LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

13|09
2021
08:23

Αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα καλυφθεί κατά 80% το «καπέλο» στα νοικοκυριά

Το κόστος των παρεμβάσεων που θα χρειαστεί να κάνει η κυβέρνηση αν οι ρύποι μείνουν σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνάει κατά πολύ το κεφάλαιο των 150 εκατ.ευρώ με το οποίο ξεκινάει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης να απορροφήσει οριζόντια για όλους τους καταναλωτές, όλων των οικονομικών τάξεων και όλων των εταιρειών προμήθειας ρεύματος, την αύξηση του ρεύματος που έρχεται τους επόμενους μήνες, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε η κυβέρνηση δημιουργεί το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης το οποίο θα καλύπτει το 80% των αυξήσεων σε όλα τα νοικοκυριά με αρχικό κεφάλαιο 150 εκατ. ευρώ. Επίσης, προκειμένου να ενθαρρύνει τις πράσινες επενδύσεις, καθιερώνεται μια υπερέκπτωση φόρου 100% γι αυτές.

Σύμφωνα με την imerisia.gr, το Ταμείο θα επιδοτεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος το ποσό της αύξησης στην τιμή του ρεύματος, σε κάθε λογαριασμό, κάτι που θα υπολογίζεται ανάλογα την κατανάλωση του κάθε νοικοκυριού. Σημειώνεται ότι από τον επόμενο μήνα αναμένεται να εμφανιστούν στα τιμολόγια όλων των νοικοκυριών σημαντικές αυξήσεις στο ρεύμα, αποτέλεσμα της αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος από τα 50 ευρώ Mwh στα 120 ευρώ Mhw.

Αύξηση λόγω του Green Deal

H αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα του Green Deal το οποίο έχει εκτοξεύσει τις τιμές ρύπων, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής να κάνει πιο υψηλού κόστους τις μονάδες άνθρακα και να ενθαρρύνει την πράσινη παραγωγή ενέργειας.

Η αύξηση της τιμής των ρύπων ωστόσο επιβαρύνει άμεσα την τιμή του ρεύματος, αφού το κόστος παραγωγής μετακυλύεται στον καταναλωτή, αλλά και έμμεσα αφού αυξάνει τη ζήτηση για φυσικό αέριο εκτοξεύοντας την τιμή του.

Η αυξητική τάση στην τιμή του ρεύματος, δεν μπορεί να σταματήσει όσο οι τιμές ρύπων κινούνται ανοδικά, δημιουργώντας ένα μόνιμο και ακριβό πρόβλημα για την κυβέρνηση. Το κόστος των παρεμβάσεων που θα χρειαστεί να κάνει η κυβέρνηση αν οι ρύποι μείνουν σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνάει κατά πολύ το κεφάλαιο των 150 εκατ.ευρώ με το οποίο ξεκινάει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Πρώτη χώρα εφαρμογής η Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν σε πρώτη φάση 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της.

Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης». Προσέθεσε πως τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας την άλλη εβδομάδα.

Επίσης ο Κ. Μητσοτάκης, σημείωσε ότι το μηνιαίο κόστος κατανάλωσης μεταξύ 300-600 κw δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ το μήνα, ενώ ανακοίνωσε 20% αύξηση στο επίδομα θέρμανσης το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον Δεκέμβριο.

Ειδικά δε για τη ΔΕH σημείωσε ο πρωθυπουργός ότι η κρατική επιχορήγηση (που θα δοθεί σε όλους του πελάτες όλων των εταιρειών προμήθειας) σε συνδυασμό με την έκπτωση (30%) την οποία παραχωρεί η ίδια Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού θα απομειώσουν δραστικά ή και θα μηδενίσουν τις όποιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος.

Όπως είπε «για παράδειγμα, το μηνιαίο κόστος για κατανάλωση από 300 έως 600 κιλοβατώρες, όσο δηλαδή καταναλώνει ένα μέσο νοικοκυριό, δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ τον μήνα. Εάν δεν συνέβαινε αυτό, εάν δεν συνέβαινε αυτή η διπλή κρατική παρέμβαση, οι καταναλωτές αυτοί θα χρεώνονταν επιπλέον από 20 έως 44 ευρώ. Δείχνει και κάτι ακόμα όμως.

Ότι η ΔΕΗ, καθώς αναγεννιέται, έχει τη δύναμη να προστατευθεί και να προστατεύσει από κάθε κλυδωνισμό τους πελάτες της. Είναι μια εθνική κατάκτηση, αλλά και ένας δρόμος που η ΔΕΗ ανοίγει για να ακολουθήσουν και οι ιδιώτες πάροχοι (αναφερόμενος στην έξτρα έκπτωση που προσφέρει η ΔΕΗ)».

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

coffee Berry