LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

01|04
2022
14:31

Πληθωρισμός: Εκτόξευση στο 8% το Μάρτιο - Τα στοιχεία της Eurostat

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, σκαρφαλώνοντας στο 8% από 6,3% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έριξε βαριά σκιά. Στο 7,5%  εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη από 5,8% τον Φεβρουάριο.

Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση το εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, με ίδιους συντελεστές στάθμισης των προϊόντων και υπηρεσιών για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή θα ανακοινωθεί την επόμενη Παρασκευή, 8 Απριλίου από την Eurostat. Τον Φεβρουάριο, ο εθνικός δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 7,2%. 

Νέο πακέτο μέτρων

Όπως έγραψε το imerisia.gr, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο μέτρων για τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας, αλλά και της αποσυμπίεσης των εγχώριων παραγωγών και κτηνοτρόφων από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Για τις καλλιέργειες, εξετάζεται η κάρτα αγρότη που θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για αγορά λιπασμάτων έναντι συγκεκριμένου ποσού, χωρίς συμψηφισμό, με πιθανές φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης σύμφωνα με την imerisia.gr είναι και η διατήρηση μέχρι το τέλος του 2022 του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές, με κόστος 250 εκατ. ευρώ.

Επιδότηση πετρελαίου και τον Μάιο

Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσό που αγγίζει τα 400 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθεί για τις αυξημένες δαπάνες του δημοσίου τομέα και του στρατού σε καύσιμα, ενώ εξετάζεται και η επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και για τον μήνα Μάιο.

Όσον αφορά τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης, η απόφαση -που έχει μεγάλο κόστος- θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα υπάρξει, από την πορεία του πολέμου αλλά και από τα στοιχεία που θα προκύψουν από την Έρευνα Οικογενειακού Προϋπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ.

Στις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι καθίστανται εξαιρετικά εύθραυστοι, καθώς όσο συνεχίζεται ο πόλεμος αλλά και η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση τόσο η κυβέρνηση θα υποχρεώνεται να παρεμβαίνει με μέτρα ενισχύσεων των εισοδημάτων, που οδηγούν σε διεύρυνση του ελλείμματος αλλά και αύξηση του δημοσίου χρέους.

Κόβει ταχύτητα το ΑΕΠ

Με όλες τις προβλέψεις να είναι παρακινδυνευμένες, το υπουργείο Οικονομικών οδηγείται σε αναθεώρηση των προβλέψεων για έλλειμμα, ανάπτυξη και πληθωρισμό, όπως θα αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα αποσταλεί στα τέλη Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Το ΑΕΠ θα κόψει ταχύτητα χάνοντας τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, ενώ οι προβλέψεις αναφέρουν ότι οι απώλειες είναι πιθανό να διευρυνθούν έως και τις δυόμισι μονάδες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, η μίνιμουμ ζημιά στην ανάπτυξη από τη ρωσική εισβολή θα είναι μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ το μέγιστο της επίπτωσης δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί.Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, «το καλό σενάριο είναι να υπάρξει σοβαρή αποκλιμάκωση μέχρι αρχές Μαΐου. Το κακό, να συμβεί πολύμηνη παράταση του πολέμου και της αβεβαιότητας».

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ