LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

29|11
2022
10:06

Τίμησαν τη Ναυμαχία της Κυλλήνης

Παρουσία πλήθους κόσμου, εορτάστηκε το πρωί της Κυριακής, η επέτειος της «Ναυμαχίας της Κυλλήνης» στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στο λιμάνι της Κυλλήνης. Το ιστορικό αυτό γεγονός τιμήθηκε και πάλι από την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού  σε συνεργασία με τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης.

Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε με την δοξολογία στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία της ναυμαχίας, τονίζοντας ότι: « Είναι μεγάλη χαρά και τιμή ταυτόχρονα που σήμερα τιμούμε εδώ στην Κυλλήνη την μνήμη της ναυμαχίας της Κυλλήνης. Μία ναυμαχία που έγινε για να σπάσει ο αποκλεισμός του Μεσολογγίου, έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει ανάσες για να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το μαρτυρικό απέναντι Μεσολόγγι.

Αυτό το οποίο έγινε εδώ αποτελεί έναν φάρο για τα σημερινά τα γεγονότα που βλέπουμε ότι η χώρα μας, η εδαφική της κυριαρχία πολλές φορές επιβουλεύεται και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να είμαστε έτοιμοι έτσι ώστε να δώσουμε την απάντηση την οποία αρμόζει σε κάθε έναν ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να πάρει και μία σπιθαμή του ελλαδικού χώρου. Από εκεί και πέρα αυτό που κάνουμε εμείς σήμερα είναι το ελάχιστο μπροστά σε αυτούς τους ήρωες. Άλλωστε όλοι η ελληνική ιστορία είναι γεμάτη από ήρωες οπότε πιστεύω ότι πρέπει να κρατάμε ζωντανή την μνήμη αυτών των καταστάσεων, αυτών των μαχών και να την μεταλαμπαδεύουμε και στα σχολεία έτσι ώστε τα παιδιά μας να καταλαβαίνουν την σημαντικότητα και το πόσο σημαντικό είναι να νιώθεις και στην ψυχή και στην καρδιά ως Έλληνας».

Ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος στη συνέχεια αφού συνεχάρη την ΕΑΑΝ για την πρωτοβουλία αυτή σημείωσε ότι: «Η ιστορία του ελληνικού έθνους στηρίζεται σε μία σειρά από μεγάλες ηρωικές ενέργειες, μεγάλα ιστορικά γεγονότα και μεγάλες μάχες. Άλλες έχουν μεγαλύτερη σημασία, άλλες είναι περισσότερο γνωστές άλλες είναι λιγότερο γνωστές. Κάθε όμως μία μάχη έχει μία ξεχωριστή σημασία. Διότι είναι ανθρώπινες ζωές που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε αυτούς τους μεγάλους αγώνες και είναι πολύ χρήσιμο να γίνεται αυτές τις εποχές όπου επιχειρούν να επικρατήσουν λογικές επεκτατισμού και αναθεωρητισμού. Πρέπει λοιπόν να κρατήσουμε ψηλά τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά μας, για ελευθερία, δημοκρατία, σεβασμό της εδαφικής μας ακεραιότητας και δικαιωμάτων και όταν ακούμε σήμερα ότι κάποιοι μας αμφισβητούν, τότε εμείς τους στέλνουμε ένα μήνυμα το οποίο έρχεται από παλιά. Από τους αγώνες των προγόνων μας, ότι η Ελλάδα είναι χώρα ειρηνική, διεκδικεί και ζητά την ειρήνη και την σταθερότητα αλλά είμαστε έτοιμοι και να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό αγωνιζόμαστε να κάνουμε όλοι από οποιοδήποτε μετερίζι είμαστε».

Η βουλευτής της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου,  κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού της ανέφερε πως: «Οι Έλληνες είμαστε αξιόμαχοι, οι Έλληνες, είναι αυτοί που πολεμούν ηρωικά και μέσα από αγώνες είτε οι αγώνες είναι από την ένδοξη εποχή του 21 είτε είναι νεότεροι κατά τον Α και Β παγκόσμιο πόλεμο μέσα στην ιστορία μας, έχουμε ψηλά το ηθικό και δίνουμε αγώνες ακόμα κι αν ξέρουμε πολλές φορές ότι θα τους χάσουμε. Γιατί δεν πολεμούμε για την νίκη αλλά για τα ιδανικά μας. Εδώ η συγκεκριμένη ναυμαχία ήταν μία πολύ καθοριστική ναυμαχία, γιατί ξέρουμε ότι εκείνη την εποχή το μεγάλο πρόβλημα το οποίο είχαν οι Έλληνες μετά από τα πρώτα χρόνια της αρχικής επανάστασης ήταν το Διατροφικό. Εδώ ο κάμπος της Ηλείας ήταν ο τροφοδότης της επανάστασης στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα. Η περιοχή αυτή έδωσε τις τροφές, κυρίως τα σιτηρά αλλά και πολεμοφόδια προκειμένου να μπορέσει να συνεχιστεί η επανάσταση και να νικήσουμε. Έτσι λοιπόν μέσα σε αυτόν εδώ τον τόπο, έχουμε το συμβολισμό της αέναης μάχης υπέρ των ιδανικών μας».
Ακολούθως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, τόνισε ότι:«Είναι μία στιγμή μέσα σε έναν αγώνα που είχε πάρα πολλές θυσίες, πολλές μάχες, πολλές ζωές χάθηκαν τότε, για έναν υπέρτατο σκοπό που ήταν η ελευθερία μας. Και δείχνει και την αγάπη των ελλήνων στην ελευθερία, την ανεξαρτησία, την ελεύθερη πορεία μέσα στο χρόνο. Σήμερα γιορτάσαμε και την εθνική αντίσταση, η θυσίες και οι αγώνες των ελλήνων είναι διαχρονικές για την ελευθερία. Και βεβαίως ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που η επίβουλες εναντίον της πατρίδας μας είναι πολλές αποτελούν παράδειγμα όλες αυτές οι θυσίες και όλοι αυτοί οι αγώνες έτσι ώστε κι εμείς να συνεχίσουμε τους αγώνες των προγόνων μας και να διατηρήσουμε την ακεραιότητα μας, την ελευθερία μας, την ανεξάρτητη πορεία μέσα στο χρόνο».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης αφού συνεχάρη την ΕΑΑΝ για αυτή την πρωτοβουλία αλλά και την προσφορά της σημείωσε πως: «Είναι σημαντικό να μπορούμε να περάσουμε αυτή την ιστορική μνήμη και στις επόμενες γενιές και ειδικά στην περιοχή μας, να γνωρίζουν τοπική ιστορία, να γνωρίζουν ότι και εδώ υπήρχαν πατριώτες, άνθρωποι που θυσίασαν τη ζωή τους για να μπορούμε σήμερα να απολαμβάνουμε την ελευθερία μας. Η συγκυρία τώρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Και ακριβώς επειδή τώρα ο αναθεωρητισμός των γειτόνων στην Τουρκία δείχνει απειλητικός όσο ποτέ και αν το συνδυάσουμε με τις γενικότερες γεωστρατηγικές αλλαγές που συμβαίνουν όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή θεωρώ ότι η σημερινή εκδήλωση στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, ότι το ελληνικό έθνος, οι Έλληνες ενωμένοι, στράτος, λαός, πολιτικό σύστημα είναι έτοιμοι να δώσουν την οφειλόμενη απάντηση σε όποιον θεωρεί ότι μπορεί να επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία και να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Γιατί η Ελλάδα είναι μία χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο, είναι μία χώρα που διασφαλίζει την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, είναι δύναμη αποτρεπτικής ισχύος».

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού κ. Περβαινάς, Προσπάθησε με το λόγο του να τονώσει το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων σημειώνοντας ότι: «Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε για δεύτερη φορά την ναυμαχία της Κυλλήνης.Εγώ δύο συμπεράσματα μπορώ να βγάλω από την ναυμαχία τα οποία είναι και επίκαιρα. Το πρώτο είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι έλληνες πολέμησαν εναντίον των Οθωμανών που είχαν εκατονταπλάσια πλοία εντούτοις καταφέρανε και κερδίσανε κυρίως λόγω της ναυτοσύνης και της εξυπνάδας που φέρνει ο έλληνας ναυτικός και πολεμιστής. Το δεύτερο έχει να κάνει με τους υδραίους που ήρθαν εδώ για να ναυμαχιών. Που σημαίνει ότι το ναυτικό μας οικουμενικό. Δεν περιορίζεται σε ένα λιμάνι ή σε ένα στενό μέρος. Φεύγει από τη μία άκρη της Ελλάδας και έρχεται στην άλλη. Αυτά είναι διδάγματα για αυτούς που επιβουλεύονται σε καθημερινή βάση και μας προκαλούν με τους πιο υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον κάθε έννοιας διπλωματίας, είναι ένα μήνυμα ότι σε αυτό που λένε οι Τούρκοι καθημερινά θα έρθουμε ένα βράδυ, η απάντηση είναι μολών λαβέ. Ελάτε! Αν σας κοτάει ελάτε. Αν έρθετε όμως να ξέρετε ότι δεν θα γυρίσετε πίσω… Θα έρθετε και θα αφήσετε εδώ τα κόκκαλα σας. Και αυτό το εγγυώνται οι ένοπλες δυνάμεις μας και τα σώματα ασφαλείας.Αλλά και ο ίδιος ο ελληνικός λαός που με την εθνική αντίσταση έδειξε ότι τις κρίσιμες στιγμές είναι ενωμένος και μάχεται πάντα».

Τέλος, ο πρόεδρος ΕΑΑΝ Ηλείας Ζώης Υφαντής  παρέθεσε ιστορικά στοιχεία για τη Ναυμαχία της Κυλλήνης.

naumaxia killini 2

naumaxia killini 3

naumaxia killini 4

naumaxia killini 5

naumaxia killini 6

naumaxia killini 7

naumaxia killini 8

 

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ