LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

24|06
2022
07:32

Ηλεία: Αυτοψία Αμυρά σε εργασίες αντιπυρικής πρόληψης - Οι συμβολισμοί για την Αρχ. Ολυμπία

Αυτοψία στις εργασίες καθαρισμού των ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων του Νομού Ηλείας, πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Βαγγέλη Γκουντούφα και τους βουλευτές Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέα Νικολακόπουλο.

Στην περιοχή διενεργούνται καθαρισμοί, αραίωση της βλάστησης και απομάκρυνση της συσσωρευμένης βιομάζας σε έκταση 3 χιλιάδων στρεμμάτων στα δάση χαλεπίου πεύκης και κουκουναριάς σε Στροφυλιά, Καϊάφα, Βαρθολομιό, Μανωλάδα, Ανδραβίδα, και Κυλλήνη. Παράλληλα, υλοποιούνται εργασίες συντήρησης και διαπλάτυνσης δεκάδων χιλιομέτρων δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του Εθνικού Προγράμματος Προστασίας Δασών «Antinero», με διαγωνιστικές διαδικασίες μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα, σε περισσότερες από 80 δασικές περιοχές και ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα της χώρας, πραγματοποιούνται προληπτικοί καθαρισμοί, απομάκρυνση συσσωρευμένης επί δεκαετίες καύσιμης βιομάζας, συντήρηση δασικών δρόμων και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Το πρόγραμμα καθαρισμών και αραίωσης της βλάστησης καλύπτει συνολική έκταση 77.000 στρεμμάτων, διάνοιξη δασικών δρόμων 12.000 χιλιομέτρων και συντήρηση ή διάνοιξη 1.600 χιλιόμετρων αντιπυρικών ζωνών.

Νωρίτερα ο κ. Αμυράς επισκέφθηκε την Αρχαία Ολυμπία όπου υπέγραψε τετραετές Μνημόνιο Συνεργασίας με την εταιρία Π. Παπαδόπουλος ΑΕΒΕ για δωρεά σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού Husqvarna και μέσων ατομικής ασφάλειας προς τις δασικές υπηρεσίες του νομού Ηλείας και τους δασικούς συνεταιρισμούς που εργάστηκαν για την κατασκευή και ολοκλήρωση των αντιδιαβρωτικών έργων της περιοχής, μετά τις δασικές πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού.

“Όλος ο κόσμος έχει μια κοινή πατρίδα, την Αρχαία Ολυμπία”

Με τη ρήση του Βίκτωρος Ουγκό «όλος ο κόσμος έχει μια κοινή πατρίδα, την Αρχαία Ολυμπία» ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς υπέγραψε στον Προφήτη Ηλία της Κοινότητας Φλόκα Αρχαίας Ολυμπίας, μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρία «Παντελής Παπαδόπουλος ΑΕΒΕ – Husqvarna» και τον εκπρόσωπό της κ. Αλέξανδρο Παπαδόπουλο για τη δωρεά μηχανημάτων διαχείρισης δασικής ύλης για τις ανάγκες της πυροπροστασίας της περιοχής.

«Αυτό που μας κάνει να νιώθουμε ότι είμαστε πιο ασφαλείς είναι η πρόληψη», τόνισε ο κ. Αμυράς, προσθέτοντας: «Εμείς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουμε σταματήσει να χρησιμοποιούμε τον όρο κλιματική αλλαγή, χρησιμοποιούμε τον όρο κλιματική κρίση και αν δεν πάρουμε όλοι τα μέτρα μας, εάν φτάσουμε χρησιμοποιούμε τον επόμενο όρο που είναι η κλιματική κατάρρευση σημαίνει ότι δεν θα έχουμε επιστροφή.

Για πρώτη φορά στα χρονικά του Ελληνικού κράτους καθαρίζουμε προληπτικά ευαίσθητα και κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα της χώρας. Σήμερα που μιλάμε βρίσκονται δεκάδες συνεργεία και καθαρίζουν σε περίπου 80 με 100 τοποθεσίες όλη την Ελλάδα 77.000 στρέμματα δάσους, συντηρούν 16.000 χιλιόμετρα δασικών δρόμων και συντηρούν ή διανοίγουν περίπου 1.600 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης 50 εκ € και άλλα 20 εκατομμύρια από τον Κρατικό προϋπολογισμό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα».

Καταλήγοντας ο κ. Αμυράς τόνισε ότι άπαντες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στο δάσος και την ανάγκη προστασίας του, υπογραμμίζοντας ότι το 96% των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος που υποδέχθηκε τον κ. Αμυρά στον χώρο της εκδήλωσης, τον ευχαρίστησε για τη γόνιμη συνεργασία που έχει μαζί του εδώ και αρκετούς μήνες στο πλαίσιο της προσπάθειας αποκατάστασης της πυρόπληκτης περιοχής. Ευχαρίστησε ακόμη την εταιρία, τονίζοντας ότι η Ολυμπία με τις διαχρονικές αξίες που εκπροσωπεί και τον συμβολισμό της σε σχέση με την παγκόσμια ειρήνη μπορεί να εμπνεύσει μια μεγάλη προσπάθεια συνεργασίας των λαών για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθότι οι επιπτώσεις της δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις και να δυναμιτίσουν την ειρήνη.

«Ο Δήμος και οι άλλοι τοπικοί φορείς θα είμαστε αρωγοί και συμμέτοχοι σ’ αυτή την προσπάθεια και σ’ αυτά τα τέσσερα χρόνια θα είμαστε σε συνεργασία με το Δασαρχείο και την Περιφέρεια ο Δήμος μας θα βοηθήσει σε ό,τι ζητηθεί», τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος.

«Κρατάμε τη φλόγα εκεί που ανήκει», 
το μήνυμα κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας της «ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ» και της HUSQVARNA, με τη Δασική Υπηρεσία και το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος, την Παγκόσμια Ολυμπιακή  Ημέρα.Μία ιδιαίτερα συμβολική πρωτοβουλία ευθύνης ανέλαβε η εταιρεία ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος και τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Αμυρά, στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου, επιλέγοντας να ενισχύσει τη Δασική Υπηρεσία και όσους θα δώσουν μαζί τη μάχη της πυροπροστασίας στην Αρχαία Ολυμπία,  υπογράφοντας σήμερα, στην Ολυμπία, 4ετές Μνημόνιο Συνεργασίας και δωρεάς μηχανημάτων τεχνολογικής υπεροχής της παγκόσμιας ηγέτιδας HUSQVARNA.

Η Ολυμπία, η χώρα της Ήλιδας, ως χώρος φυσικού περιβάλλοντος που στέγασε την μεγαλόπνοη σύλληψη του αρχαίου κόσμου, την ολυμπιακή ιδέα, από σήμερα, Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα, θα βρίσκεται στο επίκεντρο της εταιρικής ευθύνης με δράσεις δωρεάς μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, ατομικού εξοπλισμού προστασίας (στολές, κράνη, περισκελίδες), αλλά και διαρκούς εκπαίδευσης των δασικών και δασεργατών για την ασφαλέστερη χρήση και τη βέλτιστη αξιοποίηση των καινοτομικών λειτουργιών της HUSQVARNA.

Η συνολική αξία των δωρεών θα ανέλθει στο ύψος των 100.000€, όπως συμφωνήθηκε κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν και πρόσθετες περιοχές της χώρας, πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος και την αρμόδια Γεν. Διεύθυνση Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος, του οποίου οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν υποδείξει ως περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος και υψηλής επικινδυνότητας δασικής πυρκαγιάς ή ακόμα ως  περιοχές αποκατάστασης καμένων δασών.

«Τα δάση είναι οι πνεύμονες του τόπου που ζούμε και μοιραζόμαστε όλοι μαζί» δήλωσε ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ, προσθέτοντας ότι «Η επιλογή της Αρχαίας Ολυμπίας όπου σήμερα υπογράψαμε το 4ετές Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Υφυπουργό κύριο Γιώργο Αμυρά, τον οποίο και ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα αποδοχής της δωρεάς και συνεργασίας, μόνο τυχαία δεν είναι. Οι παγκόσμιοι συμβολισμοί του μνημείου, η ιερή φλόγα του χώρου, το καθιστούν εθνικό και παγκόσμιο κεφάλαιο και η εταιρεία μας βρίσκεται ταγμένη στον εθνικό σκοπό να κρατηθεί η φλόγα εκεί που ανήκει, ως το πολιτιστικό κεφάλαιο ευθέως συνδεδεμένο με το φυσικό περιβάλλον. Το δάσος της Φολόης, ο Κρόνιος Λόφος, αλλά και το σύνολο του φυσικού δασικού περιβάλλοντος της Ολυμπίας, το αισθανόμαστε πλέον ως «υιοθετημένο» από εμάς και τους ανθρώπους μας, που μαζί εργαζόμαστε για το δάσος, αυτές τις κρίσιμες εποχές για τη φροντίδα και την προστασία του».

Στην τελετή υπογραφής που διεξήχθη στην Ολυμπία, σε συμβολικό χώρο, στο προαύλιο χώρο του Προφήτη Ηλία στον Φλόκα Ηλείας,  παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας, εθελοντές πολιτικής προστασίας, δασικοί και μέλη δασικών συνεταιρισμών, οι οποίοι με τη σειρά τους ευχαρίστησαν τους δωρητές και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την πρωτοβουλία.

amuras ileia 2

amuras ileia 3

amuras ileia 4

amuras ileia 5

amuras ileia 6

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.