LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

05|04
2019
11:42

Εγκρίθηκαν από το Eurogroup δόση και μέτρα για το χρέος

Εγκρίθηκε από το άτυπο Eurogroup στο Βουκουρέστι η εκταμίευση της δόσης και των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους συνολικού ύψους 970 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωομάδας το συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσουν δόση και μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει.

Προσερχόμενος στο συμβούλιο ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιερ Μοσκοβισί, είπε πως η Επιτροπή, στη βάση της επικαιροποιημένης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας θα εισηγηθεί θετικά στο Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση του ενός δισ., το οποίο θα αποτελέσει καλό σημάδι για την ανάκαμψη της χώρας και την εμπιστοσύνη των αγορών.

Σημειώνεται πως η επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην ολοκλήρωση της υλοποίησης των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεών που είχε αναλάβει.

Αυτό που κυρίως επιβεβαιώθηκε είναι πως η Ελλάδα έχει θεσπίσει νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και έχει προβλέψει σημαντικές επικαιροποιήσεις των μέτρων για τη στήριξη της εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα, έχει προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρωση των κενών θέσεων στο ΤΧΣ, έχει επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό για την εκποίηση τμήματος του λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, έχει θεσπίσει τη νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ, έχει προωθήσει σε μέτρα για την άρση των εμποδίων στη συναλλαγή για την Εγνατία και έχει εγκρίνει σειρά μέτρων για την προώθηση της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, βάζοντας φρένο στις προσλήψεις.

Η εφαρμογή των ανωτέρω οδηγεί στην ενεργοποίηση της δεύτερης δέσμης παρεμβάσεων για το ελληνικό χρέος εκ μέρους των Ευρωπαίων ύψους 970 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018 συμφώνησε ότι η δέσμη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει «κίνητρα» για να εξασφαλιστεί η αποφασιστική και διαρκής εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα.

Για τον σκοπό αυτό, τέθηκαν προαπαιτούμενα στην Ελλάδα συναρτώμενα με τα μέτρα για το χρέος, που θα πρέπει να εφαρμόζονται σε εξαμηνιαία βάση έως τα μέσα του 2022. Πιο απλά θα δίνονται χρήματα και ελάφρυνση χρέους υπό την προϋπόθεση της συμμόρφωσης της Ελλάδας με τις δεσμεύσεις της για συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, βάσει θετικών εκθέσεων στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Σήμερα η Ευρωομάδα ενέκρινε την επιστροφή 640 εκατ. ευρώ που απορρέουν από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων από κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (στο πλαίσιο του προγράμματος για τις αγορές τίτλων και της συμφωνίας για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία) και την ελάφρυνση χρέους 330 εκατ. ευρώ, δια μέσου της μηδενικής προσαύξησης του επιτοκίου για ορισμένες δόσεις των δανείων που χορηγήθηκαν από το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

Πηγή: cnn.gr

Tags Eurogroup

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ekdilosi karkinou tou mastou