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών θα σπεύσουν να επιδείξουν διάθεση σύγκλισης ή σύγκρουσης, στα θέματα αυτά. Ειδικότερα ζητήματα τα οποία καλούνται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν είναι καθορίσουν το κόστος δανεισμού, τους όρους και τη διάρκεια που θα έχει η λήψη και η αποπληρωμή των δανείων, καθώς και οι σκοποί για τους οποίους χρησιμοποιούνται τα χρήματα που αντλούνται στις περιπτώσεις αυτές.

Αν δεν τα καταφέρουν να συμφωνήσουν ούτως σήμερα, αναμένεται νέος και τελικός γύρος παζαριών, ενδεχομένως και την άλλη Πεμπτη

Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΕ/EPA/Stephanie Lecocq

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ekdilosi karkinou tou mastou