LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

04|10
2022
07:41

Ποιοι πρέπει να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού: Ο καθηγητής Μανωλόπουλος εξηγεί

Το γεγονός ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, η χορήγηση του οποίου ξεκίνησε στη χώρα μας από την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει πολύ χαμηλότερη δόση, που φτάνει περίπου στο 1/3 αυτής των δύο αρχικών εμβολίων, είναι η αιτία για να ξεκινήσουν από την αρχή τον εμβολιασμό οι μέχρι σήμερα ανεμβολίαστοι. Διαφορετικά δε θα έχουν την προσδοκούμενη προστασία απέναντι στον ιό.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

Αυτό τόνισε στο ethnos.gr ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Βαγγέλης Μανωλόπουλος, σημειώνοντας ότι πρέπει να προχωρήσουν στην επικαιροποιημένη δόση και όλοι οι μέχρι στιγμής εμβολιασμένοι για ενίσχυση της ανοσίας που ήδη έχουν αποκτήσει.

Ωστόσο, αφήνει ένα «παράθυρο» για τα παιδιά. Όπως αναφέρει, με βάση τα σημερινά δεδομένα και κυρίως το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον και οι παραλλαγές της, δεν προκαλούν βαριά νόσηση και υψηλή θνητότητα, οι γονείς μπορούν να προχωρήσουν στην επιλογή να μην εμβολιαστούν τα παιδιά τους. Υπογραμμίζει, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο και ενισχύει σε όλους την ανοσία απέναντι στον κορονοϊό, οπότε η διενέργειά του είναι σαφέστατα η καλύτερη επιλογή.

«Τα αρχικά εμβόλια κατά του κορονοϊού προσφέρουν προστασία σε ποσοστό 90%. Το επικαιροποιημένο εμβόλιο ενισχύει μεν την ανοσία, αλλά έχει κατά 1/3 λιγότερη δόση από τα αρχικά και άρα δεν αρκεί για να έχουμε μεγάλη προστασία. Τουλάχιστον αυτό έδειξαν οι μέχρι στιγμής μελέτες. Γι΄ αυτό το λόγο οι μέχρι σήμερα ανεμβολίαστοι πρέπει να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό από την αρχή, από τις δύο πρώτες δόσεις. Να τις κάνουν άμεσα, να προχωρήσουν μετά από 4-5 μήνες στην τρίτη δόση, δηλαδή την πρώτη ενισχυτική και μετά από περίπου οκτώ μήνες να κάνουν και τη δόση του επικαιροποιημένου εμβολίου. Επειδή αυτήν τη στιγμή η μετάλλαξη Όμικρον δεν προκαλεί βαριά νόσηση και υψηλή θνητότητα, οι γονείς μπορούν να επιλέξουν να μην κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο τα παιδιά τους. Όμως, η διενέργεια του εμβολίου είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή», τονίζει στο ethnos.gr ο καθηγητής Φαρμακολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας.

Το 2023 τα νέας γενιάς εμβόλια

Ο κ. Μανωλόπουλος αναφέρθηκε και στα νέας γενιάς εμβόλια, τα οποία θα προσφέρουν ακόμα καλύτερη προστασία απέναντι στον κορονοϊό καθώς και σε όλες τις μεταλλάξεις του. Αποκλείει το ενδεχόμενο να τα έχουμε μέσα στη φετινή χρονιά και δίνει πάρα πολύ μεγάλες πιθανότητες να ετοιμαστούν εντός του 2023 ακόμα και την ερχόμενη άνοιξη ή το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Ο στόχος είναι να παρασκευαστούν εμβόλια, που θα παρέχουν μακροπρόθεσμη ανοσία και να μας προφυλάξουν όλους τόσο από την αρχική λοίμωξη όσο και από τις παραλλαγές και μεταλλάξεις του κορονοϊού. Έχουμε να διανύσουμε κάποιο δρόμο γι’ αυτό ακόμα. Είναι δεδομένο ότι το 2022 δεν θα τα έχουμε έτοιμα, ωστόσο, είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η χορήγησή τους την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2023. Η προσπάθεια παρασκευής τους βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως, πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες δοκιμές, προτού αρχίσουν να εμβολιάζονται οι πολίτες», αναφέρει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ