LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

29|09
2022
17:19

Το μήνυμα από το Λαντζόϊ της Ηλείας για τον λαό της Ουκρανίας - Εντυπωσίασε το οπτικοακουστικό θέαμα!

Καθώς η επιβλητική αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Λαντζοΐου άνοιξε τις θύρες της, το βράδυ της Κυριακής, 11 Σεπτεμβρίου, για να υποδεχθεί την παγκοσμίου φήμης χορωδία δωματίου «Gaudeamus Chamber» για την μουσική εκδήλωση  με τίτλο «Ειρήνη στην Ουκρανία» ως ένδειξη τόσο ευγνωμοσύνης από του Ουκρανούς πολίτες προς τους  χριστιανούς και «αδελφούς» τους Έλληνες, όπως και για την αγάπη που τρέφουν οι δύο χώρες μεταξύ τους,- ελάχιστοι από τους εισερχομένους στο χώρο ήταν σε θέση να φανταστούν την πανδαισία ήχων που θα απολάμβαναν και την ένταση των συναισθημάτων που θα βίωναν.

Επρόκειτο αναμφισβήτητα για μια μουσική εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελληνοουκρανικής φιλίας «ο Φάρος», σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ηλείας , αλλά και την στήριξη, τόσο του Εφημερίου του Ναού π. Παναγιώτου Κλουκίνα, όσο και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ενώ τελέστηκε υπό την αιγίδα της Ουκρανικής Πρεσβείας, στο πλαίσιο του Διεθνούς φεστιβάλ Ελληνο- Ουκρανικής μουσικής που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας, για τις Ημέρες της Ουκρανίας στην Ευρώπη, και, ως εκ τούτου, τα μέλη της εν λόγω Κρατικής Χορωδίας ήταν βέβαιο πως θα έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου να αγγίξουν τις καρδιές των παραβρισκόμενων  και να τιμήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χώρα και την πίστη τους, αλλά και την ευκαιρία που τους δόθηκε σε έναν τόσο ξεχωριστό τόπο.

Ωστόσο, το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της βραδιάς υπερέβη όλες τις προσδοκίες, ακόμη και των πλέον αισιόδοξων εκ των οργανωτών και συντελεστών της συναυλίας, και χάρισε μια πρωτοφανή εμπειρία πνευματικής ανάτασης και μουσικής μέθεξης σε όσους είχαν την τύχη να βρίσκονται στον κατάμεστο χώρο του Ιερού Ναού.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, η οποία σηματοδότησε την παρθενική εμφάνιση της Χορωδίας στην περιοχή της Ηλείας, παρουσιάστηκε αρχικά ο εθνικός τους ύμνος, ενώ ακολούθησαν προσευχές στον Θεό, εκκλησιαστικοί ύμνοι και έψαλλαν για τη μνήμη των νεκρών ανθρώπων τους, πραγματοποιώντας, μετά από παράκληση της καλλιτεχνικής διευθύντρια της Ορχήστρας Yulia Puchko-Kolesnyk, ενός λεπτού σιγή για τις ψυχές αυτών.

Αρχική φιλοδοξία ήταν η πρώτη συναυλία της να πραγματοποιηθεί στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, σαν προάγγελος της μεγάλης μουσικής συναυλίας στην κεντρική πλατεία Πύργου την Τετάρτη 14/09, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της Ομογένειας και την προσέλκυση της νέας γενιάς στην εκκλησιαστική μουσική και ευρύτερα, αλλά και της περαιτέρω ένωσης των δεσμών των δυο λαών.

Φανερά συγκινημένος ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοουκρανικής φιλίας «Ο Φάρος» Μιχάλης Ροδόπουλος μίλησε για τις συνθήκες που βιώνει ο Ουκρανικός λαός, τη χαρά που δίνουν αυτοί οι νέοι άνθρωποι, την αγάπη και το πόσα κοινά υπάρχουν μεταξύ των δύο αυτών  χριστιανικών λαών, αλλά και τις δράσεις του Συλλόγου που με την αμέριστη βοήθεια της Εκκλησίας έχει φιλοξενήσει πλήθος παιδιών και ενηλίκων, καθώς  και η αξιόλογη αυτή εκδήλωση παρουσιάστηκε με τις ευλογίες του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Γερμανού, χάριν της φιλευσπλαχνίας του στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.

«Συνδυάζει επιστημονική γνώση, θεολογική παιδεία, χρηστότητα ήθους και διοικητική ικανότητα. Όλα όσα δωρίζει στην Ηλεία μας καθημερινά, σε συνάρτηση με τη βαθιά ευσέβεια που τον διακρίνει, τη σεμνότητα, την πραότητα, την αρετή της απλότητος και κυρίως την ανιδιοτελή και αφειδώλευτη αγάπη του, δημιουργούν το πρότυπο του τέλειου εκκλησιαστικού ηγέτου», ενώ συνέχισε «Η δύναμη των εκκλησιαστικών ύμνων δεν μπορεί να νικηθεί από κανένα πολεμικό όπλο. Με τη δύναμη της μουσικής και των στίχων ταξιδεύουμε, είμαστε στην Ουκρανία, στην περιοχή που οι άνθρωποι φοβούνται αλλά ο φόβος δημιουργεί πάντα τη δύναμη της άμυνας, ενώνει τους ανθρώπους».

Αμέσως μετά το λόγο πήρε η μαέστρος και καλλιτεχνική διευθύντρια της Ορχήστρας Yulia Puchko-Kolesnyk, η οποία  ζήτησε να σηκωθούν όλοι όρθιοι σε μια κοινή προσευχή για την επικράτηση της ειρήνης στην Ουκρανία και ύστερα αφηγήθηκε ανατριχιαστικές ιστορίες των μελών της Χορωδίας στον πόλεμο, καλώντας και την φίλη της Χορωδίας να διηγηθεί στο κοινό, το οποίο και συγκλόνισε με την δική της βιωματική εμπειρία, από τις 20  ημέρες που βρέθηκε εγκλωβισμένη στα συντρίμμια  με άλλα δυο άτομα, ακούγοντας τις σφαίρες του πολέμου να γαζώνουν τις οικογένειές τους.

Ο διοργανωτής και «ψυχή» της εκδήλωσης αυτής Μιχάλης Ροδόπουλος την μοναδική αυτή μουσική βραδιά, λέγοντας: «Είμαστε στον τόπο που εφευρέθηκε και μεταλαμπαδεύτηκε σε όλο τον κόσμο το μεγάλο αντίδοτο του πολέμου. Είμαστε με τα ΑΔΕΛΦΙΑ μας τους Ουκρανούς και ζητάμε ΕΙΡΗΝΗ!».

lantzoi sun oukrania 2

lantzoi sun oukrania 3

lantzoi sun oukrania 4

lantzoi sun oukrania 5

lantzoi sun oukrania 6

lantzoi sun oukrania 7

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ