LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

27|09
2022
07:21

Γκάγκα: Πόλη που ακμάζει ο Πύργος και όχι άγονη ζώνη…

Αρνητική παρουσιάστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στην προοπτική επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν στην Ηλεία, με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Χθες στη Βουλή η κα Γκάγκα απαντώντας στις επίκαιρες προτάσεις του Διονύση Καλαματιανού και του Μιχάλη Κατρίνη, των δύο Ηλείων βουλευτών, απάντησε πως ο Πύργος δεν είναι μια άγονη περιοχή, αποφεύγοντας έτσι να δώσει την ευκαιρία να υπάρξουν κίνητρα για να προσελκύσει το νοσοκομείο Πύργου ιατρούς που τόσο έχει ανάγκη ακόμα και στις βασικότερες ειδικότητες.

Χαρακτήρισε καταπληκτικό το νοσοκομείο ενώ δήλωσε πως έχουν γίνει προσλήψεις, αλλά το πρόβλημα είναι πως δεν ήρθαν παθολόγοι.

“Ο Πύργος είναι μία πόλη που ακμάζει…”

“Έχω πάει στον Πύργο, όχι μία φορά, το νοσοκομείο είναι καταπληκτικό, είναι ένα καινούργιο νοσοκομείο, ένα πολύ ωραίο περιβάλλον για να δουλεύεις και να σας πω ότι έχουμε προκηρύξει διάφορες θέσεις με βάση τα αιτήματα των νοσοκομείων. Οι θέσεις που μένουν άγονες είναι πράγματι αυτές της Παθολογίας. Δε συμβαίνει το ίδιο με την με τις θέσεις της Χειρουργικής” είπε στην απάντηση της η Μίνα Γκάγκα προς τον Μιχάλη Κατρίνη.

“Δεν είναι όλες οι θέσεις που μένουν άγονες. Έχουμε διορισμό σε Ορθοπεδική και Τραυματιολογία, έχουμε διορισμό σε Χειρουργική άρα το πρόβλημά μας, είναι οι θέσεις της Παθολογίας που πράγματι έχουν πρόβλημα” ανέφερε η κα Γκάγκα στην απάντηση της προς τον κ. Κατρίνη.

“Τώρα να σας πω, για το νοσηλευτικό, αυτή τη στιγμή φέραμε και μόνιμο και επικουρικό προσωπικό και υπάρχουν στον Πύργο, με τα στοιχεία όμως τρεις μήνες πριν, δεν τα έχω επικαιροποιήσει, στον Πύργο υπήρχαν 6 Π.Ε , 134 Τ.Ε και 114 Δ.Ε, περίπου 250 άτομα προσωπικό, στην Αμαλιάδα 1 Π.Ε , 43 Τ.Ε και 29 Δ.Ε και στα Κρέστενα, 6Τ.Ε και 13Δ.Ε. Άρα συνολικά το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία και σε σχέση με την στελέχωση όλων των νοσοκομείων στην Ελλάδα είναι υψηλό, είναι καλά τα αποτελέσματα και βέβαια προκηρύσσουμε 23 θέσεις Τ.Ε  Νοσηλευτικής και 14 θέσεις Δ.Ε Νοσηλευτικής, που είναι στην προκήρυξη για τις μόνιμες θέσεις με την προκήρυξη αυτή που τρέχει, η πλατφόρμα έχει ανοίξει από τις 22 του μήνα.
Πράγματι η θέση της Παθολογίας, είναι ένα πρόβλημα, όμως το να βάζουμε όλα τα νοσοκομεία άγονα, είναι ένα θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε και αφορά πολύ περισσότερα πράγματα” συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

“Ο Πύργος είναι μία πόλη που ακμάζει, που έχει πληθυσμό, έχει κόσμο, υπάρχουν θέσεις που μένουν άγονες σε διάφορα μέρη και σε διάφορα νοσοκομεία και αφορούν συγκεκριμένες ειδικότητες και έτσι στο νέο νομοσχέδιο που επεξεργαζόμαστε και πιστεύουμε ότι θα κατέβει πολύ γρήγορα για διαβούλευση, έχουμε άλλου είδους κίνητρα για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε γιατρούς σε αυτές τις περιοχές” είπε η κα Γκάγκα.

“Το κίνητρο δεν μπορεί να είναι το να έρθεις σε πέντε χρόνια στην Αθήνα. Το κίνητρο είναι να είσαι ευχαριστημένος με τη δουλειά σου και να μένεις στον τόπο που πας να δουλέψεις. Και λέω και πάλι ότι ο Πύργος είναι μία ωραία πόλη, με ένα πάρα πολύ ωραίο νοσοκομείο και πιστεύουμε ότι δίνοντας καλύτερα κίνητρα στους γιατρούς θα έχουμε πολύ περισσότερους γιατρούς για να μπορέσουν να δουλέψουν. Άρα είμαστε εδώ, θα το ξανά συζητήσουμε πιστεύω ότι θα δώσουμε λύσεις που δεν είναι το άγονο” κατέληξε η Μίνα Γκάγκα

Κατρίνης: Δεν έδωσε απαντήσεις η κα Γκάγκα

Katrinis epikairi eu

Σε δήλωση του, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε ότι “… ότι για την κυβέρνηση, η Ηλεία και τα προβλήματα της είναι αόρατοι. Η δημόσια υγεία εκπέμπει SOS και η κυβέρνηση αδιαφορεί. Δεν κάνει αυτό που έκανε στην Κέρκυρα και πιθανόν θα κάνει και σε άλλες περιοχές της χώρας, ώστε να προσελκύσει ιατρούς στα νοσοκομεία της Ηλείας. Όταν είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να θεσπιστούν κίνητρα για τη στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων, δεν μπορεί να υπάρχει ολιγωρία, ούτε η κυβέρνηση να παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων και των εξαγγελιών χωρίς αντίκρισμα, όπως η προσέλκυση ιδιωτών ιατρών για ένταξη στο ΕΣΥ που δοκιμάστηκε στην πανδημία και οδήγησε μόλις 2 ιδιώτες ιατρούς να υπηρετούν στα νοσοκομεία της Ηλείας.
Ακόμα και η ρεαλιστική πρόταση για να ενταχθούν τα νοσοκομεία της Ηλείας στις άγονες και προβληματικές περιοχές της Α΄ Ζώνης του Π.Δ 131/1987, κάτι που θα αύξανε το ενδιαφέρον των ιατρών για να δηλώσουν τα νοσοκομεία της Ηλείας, δε συγκινεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Για την κυβέρνηση, η Ηλεία δε θεωρείται άγονη υγειονομικά, ακόμα και αν ελάχιστοι ιατροί έρχονται στα νοσοκομεία”.

Καλαματιανός: Η κυβέρνηση να συνεχίζει να ανακυκλώνει την υγειονομική φτώχεια

kalamatianos epikairi eu

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, κατά την πρωτολογία του απευθυνόμενος προς την Αν. Υπουργό, υπογράμμισε την τραγική κατάσταση που βιώνει εδώ και καιρό η δημόσια υγεία στην Ηλεία.

"Έχουμε ακούσει υποσχέσεις στο παρελθόν και από εσάς, αλλά και από τον προηγούμενο υπουργό Υγείας, τον κ. Κικίλια. Τραγική η κατάσταση τότε, ακόμη χειρότερη σήμερα. Αυτή τη στιγμή τα Νοσοκομεία της Ηλείας λειτουργούν με έναν παθολόγο. Έχουν αποχωρήσει τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από είκοσι ιατροί σε κρίσιμες ειδικότητες. Αυτή τη στιγμή ο Διοικητής έχει παυθεί και σχεδόν για δύο μήνες δεν έχει έρθει αντικαταστάτης. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να μείνει και η ΜΕΘ χωρίς κρίσιμες ειδικότητες. Αυτή τη στιγμή οι συμβάσεις εργαζομένων λήγουν και ακόμα δεν έχετε ανακοινώσει τίποτα για το τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή στην Ηλεία όλοι αγωνιούμε γιατί οι προκηρύξεις για τις θέσεις των ιατρών δεν έχουν αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι απελπιστική.

Πρόσφατα που είχατε έρθει στο νομό μας, είχατε αναφέρει, όταν σας έθεσαν οι επιστημονικοί φορείς το αίτημα να ενταχθεί η Ηλεία στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α΄ Ζώνης, ότι η Ηλεία δεν είναι Καστελόριζο. Όμως, είναι Καστελόριζο η Κέρκυρα που πριν από λίγο καιρό εντάχθηκε σε αυτό το καθεστώς;  Είναι Καστελόριζο η Κυπαρισσία που ακούγεται ότι έχει γίνει διαδικασία για να ενταχθεί; Είναι Καστελόριζο η Ρόδος; Ζητούμε λοιπόν και εμείς, όλοι οι Ηλείοι, να ενταχθούν οι Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας σε αυτό το καθεστώς  της άγονης και προβληματικής περιοχής Α΄ Ζώνης".

Στη δευτερολογία του, ο κ. Καλαματιανός σημείωσε πως η Ηλεία βιώνει μια υγειονομική ερημοποίηση, με την κυβέρνηση να συνεχίζει να ανακυκλώνει την υγειονομική φτώχεια. 

"Δηλαδή, τι κάνετε; Φέρνετε με μετακινήσεις ιατρούς από γειτονικούς νομούς, π.χ. παθολόγους, κάνουν μια εφημερία και αποχωρούν. Και μεταφέρετε νοσηλευτικό προσωπικό από τη μια Νοσηλευτική Μονάδα στην άλλη. Αυτό προφανώς δεν είναι η αξιοπρεπής υγειονομική διαχείριση που έχουν ανάγκη και απαιτούν οι πολίτες της Ηλείας. 

Μας λέτε για νησιωτικότητα. Και ερωτώ: Το Νοσοκομείο της Κέρκυρας βιώνει τόση μεγάλη ερημοποίηση, όσο του Πύργου και οι υπόλοιπες Νοσηλευτικές Μονάδες του Νομού;  

Δύο χρόνια τώρα, παρά την πανδημία δεν ενισχύσατε το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν ενδιαφερθήκατε να αυξήσετε τις αποδοχές των ιατρών, δεν τους δώσατε επιπλέον επιστημονικά κίνητρα. Και αυτό που κάνετε τι είναι;  Να τους δίνετε τη δυνατότητα να κάνουν αιτήσεις για να πηγαίνουν σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας ή της Αθήνας, χωρίς προηγουμένως να έχουν παραιτηθεί από την προηγούμενή τους θέση. Πρέπει να μας απαντήσετε πως θα επιβιώσουμε οι πολίτες της Ηλείας μέχρι να υλοποιηθούν αυτά μου μας λέτε. 

Ζητάμε την ένταξη στο καθεστώς της άγονης περιοχής κατηγορίας Α΄, γιατί τουλάχιστον για πέντε χρόνια θα δοθούν κίνητρα για να έρθουν ιατροί. Το καθεστώς της άγονης περιοχής δεν είναι η βέλτιστη λύση. Είναι, όμως μια λύση στο αδιέξοδο που έχετε δημιουργήσει. Η βέλτιστη λύση θα ήταν να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις και να έρθουν ιατροί με αυξημένες αποδοχές και επιστημονικά κίνητρα. Να επιλέξουν την Ηλεία και να μείνουν σε αυτή. Αν δε γίνει αυτό, πείτε μας άμεσα τι θα γίνει και μη μας λέτε για μελλοντικό σχέδιο νόμου. Είμαστε στο και πέντε, όχι στο παρά πέντε" κατέληξε ο κ. Καλαματιανός.

Φωτογραφίες: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Ευπρεπές Cooking & Decor