LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

09|09
2022
07:52

Τσίπρας: Στο τραπέζι και οι «ποινικές ευθύνες» με φόντο τη συγκάλυψη

Την ώρα που στις Βρυξέλλες με την ακρόαση των δημοσιογράφων Κουκάκη και Μαλιχούδη ξεδιπλωνόταν στην Επιτροπή PEGΑ το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και σύμφωνα με την Κουμουνδούρου διαλυόταν στα εξ ων συνετέθη το πολιτικό κεφάλαιο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό, στην Αθήνα οι αποφάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή έβαζαν ένα ακόμα λίθο στο τείχος συγκάλυψης που επιχειρείται να στηθεί γύρω από τις υποκλοπές.

Για την Κουμουνδούρου μόνο έκπληξη δεν αποτέλεσε η άρνηση της ΝΔ να κληθούν στην Εξεταστική οι ουσιώδεις μάρτυρες, προκειμένου να βρεθούν ενώπιον κρίσιμων ερωτημάτων. Και αν για την κλήση Μητσοτάκη ήταν λίγο πολύ προεξοφλημένη η άρνηση, για αυτές του Γρηγόρη Δημητριάδη που αποπέμφθηκε για το σκάνδαλο, των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σ. Μαλιχούδη καθώς και προσώπων που σχετίζονται με το κύκλωμα εταιριών γύρω από το κακόβουλο λογισμικό είναι ενδεικτικές της επιχείρησης «ομερτά» που επιχειρεί να επιβάλει το Μέγαρο Μαξίμου.

Προς το παρόν ωστόσο και παρά την χθεσινή αποχώρηση – και καταγγελία της διαδικασίας – του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τίθεται θέμα αποχώρησης από την Εξεταστική.

Η είδηση πάντως αποκλεισμού του συνόλου σχεδόν των μαρτύρων που πρότειναν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και υιοθέτησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήρθε, ενώ από το πρωί της Πέμπτης επιβεβαιώθηκε πως η ΕΥΠ έχει προχωρήσει στην καταστροφή του υλικού παρακολουθήσεων Κουκάκη και Ανδρουλάκη.

Ενδεικτικά από την Κουμουνδούρου παρέπεμπαν από το πρωί, πριν τις εξελίξεις της Εξεταστικής, σε μία σειρά από κυβερνητικούς χειρισμούς που επιβεβαιώνουν την επιχείρηση συγκάλυψης:

- Αρνείται να καταργήσει την τροπολογία για την ΑΔΑΕ που δεν επιτρέπει την ενημέρωση των πολιτών εφόσον έχει υπάρξει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους για λόγους εθνικής ασφάλειας.

- Αρνείται το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να διαβιβαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο φάκελος της παρακολούθησης του.

- Οι πρώην εκλεκτοί του επικαλούνται αντισυνταγματικά το απόρρητο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που είναι αρμόδια να ελέγχει την ΕΥΠ.

- Η Ντόρα Μπακογιάννη απειλεί δημοσίως με δέκα χρόνια φυλακή όποιον τολμήσει να μιλήσει και σπάσει την ομερτά.

- Στην Εξεταστική επικαλούνται ξανά το απόρρητο και η πλειοψηφία της ΝΔ παίρνει την πρωτοφανή απόφαση να μην διανέμονται καν τα πρακτικά των συνεδριάσεων στα μέλη της.

- Και σήμερα αποκαλύπτεται ότι η ΕΥΠ έχει καταστρέψει τους φακέλους Ανδρουλάκη – Κουκάκη, κάτι που συνιστά εγκληματική πράξη συγκάλυψης πολιτικών αλλά και ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων.

Ρελάνς για τις ποινικές ευθύνες

Διόλου τυχαία ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά το «φιάσκο» της Εξεταστικής έκανε λόγο για «αντιδημοκρατική εκτροπή» και ανέδειξε, πέρα από τις πολιτικές, και τις ποινικές ευθύνες που προκύπτουν από τους μέχρι στιγμής χειρισμούς. Και αν στην περίπτωση Δημητριάδη – Κοντολέοντος αυτές –σύμφωνα με την Κουμουνδούρου- πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, οι εν εξελίξει ενέργειες που παραπέμπουν σε συσκότιση της υπόθεσης δείχνουν πως αυτές αφορούν και όσους συνδράμουν σε αυτή τη συγκάλυψη.

Απαντώντας έτσι στην πρωτοφανή δημόσια απειλή φυλάκισης της Ντόρας Μπακογιάννη για όποιον «σπάσει» το απόρρητο και μιλήσει, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «αν κάποιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατες ποινικές ευθύνες δεν είναι όσοι αποκαλύψουν την αλήθεια. Αλλά όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και όσοι επικαλούνται το απόρρητο ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, προκειμένου να τα συγκαλύψουν».

Προς την κατεύθυνση αυτή ο τομεάρχης και συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος εξήγησε πως «η Επιτροπή Θεσμών, κατά τη ρητή πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 43Α παρ. 2 α) ασκεί έλεγχο επί της ΕΥΠ, άρα δεν μπορεί να προβληθεί κανενός είδους απόρρητο προς αποφυγή μαρτυρίας ενώπιον της».

Και συνεχίζει: «Η διάταξη παραπέμπει στα άρθρα 146 και 147 του Κανονισμού, που ρυθμίζουν την διαδικασία ενώπιον των εξεταστικών επιτροπών κ που με τη σειρά τους παραπέμπουν στο άρθρο 225 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει ποινή φυλάκισης σε όσους αρνούνται μαρτυρία ή αποκρύπτουν την αλήθεια».

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, στην Κουμουνδούρου δεν πτοούνται, δεδομένου ότι μόλις προχθές ο Αλ. Τσίπρας προεξόφλησε και νέες αποκαλύψεις, ενόσω τα ερωτήματα παραμένουν: Πόσοι και ποιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθούνται ακόμα από την ΕΥΠ ή το κακόβουλο λογισμικό Predator; Γιατί δεν καταργεί έστω και τώρα την τροπολογία που δένει τα χέρια της ΑΔΑΕ, ώστε να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι εάν παρακολουθούνταν; Γιατί Μητσοτάκης και Τασούλας δεν έκαναν τίποτα μετά την πρωτοβουλία Τσίπρα στην ΑΔΑΕ την περασμένη εβδομάδα;

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ