LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

30|09
2022
08:54

Τσίπρας: Ο πρώτος που δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις είναι ο Μητσοτάκης

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κερδίσει μόνο τη ψήφο της συμπάθειας, αλλά και την ψήφο των ανθρώπων που θέλει να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τις δημοσκοπήσεις, τις εκλογές, τις μετεκλογικές συνεργασίες, τα εθνικά θέματα και φυσικά την ακρίβεια μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1.

Δημοσκοπήσεις

Δεν υπάρχει άλλη χώρα που κάνει τόσες δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Ο πρώτος που δεν τις πιστεύει είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Αν ισχύουν δεν θα έκανε εκλογές;

Οι δημοσκοπήσεις κάνουν τη δουλειά τους και εμείς κάνουμε τη δική μας. Να βρούμε απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα.

Φορολόγηση μεσαίας τάξης επί ΣΥΡΙΖΑ

Η αυτοκριτική είναι στοιχείο γενναιότητες. Το είπα στη ΔΕΘ, το λέω και εδώ. Πήραμε μια χώρα χρεοκοπημένη. Έπρεπε να βγει η χώρα από την επιτροπεία. Και το καταφέραμε.

Ακρίβεια και ενεργειακή κρίση

Είμαστε και πάλι όμως μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες. Έχουμε ένα πληθωρισμό που τρέχει, έχουμε μια ακρίβεια που έχει τσακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έχουμε έναν ενεργειακό πληθωρισμό που είναι πρώτος σε όλη την Ευρώπη. 7 στα 10 νοικοκυριά, σύμφωνα με έρευνες, αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και αγοράσουν βασικά προϊόντα.

Η κυβέρνηση μεγέθυνε την κρίση. Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε κύμα κρατικοποιήσεων των ενεργειακών εταιρειών. Έγινε στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Βρετανία το λένε δημόσια. Στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και πως η αγορά αυτορυθμίζεται.

Έχουμε μια ΔΕΗ που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αισχροκέρδεια. Δεν κάνει αυτό που έκαναν οι Ίβηρες. Με το ένα χέρι παίρνει τα χρήματα του πολίτη και με το άλλο έρχεται να επιδοτήσει μέρος των υπερκερδών. Τον Σεπτέμβριο είχαμε 500 εκ. κέρδη στη λιανική.

Εξαγγελίες ΔΕΘ και για το πώς θα βρεθούν τα χρήματα

Έχουμε αποδείξει ότι δημιουργήσαμε πλεονάσματα, ρυθμίσαμε το χρέος. Έχουμε κυβερνήσει, ξέρουμε. Στη ΔΕΘ πρότεινα ένα άλλο μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης. Η παράταξη που μας οδήγησε στα μνημόνια και που δεν κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την κρίση, κατηγορεί εμάς; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, από το 2019 οι ανισότητες αυξήθηκαν. Η μεσαία τάξη που αισθάνθηκε δικαίως αδικημένη από τη διακυβέρνησή μας έκανε μια επιλογή του 2019. Τα βάρη όμως αντί να μειώνονται διογκώνεται. Ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας που έχει δει τον τζίρο του να γκρεμίζεται και που ψάχνει προοπτική, τι του δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν περιλαμβάνει καθόλου τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

«Πού μοίρασε τα 50 δισ. ο κ. Μητσοτάκης;»

Η σύγκριση που γίνεται είναι αδόκιμη. Εμείς κυβερνήσαμε με την Τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Ήμασταν μέσα στα μνημόνια. Αν εγώ είχα να μοιράσω 50 δις. θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ να βγαίνω. Ο κ. Μητσοτάκης τα μοίρασε χωρίς κριτήρια. Πήγαν σε ημέτερους. Ωφελήθηκαν οι ισχυροί και η μεγάλη πλειοψηφία δεν ενισχύθηκε.

Εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να μείνει. Έχουμε ένα πλεονέκτημα. Δεν θα κερδίσει μόνο τη ψήφο της συμπάθειας, αλλά και την ψήφο των ανθρώπων που θέλει να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης.

Συνεργασίες

Οι εκλογές γίνονται με ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα. Βάζει τον λαό να σκεφτεί με άλλον τρόπο. Είναι δημοκρατικές εκλογές. Η απλή αναλογική είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Είναι ευκαιρία να έχουμε μια μεγάλη αλλαγή. Οι συνεργασίες που θα προκύψουν. Δεν είναι αβεβαιότητα και αστάθεια να έχεις δικομματική κυβέρνηση που συσπειρώνει το 50% ενδεχομένως της λαϊκής βούλησης. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις μας χρεοκόπησαν. Στην Ευρώπη γίνονται συνεργασίες.

Η μόνη δυνατότητα να είναι ξανά πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης είναι να συνεργαστεί με τον κ. Βελόπουλο. Όπως γίνεται στην Ιταλία. Αλλιώς δεν έχει άλλη δυνατότητα. Εμείς βλέπουμε τις εκλογές ως ευκαιρία.

Συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη σε περίπτωση που βγει δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Διεκδικώ μια κυβέρνηση των νικητών. Όχι των ηττημένων. Προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα. Θα έχει ηθική πολιτική νομιμοποίηση για να διαμορφώσει την επόμενη μέρα.

Εθνικά θέματα

Χρειάζεται να έχουμε ψυχραιμία στις εξάρσεις του Ερντογάν. Είναι η πρώτη φορά, βέβαια, που έχουμε τόσο μεγάλη ένταση. Να γνωρίζουμε όλοι απέναντι στην απειλή της εθνικής κυριαρχίας, είμαστε όλοι ενωμένοι. Ο Ερντογάν δεν έχει απέναντι του έναν απερχόμενο πρωθυπουργό, αλλά έναν ολόκληρο λαό.

Για τις βολές της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει το παιχνίδι του Ερντογάν

Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε κριτική στην κυβερνητική πολιτική. Θέλω μια εξωτερική πολιτική που δεν θα λέει μόνο το αυτονόητο, ότι δεν θα δεχθούμε απειλές περί εθνικής κυριαρχίας. Αν το δόγμα είναι ότι «κόκκινη γραμμή» μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια, αυτό δίνει στην απέναντι πλευρά να προβαίνει σε παραβιάσεις και προκλήσεις.

Ασκήσαμε κριτική ότι παραχωρήσαμε την Αλεξανδρούπολη επ’ αόριστον χωρίς ανταλλάγματα. Τώρα είμαστε σε δύσκολη θέση και διεκδικούμε απλά μια καλή κουβέντα. Σημαντικό είναι οι ανακοινώσεις του State Department, λύνει όμως το πρόβλημα;

Όταν τα έχεις δώσει όλα, πού είναι οι εγγυήσεις; Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Το 2019 κερδίσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κυρώσεις. Από τότε ξεχάστηκαν. Είναι δυνατόν να απειλεί ο Ερντογάν και να μην υπάρχει η απειλή των κυρώσεων;

Πολυτεχνειούπολη και Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Οπουδήποτε στη χώρα συντελείται έγκλημα υποχρέωση της Αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει. Έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση. Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι γνώριζε για τα όσα συνέβαιναν εδώ και 3 χρόνια, αλλά δεν είχε παρέμβει.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι μια επικοινωνιακή φούσκα. Να πάνε αυτά τα παιδιά που προσλήφθηκαν στις γειτονίες. Δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε μια σύγκρουση που έχει έντονο ιδεολογικό φορτίο. Υπάρχουν προβλήματα στα πανεπιστήμια, αλλά μην το δυσφημούμε κι άλλο. Έχουμε καλά πανεπιστήμια.

Μελέτη Λύτρα

Είμαστε η χειρότερη χώρα ανά εκατ. πληθυσμού. Σχεδόν όσοι διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ πέθαναν. Το ΕΣΥ δεν περνάει τη βάση. Το 2022 έχουμε λιγότερους υγειονομικούς απ’ ότι το 2019. Στο Παίδων δεν γίνονται χειρουργεία.

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.