LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

04|10
2022
13:39

Σκληρά μηνύματα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Οι ανιστόρητες ορέξεις συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές – Ατσάλινη ασπίδα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή και τις εξελίξεις ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία ξεκαθάρισε ότι «Αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που κάποιοι πιθανώς πρόθυμα θα ήθελαν να μιμηθούν στη γειτονιά μας.

«Οι ανιστόρητες ορέξεις συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές»

«Αυτές οι ανιστόρητες απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές», είπε χαρακτηριστικά ενώ προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι οπλισμένη με το διεθνές δίκαιο. «Οι ατσάλινες ασπίδες μας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι ισχυροί μας σύμμαχοι», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και μάλιστα έκανε ειδική μνεία στη σχέση ανάμεσα στους πολίτες των δύο χωρών. «Κάτι που με κάνει αισιόδοξο είναι ότι το δηλητήριο των λόγων της τουρκικής ηγεσίας δεν φτάνει τελικά στους λαούς. Έλληνες και Τούρκοι είναι φίλοι που θέλουν να ζουν και να προκόβουν ειρηνικά. Ξέρουν ότι γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της», σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Ξέρουν οι λαοί μας ότι οι συνθήκες είναι και να τηρούνται και ότι ιστορία δεν παραγράφεται με πυροτεχνήματα. Η Ελλάδα κατά συνέπεια περιμένει την άλλη όχθη του Αιγαίου στο δρόμο της λογικής και της ειρήνης».

Οικοδομούμε ισχυρά αναχώματα απέναντι στους μοχλούς αποσταθεροποιήσης της Μόσχας

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οικοδομούμε ισχυρά αναχώματα απέναντι στην προσπάθεια της Μόσχας να μετατρέψει την ενέργεια σε όπλο και την εισαγόμενη ακρίβεια σε μοχλό αποσταθεροποίησης των κοινωνιών. «Σε εθνικό επίπεδο, ό,τι και να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το σχέδιο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που έχουμε ανακοινώσει θα συνεχιστεί με μέτρα ρεαλιστικά αλλά και αποτελεσματικά. Είναι η πολιτική που με θαυμαστή ωριμότητα αντιλαμβάνονται οι Ελληνίδες και οι Έλληνες νιώθοντας ότι με αντίπαλο μία διεθνής καταιγίδα η κυβέρνηση μας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μας προστατέψει. Χωρίς ποτέ όμως να βάζει σε κίνδυνο την επόμενη μέρα ούτε και να αναστέλλει την εφαρμογή του προγράμματος μας», υπογράμμισε.

Κατά τον πρωθυπουργό συνεχίζεται ο κύκλος ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς «παρά την διεθνή αστάθεια οι εξαγωγές μας σπάνε κάθε ρεκόρ, τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος θα ξεπεράσουν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας». «Και οι επενδύσεις εξακολουθούν να φέρνουν νέες δουλειές και δημόσια έσοδα στο 2022 θα είναι ακόμη μία χρόνια ρεκόρ στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων», είπε.

«Έρχεται δύσκολος χειμώνας, θέλει δουλειά»

Επανέλαβε, δε, το σύνθημα σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια, τονίζοντας ωστόσο ότι έρχεται μπροστά μας ένας δύσκολος χειμώνας. «Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα κι αυτός απαιτεί από εμάς σκληρή δουλειά και να στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη. Οικονομικές δυσκολίες δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν και θα αυξήσουν την αγωνία. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε αυτή η αγωνία να μη μετατραπεί σε διαμαρτυρία. Να μη μετατραπεί σε φλερτ με τη δημαγωγία. Οφείλουμε να εξηγούμε την πηγή των προβλημάτων», είπε.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επαινέσει τους βουλευτές της ΝΔ, λέγοντας: «Επεξεργαστήκατε πάνω από 330 νομοσχέδια, σταθήκατε ως κοινοβουλευτική ομάδα στο ύψος των απαιτήσεων που έχουν οι πολίτες, σας ευχαριστώ από καρδιάς. Δύσκολα κάποιος πρωθυπουργός θα ανέμενε περισσότερα από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Σε δεκάδες περιπτώσεις αναζητήσατε ευρύτερες συναινέσεις».

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν θα υπήρχε, ίσως, καλύτερη μέρα για τη συνεδρίασήμας, από τη σημερινή. Από τα 48α γενέθλια της μεγάλης μας παράταξης, της ΝέαςΔημοκρατίας. Επέτειο που γιορτάζουμε εδώ, στο χώρο του Κοινοβουλίου, δηλώνονταςτην πίστη μας στη Δημοκρατία. Και την τιμούμε με τους εκλεγμένους εκπροσώπουςτων πολιτών, αναδεικνύοντας την άρρηκτη σχέση μας με την κοινωνία, σε μίασυγκυρία, μάλιστα, που δικαιώνεται εμφατικά η ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας,όπως την προσδιόρισε ο ιδρυτής της.

«Θα υπηρετούμε πάντα και μόνο τα αληθινάσυμφέροντα του Έθνους, πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες τηςΔεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς». Αυτό σημείωνε η Διακήρυξη της 4ηςΟκτωβρίου του 1974 με την υπογραφή του ιδρυτή μας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Και, πράγματι, σχεδόν μισό αιώνα μετά και ύστερα από39 μήνες γόνιμης διακυβέρνησης, σήμερα μπορούμε να το διακηρύξουμε: Ναι, η ΝέαΔημοκρατία είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων που κοιτούν μπροστά και στοχεύουνψηλά. Η συνεδρίασή μας γίνεται, έτσι, μια αφορμή για να συνδέσουμε το παρελθόνμε το παρόν και το μέλλον. Οι εξελίξεις, βέβαια, απαιτούν να θέσω πρώτοςτο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε. Θα προσπαθήσω, κύριε Γενικέ, να είμαι όσο το δυνατόνπιο σύντομος ώστε να ακολουθήσει μια ουσιαστική συζήτηση.

Μια συζήτηση, στην οποία θέλω να σας ζητήσω και πάλι -όπως πάντα- να τοποθετηθείτε με ειλικρίνειαγια την ουσία της πολιτικής μας, για τις καλές και κακές στιγμές μας, κυρίως,όμως, για τους τρόπους με τους οποίους η δουλειά σας - η δουλειά μας, θα γίνειαποτελεσματικότερη.

Η 48χρονη Νέα Δημοκρατία εκφράζει στις μέρες μας τοκοινωνικό ρεύμα όπου ο πατριωτισμός της ευθύνης συναντά τον εκσυγχρονισμό τηςπροόδου, με δυνάμεις πέρα από παλιά τείχη που συναιρούν την παράδοση με τηνανανέωση, συντηρώντας τις προωθητικές αξίες της χώρας και έχοντας τη δυνατότητανα ενσωματώνει κάθε χρήσιμη νέα ιδέα. Με δεσμευτικές αρχές, αλλά με αδέσμευτησκέψη και έχοντας πάντα ακέραια τέσσερα θεμέλια: Την προστασία της πατρίδος,την ανοιχτή και παραγωγική οικονομία, τη δίκαιη και Δημοκρατική κοινωνία αλλά και την εθνική ενότητα.

Αυτά ήταν και τα χαρακτηριστικά του τόπου, ήταν τα όπλα τα οποία μας επέτρεψαν, ώστε να βγούμε νικηφόρα από τις αλλεπάλληλεςκρίσεις που μας χτύπησαν. Από την οικονομική καθήλωση του χθες και τη διετήπανδημία μέχρι την μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο. Και χάρη σε αυτά, αμύνεταιμε επιτυχία τόσο στις εθνικές προκλήσεις που συνεχίζονται όσο και στοεισαγόμενο κύμα ακρίβειας και στην ενεργειακή έκρηξη από τον πόλεμο στηνΟυκρανία. Καμία Κυβέρνηση δεν συνάντησε τόσα πολλά εμπόδια σετόσο μικρό χρόνο.

Κι όμως, παρά τις αντιξοότητες, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα, ηπατρίδα μας προχωρά μπροστά. Είναι η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα πουυπομένει, όπως λέει και ο στίχος. Έτσι, σήμερα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη στηνΕυρώπη, πρωταγωνιστεί στη μείωση της ανεργίας μεταξύ όλων των χωρών τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει -όσο γενναία μπορεί- το εισόδημα τωννοικοκυριών αλλά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Όλα αυτά τα κάνουμε, όμως, χωρίς να ναρκοθετούμε τοκοινό μας μέλλον και συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που θα το κάνουν καλύτερο.Πρόκειται, άλλωστε, για μία προσπάθεια που ειδικά εσείς, η ΚοινοβουλευτικήΟμάδα της Νέας Δημοκρατίας, τη γνωρίζετε καλά. Και τη γνωρίζετε ωςπρωταγωνιστές ενός νομοθετικού έργου το οποίο με βάση τα στατιστικά στοιχείατου κοινοβουλίου, κύριε Πρόεδρε, δεν έχει προηγούμενο. Μόνο από το καλοκαίριτου 2019 μέχρι τα μέσα του 2022 επεξεργαστήκατε και ψηφίσατε 330 νομοσχέδια.

Πραγματοποιήσατε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας πάνω από 6.000,επαναλαμβάνω, 6.000 ομιλίες στην Ολομέλεια και σε όλες τις Ειδικές Επιτροπέςτης Βουλής. Με άλλα λόγια, σταθήκατε στο ύψος των απαιτήσεων που έχουν οιπολίτες αλλά και η παράταξη. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη σπουδαία δουλειάπου κάνετε. Νομίζω ότι δύσκολα κάποιος Πρωθυπουργός θα μπορούσε νααναμένει περισσότερα από τους βουλευτές του. Και δεν είναι μόνο οι αριθμοί πουδηλώνουν το μέγεθος της προσφοράς, αλλά είναι και η ποιότητα της δράσης σας, μεπροσήλωση στον κανονισμό της Βουλής, με διάθεση για δημιουργική, γιαεποικοδομητική κριτική ώστε να νομοσχέδια να γίνονται καλύτερα, με σεβασμό,πάντα, στις αντίπαλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες, κυρίως, όμως, με πάγια επιδίωξη τις ευρύτερες συναινέσεις. Είναι δεκάδες οι περιπτώσεις όπου Υπουργοί έκαναν δεκτές πολλές τροποποιήσεις, όχι μόνο από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλάκαι από βουλευτές της Αντιπολίτευσης

Σε πολλές από αυτές είχατεπρωταγωνιστήσει κι εσείς οι ίδιοι. Αυτό, άλλωστε, σημαίνει στην πράξηπαραγωγικός κοινοβουλευτισμός. Αγαπητοί συνάδελφοι, τίποτα στον κόσμο δεν είναι τοίδιο από εκείνον τον Οκτώβριο του 1974 όταν η Νέα Δημοκρατία ξεκινούσε αυτή τησυναρπαστική της διαδρομή. Ακλόνητες, ωστόσο, έμειναν οι ιδρυτικές αξίες πουμας κράτησαν, που κράτησαν την παράταξή μας ενωμένη, ισχυρή και πρωταγωνίστρια,ενώ γύρω της διαλύονταν συνασπισμοί, κράτη και κόμματα. Ο Ευρωπαϊκός της προσανατολισμός, η δύναμή της να μπορεί να συνθέτει, αλλά και να ανανεώνεται,αλλά και ο φιλελεύθερος και κοινωνικός της χαρακτήρας: είναι ιδιότητες που αναπτύσσουμεξανά απέναντι στα στοιχήματα της εποχής. Δεν θα αναφερθώ εκτενώς στιςτεκτονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο διεθνές περιβάλλον. Φυσικός μας χώρος -όπως δήλωσε από αυτό εδώ το βήμα οιδρυτής της παράταξής μας- παραμένει ο Δυτικός κόσμος και πυξίδα μας το ΔιεθνέςΔίκαιο και η Δημοκρατία.

Γι’ αυτό και στην Ουκρανία συμπαραστεκόμαστε στοναμυνόμενο, αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωσηαυτοκρατορικών οραμάτων που πρόθυμα κάποιοι ενδεχομένως να ήθελαν να μιμηθούνστη γειτονιά μας. Αυτές οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές. Την ίδια ώρα, οικοδομούμε ισχυρά αναχώματα απέναντιστην προσπάθεια της Μόσχας να μετατρέψει την ενέργεια σε όπλο και τηνεισαγόμενη ακρίβεια σε μοχλό αποσταθεροποίησης των κοινωνιών.

Ξέρετε καλά, τοέχουμε συζητήσει πολλές φορές, ότι η πολιτεία δαπανά ήδη τεράστια ποσά για ναπεριορίσει τις αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο φορολογώντας εταιρείες ηλεκτρισμού και διυλιστήρια. Θέτοντας πρώτοι στην Ευρώπη σελειτουργία έναν μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών, ο οποίος αποτελεί τη βάσηπάνω στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε τη δική της πρόταση για το νέοΕυρωπαϊκό κανονισμό, ο οποίος θα ισχύει πια σε όλα τα κράτη-μέλη. Ανέφερε και οΓιάννης (Μπούγας) ότι έχουμε ανακτήσει από αυτόν τον μηχανισμό παραπάνω από 2,5δις ήδη τους τελευταίους τρεις μήνες που αυτός έχει τεθεί σε λειτουργία. Και ομηχανισμός αυτός είναι ο βασικός αιμοδότης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασηςκαι στήριξης της κοινωνίας που μας επιτρέπει να κρατάμε σε λογικά επίπεδα τιςτιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και να κάνουμε παρεμβάσειςεπίσης στην αγορά των καυσίμων. Όμως, κανείς εθνικός προϋπολογισμός, κανείς μηχανισμόςανάκτησης υπερκερδών δεν μπορεί να καλύψει πλήρως ένα παγκόσμιο κύμαανατιμήσεων.

Όποιος το ισχυρίζεται αυτό, απλά λέει ψέματα. Κι αυτός είναι ολόγος που προσωπικά εδώ και πολλούς μήνες δίνω τη μάχη για μία συμπληρωματικήευρωπαϊκή λύση. Όπως συνέβη με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως συνέβη με το COVID-Pass,το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Διαβατήριο, έτσι και τώρα η Αθήνα είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που εισηγούνται μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σ’ ένα κοινόευρωπαϊκό πρόβλημα. Οι θέσεις μας βρίσκουν ολοένα και περισσότερουςυποστηρικτές. Ναι, πρέπει να τεθεί ένα πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικούαερίου. Πρέπει με κάποιο τρόπο η τιμή του φυσικού αερίου να αποσυνδέεται απότην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η αγορά, η αποθήκευση, η διανομή του ναγίνουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο ευρωπαϊκή, κοινοτική υπόθεση. Και σε μίατέτοια αναγκαιότητα δεν μπορούν να αντισταθούν εθνικοί μικροϋπολογισμοί, πουυπονομεύουν συνολικά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ούτε, βεβαίως, επιχειρήματα υπέρτου δήθεν ελεύθερου ανταγωνισμού, γιατί όταν ο τελευταίος δεν λειτουργεί σωστά,όταν οι αγορές λειτουργούν σωστά, τότε το λόγο πρέπει να τον έχει η Πολιτεία.Αυτή που τώρα καλείται να παρέμβει για να υπενθυμίσει πως οι αγορές είναισυντελεστές και όχι αποκλειστικοί ρυθμιστές της οικονομίας και ότι αυτέςυπάρχουν στο όνομα των πολιτών και όχι το αντίθετο. Είναι το μήνυμα το οποίο θα μεταφέρω ξανά σε δύο μέρεςστην Πράγα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών στα τέλη του μήνα,πιστεύοντας ότι οι συσχετισμοί στην Ευρώπη μπορούν τελικά να αναδιαμορφωθούν και η ευρωπαϊκή μας οικογένεια να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση μέσα από τοδρόμο που τελικά οδηγεί πάντα σε λύση, με περισσότερη, δηλαδή, Ευρώπη.

Αλλά θα το ξαναπώ: σε εθνικό επίπεδο -ό,τι και να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο- το σχέδιοστήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που έχουμε ανακοινώσει θα συνεχιστεί,με μέτρα ρεαλιστικά, αλλά και αποτελεσματικά. Είναι, νομίζω, αυτή η πολιτική την οποία με θαυμαστήωριμότητα αντιλαμβάνονται οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, νιώθοντας ότι μεαντίπαλο μια διεθνή καταιγίδα η Κυβέρνησή μας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μας προστατεύσει. Χωρίς ποτέ όμως, να βάζει σε κίνδυνο την επόμενη μέρα, ούτεκαι να αναστέλλει την εφαρμογή του προγράμματός μας. Και αυτή η σχέσηεμπιστοσύνης ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντα η μεγάλη μας δύναμη. Η πίστηότι και αυτή η περιπέτεια ίσως πρόσκαιρα να μας κοστίσει, όμως δεν θα μας λυγίσει. Όπως δεν μας λύγισαν ούτε και οι προηγούμενες. Κυρίες και κύριοι βουλευτές, μετά από τη Διεθνή ΈκθεσηΘεσσαλονίκης, ο ορίζοντας πια για τους επόμενους μήνες είναι καθαρός.

Σε εθνικό επίπεδο, μένουμε σταθεροί στις θέσεις μας. Οπλισμένοι με το Διεθνές Δίκαιο και με τα επιχειρήματά μας, με τα οποία συμφωνεί βέβαια και η παγκόσμιακοινότητα, η ευρωπαϊκή μας οικογένεια αλλά και οι φίλοι μας από τηναντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ατσάλινες ασπίδες μας πάντα οι Ένοπλες Δυνάμειςκαι οι ισχυροί μας σύμμαχοι. Ενώ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορά μας έχουνχρώμα γαλανό και όχι γκρίζο. Γαλανό, όμως, θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις μαςμε τους γείτονές μας. Γιατί αν κάτι με κάνει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,αισιόδοξο, είναι ότι το δηλητήριο των λόγων της τουρκικής ηγεσίας δεν φτάνειτελικά στους λαούς. Έλληνες και Τούρκοι είναι φίλοι, που θέλουν να ζουν και ναπροκόβουν ειρηνικά. Ξέρουν ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσειτους χάρτες της. Ξέρουν οι λαοί μας ότι οι Συνθήκες είναι για να τηρούνται,ξέρουν ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με ρητορικά πυροτεχνήματα. Η Ελλάδα, κατάσυνέπεια, περιμένει την άλλη όχθη του Αιγαίου στο δρόμο της λογικής και τηςειρήνης. Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό πεδίο, οι εξελίξεις είναι,επίσης, σαφείς. Συνεχίζεται, όπως είπα, η στήριξη απέναντι στην ενεργειακήκρίση και δρομολογούνται όλα εκείνα τα μέτρα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί. Σελίγο 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν για πρώτη φορά αυξήσεις κοντά στο 7%.

Από 1ης Ιανουαρίου, όπως είχαμε δεσμευτεί, καταργείται η εισφορά αλληλεγγύηςγια όλους, συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ακολουθεί την 1η Μαΐου του2023 νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και κλείνει έτσι ένας μεγάλος κύκλοςδιαδοχικών φορολογικών ελαφρύνσεων και τόνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος τωνπολιτών. Συνεχίζεται, όμως, ο κύκλος ανάπτυξης της οικονομίας.Παρά τη διεθνή αστάθεια, οι εξαγωγές μας σπάνε κάθε ρεκόρ. Τα έσοδα από τοντουρισμό φέτος θα ξεπεράσουν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας. Και οιεπενδύσεις εξακολουθούν να φέρνουν νέες δουλειές και δημόσια έσοδα. Το 2022 θαείναι ακόμα μία χρονιά ρεκόρ στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Μόλιςπριν από λίγες μέρες, ένας αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός, η Google,ανακοίνωσε ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που αθροιστικά θα φέρει παραπάνω από2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και 20.000 θέσεις εργασίας μέσα σε μία 8ετία. Τη Δευτέρα εγκαινιάζουμε τους τρεις τελευταίουςσταθμούς στη «Γραμμή 3» του Μετρό στον Πειραιά, δύο όψεις της ίδιας εικόνας.Ανάλογη εικόνα είμαι σίγουρος ότι έχετε και εσείς από τα μικρά και τα μεγάλαέργα που γίνονται στις Περιφέρειές σας. Όχι χωρίς αδυναμίες, όχι χωρίςκαθυστερήσεις, οι οποίες, πάντως, δεν αλλάζουν την πραγματικότητα μίας νέαςΕλλάδας που χτίζεται κόντρα σε κάθε αντιξοότητα. Αυτής που δικαιώνει τοσύνθημα: «Το είπαμε. Το κάναμε».

Και εκείνης που καλούμαστε να εξακολουθούμε ναυπηρετούμε στο εξής, με οδηγό τα τρία εθνικά ζητούμενα: τη σταθερότητα, τησυνέχεια και τη συνέπεια. Γιατί πράγματι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνακαι αυτός απαιτεί από εμάς σκληρή δουλειά και να στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη.Οικονομικές δυσκολίες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα αυξήσουν την αγωνία.Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε αυτή η δικαιολογημένηαγωνία να μην μετατραπεί σε τυφλή διαμαρτυρία. Πολύ περισσότερο να μηνμετατραπεί σε φλερτ με τη δημαγωγία. Οφείλουμε, λοιπόν, να εξηγούμε την πηγήτων προβλημάτων και τις προσπάθειες τις οποίες κάνουμε για την υπέρβασή τους, πείθονταςότι σε σύνθετα ερωτήματα, σε εξωγενείς κρίσεις δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσειςκαι ότι η λύση τελικά βρίσκεται στην αλήθεια και στην ενότητα. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε απέναντί μας μια αξιωματικήαντιπολίτευση, που ζώντας στη σκιά το δικού της καταστροφικού παρελθόντος,καταστροφολογεί και σήμερα ακόμα για τα πάντα. Κατασκευάζει απώλειες από τονκορονοϊό, επινοεί ανύπαρκτες διακοπές στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Καταγγέλλει παραβίαση τάχα του ασύλου όταν η αστυνομία συλλαμβάνει συμμορίες πουδρούσαν μέσα σε φοιτητικές εστίες. Πουλάει, δηλαδή, σε φθηνή τιμή ακριβάψέματα, υποσχόμενη στους πάντες τα πάντα. Άκουσα τον κύριο Τσίπρα να λέει, χωρίς να ντρέπεται,ότι αν είχε τη δυνατότητα να μοιράσει 50 δισ., θα έβγαινε, λέει, Πρωθυπουργόςμέχρι να βαρεθεί. Αυτή είναι η λογική του πιο χυδαίου, του πιο κυνικούπαλαιοκομματισμού, η οποία έχει καταδικαστεί πια ανεπιστρεπτί από τους Έλληνεςπολίτες. Όμως, αυτή τη λογική, ότι μπορούμε τάχα να μοιράζουμε δημόσιο χρήμαγια κομματικό όφελος και όχι για το καλό των πολιτών, αυτή τη λογική την έχουμεμπροστά μας, θα μας συνοδεύει μέχρι τις εκλογές. Και σε αυτόν τον λαϊκισμό τηςεξαγοράς των συνειδήσεων οφείλουμε να αντιτάξουμε το δικό μας έργο, το πώςξεπεράσαμε νικηφόρα τόσες περιπέτειες. Να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τιςδυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Να μην κρυφτούμε από τα πραγματικάπροβλήματα της κοινωνίας.

Να αναγνωρίσουμε ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναιακόμα χαμηλοί και ότι το επίπεδο των κοινωνικών ανισοτήτων πρέπει να βελτιωθεί,διότι δεν είναι αποδεκτό από μία παράταξη η οποία δεν είναι απλά φιλελεύθερη,αλλά έχει ένα ισχυρό κοινωνικό στίγμα. Συνεπώς, το δίλημμα το οποίο διατύπωσα στη Θεσσαλονίκηγια τα επόμενα χρόνια ισχύει στο ακέραιο: Αν όχι εμείς, τότε ποιοι θαδιαχειριστούν τις τύχες του τόπου; Δεν το λέω με καμία δόση αλαζονείας, αλλά θαπρέπει να εξηγήσουν, επιτέλους, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ποια είναι ηεναλλακτική πολιτική πρόταση απέναντι σε αυτό το οποίο προτείνουμε εμείς ως ΝέαΔημοκρατία. Λέμε ξεκάθαρα ότι απέναντι στις όποιες τρικυμίες -και σαςδιαβεβαιώνω ότι σε αυτόν τον ταραγμένο κόσμο στον οποίο ζούμε θα είναι πολλές-το εθνικό σκάφος πρέπει να είναι ισχυρό και το τιμόνι του να το κρατά έναδοκιμασμένο και ικανό πλήρωμα.

Η παράταξή μας, λοιπόν, κι εγώ προσωπικά σηκώνουμε τογάντι στις προκλήσεις των καιρών και απαντάμε: Ισχυρό εθνικό σκάφος σημαίνειαυτοδύναμη Ελλάδα και σταθερό τιμόνι σημαίνει δυνατή Νέα Δημοκρατία στηδιακυβέρνηση. Και αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό θα είναι το ερώτημα τοοποίο θα διατρέχει την επικαιρότητα μέχρι τις επόμενες εκλογές, το ορόσημο πουέρχεται να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία μας. Στο δρόμο αυτό, ωστόσο, τογνωρίζετε καλά, δεν θα βρούμε πολλούς συμμάχους. Απέναντί μας θα έχουμε πάντατη διαστρέβλωση, την υπερβολή και τη λάσπη. Δίπλα μας θα έχουμε αμήχανεςσυμπεριφορές, που θα προκαλούν σύγχυση και θα πριμοδοτούν το πείραμα τηςαστάθειας και της ακυβερνησίας. Ακριβώς γι’ αυτό λοιπόν, οι πολίτες πρέπει εγκαίρως ναπληροφορηθούν για την παγίδα της απλής αναλογικής.

Να αντιληφθούν ότι η πρώτη κάλπητελικά θα έχει το βάρος της τελικής και ότι δε θα είναι μία χαλαρή ευκαιρία νασταλούν μηνύματα, αλλά το θεμέλιο των επιλογών τους για το αύριο. Εκείνη που θαδείξει τελικά τί κυβέρνηση επιθυμούν, ώστε με τη δεύτερη ψήφο να εδραιώσουν τηνίκη της, προσφέροντάς της τη δύναμη να κάνει πράξη το πρόγραμμά της. Και αυτόςείναι ο στόχος μας. Η επόμενη μέρα να βρει τη χώρα σε συνθήκεςσταθερότητας, ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται να γίνονται γρήγορα πράξεις,χωρίς να χάνονται σε διαδρόμους ατελείωτων παζαριών. Με όρους που θα κρατούν τηχώρα σε μια συνεχή τροχιά προόδου, ώστε να συνεχίσει η σημερινή πορείαανάπτυξης και να μην υπάρξει ποτέ ξανά κανένα πισωγύρισμα. Μεπρωταγωνιστές τις δυνάμεις που έχουν επιδείξει έως σήμερα συνέπεια αλλά καιαποτελεσματικότητα. Ώστε, ναι, η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να είναιμονοκομματική, αλλά να μην είναι μονολιθική.

Να μπορεί να είναι ανοιχτή, όπωςέχουμε ήδη αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε σε κάθε χρήσιμη φωνή και ναστεκόμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από το τι αυτός ψήφισε στις εκλογές. Ο ρόλος, λοιπόν, του βουλευτή, ο δικός σας ρόλοςκαθίσταται κομβικός -το αντιλαμβάνεστε και εσείς- στους μήνες που απομένουν.Πολύ περισσότερο καθώς -όπως είπε και ο Γιάννης (Μπούγας)- δεν σταματά τοΚοινοβουλευτικό έργο, η κυβερνητική παραγωγή. Τα καθήκοντά σας αναπόφευκτααυξάνονται στη Βουλή και στις περιφέρειές σας μεταφέροντας, όπως το κάνετε ήδη,τον παλμό τους στην Κυβέρνηση, όμως και το δικό σας έργο στους πολίτες. Νομίζω το ξέρετε καλά, ότι η πόρτα μου είναι πάνταανοιχτή σε εσάς. Το ίδιο θα ζητήσω, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, να ισχύει καιγια όλους τους υπουργούς. Οι βουλευτές μας, άλλωστε, είναι οι σύνδεσμοίμας με κάθε γωνιά του τόπου.

Και ειλικρινά θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσωγια την πίστη σας, για την ενότητά σας αλλά κυρίως για την αποτελεσματικότητάσας στη δράση μας. Και σκέφτομαι πραγματικά, ότι δεν υπάρχει καλύτερηαφετηρία για τη νέα μας πορεία από αυτά τα 48α γενέθλια της παράταξής μας.Γιατί αυτά σηματοδοτούν τη νεανικότητα που μπορεί πάντα να διατηρεί, αλλά καιτην ωριμότητα που διαρκώς αποκτά.

Είναι πιστεύω ό,τι ζητά σήμερα και η πατρίδα. Ανυπομονώ, λοιπόν, να ακούσω τις απόψεις σας γιανα οργανώσουμε μαζί τα επόμενα νικηφόρα βήματά μας. Καλή δύναμη με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Χρόνιαπολλά Νέα Δημοκρατία. Εμπρός για νέες νίκες για την παράταξη, για τη χώρα, γιατις Ελληνίδες, για τους Έλληνες. Σας ευχαριστώ.

Πηγή: Εthnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών