LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

23|09
2022
08:54

Σύλλογος Εργαζόμενων δήμων Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας, Ζαχάρως: Καμία απόλυση στο “Βοήθεια στο σπίτι”

Καμία απόλυση εργαζομένου/ης από το «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΒσΣ). Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε ΙΔΑΧ

Έπειτα από τον αποκλεισμό των 193 εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΒσΣ) από τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ, της 4Κ/2020 Προκήρυξης για την πρόσληψη περίπου 3.250 εργαζομένων, σαν «βόμβα» έπεσε η υπ’ αριθμ. 1548/2022 Απόφαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ, με την οποία ακυρώνεται η «4Κ/2020/13.5.2020 προκήρυξη του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, κατά το μέρος που προβλέπει ότι η “ειδική εμπειρία”… λαμβάνεται υπόψη και για τις θέσεις για τις οποίες η εμπειρία δεν λαμβάνεται υπόψη ως κριτήριο κατάταξης». Συγκεκριμένα η απόφαση του ΣΤΕ αναφέρει΄΄

Ότι πρέπει να γίνει δεκτή η κρινόμενη αίτηση και να ακυρωθεί η 4Κ/2020/13.5.2020 προκήρυξη του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού , κατά το μέρος που προβλέπει ότι η <<ειδική εμπειρία >>, κατ’ άρθρο 91 του ν 4583/2018 , όσων υποψηφίων έχουν απασχοληθεί σε αντίστοιχες με τίς προκηρυχθείσες θέσεις παροχής υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας ή κατ΄ οίκον νοσηλείας ηλικιωμένων ανασφάλιστων , Αμεα και οικονομικά αδυνάμων πολιτών , στους οικείους ΟΤΑ ή σε νομικά πρόσωπα των οικείων ΟΤΑ ή σε νομικά πρόσωπα που είχαν συμβληθεί με την ΕΕΤΤΑ Α.Ε κατά τα έτη 2011 η 2012 για την παροχή των υπηρεσιών του προγράμματος << Βοήθεια στο Σπίτι>> στη χωρική περιφέρεια των οικείων ΟΤΑ , λαμβάνεται υπόψη και για τις θέσεις για τις οποίες η εμπειρία δεν λαμβάνεται υπόψη ως κριτήριο κατάταξης.

Πρόκειται για μια νέα αρνητική εξέλιξη, που έπεται του αποκλεισμού των 193 εργαζομένων του ΒσΣ, η οποία επιβεβαιώνει την ορθότητα της άποψης του Συλλόγου μας , που διαχρονικά υποστήριζε ότι ο διαγωνισμός αυτός, όπως και ο προηγούμενος διαγωνισμός της 3Κ/2018 Προκήρυξης ΑΣΕΠ για την καθαριότητα, θα οδηγούσε σε αποκλεισμό εργαζομένων. Δείχνει, δε, την υποκρισία όλων των κυβερνήσεων, που με πρόσχημα τους «περιορισμούς» του Συντάγματος, αρνήθηκαν και αρνούνται να προχωρήσουν την μόνη δίκαιη λύση: μετατροπή όλων αυτών των συμβάσεων σε ΙΔΑΧ από ΙΔΟΧ, καθώς και των παρόμοιων συμβάσεων των χιλιάδων εργαζομένων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που εργάζονται για χρόνια στους δήμους και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (Παιδικούς Σταθμούς, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΕΑ, Κοινωνικά Παντοπωλεία κ.λπ.). Στην περίπτωση, ωστόσο του συγκεκριμένου προγράμματος οι οριστικοί πίνακες για τους ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ εκδόθηκαν μόλις τον περασμένο Ιούλιο, ενώ για τους ΠΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες, οι 2909 επιτυχόντες [ σ.σ εκ των οποίων υπολογίζεται ότι περίπου 2700 είναι εκείνοι που εργάζονταν πριν την προκήρυξη] βρίσκονται, κυριολεκτικά, στον αέρα. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι από αυτούς, μετά την εφαρμογή της απόφασης του ΣΤΕ θα μείνουν εκτός περίπου 1100. Πρόκειται για εργαζόμενους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Πρόγραμμα έως και 20 συναπτά έτη, με ανανεούμενες συμβάσεις.

Οι κυβερνήσεις και οι δήμαρχοι «διαβάζουν» το Σύνταγμα, όπως τους συμφέρει. Δεν μας λένε ότι το Σύνταγμα απαγορεύει την πρόσληψη συμβασιούχων για την κάλυψη των παγίων και διαρκών αναγκών του δημοσίου και των ΟΤΑ. Είναι δυνατόν να είναι πρόσκαιρες ανάγκες όταν ένας εργαζόμενος δουλεύει όλους τους μήνες του χρόνου – εδώ μιλάμε για συμβάσεις μέχρι και 20 χρόνια – και όταν χωρίς την εργασία αυτών των εργαζομένων παραλύουν όλες οι υπηρεσίες; Αν απαγόρευε το Σύνταγμα την μετατροπή αυτών των συμβάσεων, από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, γιατί τότε τα δικαστήρια βγάζουν δεκάδες θετικές δικαστικές αποφάσεις; Δεν γνωρίζουν άραγε οι δικαστές το Σύνταγμα;

Καλούμε την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ να αντιδράσουν άμεσα και να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για να μην απολυθεί κανένας και καμία εργαζόμενος/η και για να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε αορίστου χρόνου. Καλείται η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εσωτερικών να αποφασίσει αν όπως έχει ζητήσει το ΑΣΕΠ για την 2Κ/2019, ναι μεν να εκδοθούν νέοι πίνακες, αλλά και να προστατευτούν με νομοθετική ρύθμιση εκείνοι που περιλαμβάνονται στους σημερινούς οριστικούς πίνακες. Αγωνιζόμαστε για να καταργηθεί ο θεσμός των εκτάκτων και να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, των Νοσοκομείων και των ΟΤΑ.

Η σημερινή κατάσταση όσο θα συνεχίζεται, τόσο θα οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δημοσίου, στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.