LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

01|12
2022
17:33

ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση υπερκερδών: Επισημοποιήθηκε το σκανδαλώδες δώρο στα ολιγοπώλια

«Ο εμπαιγμός έχει και τα όρια του», τονίζουν οι αρμόδιοι τομεάρχες Οικονομικών και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

Σκανδαλώδες δώρο στα ολιγοπώλια, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας.

«Σήμερα Πέμπτη η κυβέρνηση επιβεβαίωσε κι επισημοποίησε το σκανδαλώδες δώρο των υπερκερδών στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», υποστηρίζουν, σε κοινή τους δήλωση, η Έφη Αχτσιόγλου κι ο Σωκράτης Φάμελλος.

Σύμφωνα με τους τομεάρχες Οικονομικών και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, την ώρα που εισπράττει από τους πολίτες 4,1 δισ. ευρώ περισσότερα από το ΦΠΑ λόγω της ακρίβειας, που μειώνει τη φορολογία μερισμάτων των εφοπλιστών, που έχει νομιμοποιήσει τη σώρευση υπερκερδών από τα ολιγοπώλια με τον «υποτιθέμενο» μηχανισμό «πλαφόν» που εφαρμόζει, χαρίζει δισεκατομμύρια ευρώ στους ηλεκτροπαραγωγούς με τη «σκανδαλώδη» συρρίκνωση των υπερκερδών που φορολογεί.

Κατά την βουλεύτρια Επικρατείας και τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Οικονομικών βεβαιώνει μόλις 373,5 εκατ. ευρώ ως έκτακτη εισφορά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022, έχοντας προσδιορίσει τα υπερκέρδη στο «αδιανόητα» χαμηλό ποσό των 415 εκατ. ευρώ, ενώ τα πραγματικά υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Ιουλίου 2021- Ιουνίου 2022 ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ, βάσει αδιαμφισβήτητων στοιχείων της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ.

«Πρόκειται κυριολεκτικά για κλοπή 1,8 δισ. κι εμπαιγμό των καταναλωτών, νοικοκυριών και παραγωγικών φορέων που “σηκώνουν” στις πλάτες τους, εδώ και πάνω από ένα έτος, τα υπερκέρδη λίγων ενεργειακών εταιρειών. Ακόμη, δε, και αυτά τα ελάχιστα που φορολογεί η κυβέρνηση θα τα μετατρέψει σε επιδότηση της αισχροκέρδειας. Παράλληλα, από τον Ιούλιο και μετά, εξακολουθούν να σωρεύονται υπερκέρδη τόσο στη χονδρική όσο και κυρίως στη λιανική, τα οποία πλέον η κυβέρνηση έχει νομιμοποιήσει με τον διαβόητο μηχανισμό που έθεσε σε εφαρμογή. Υπερκέρδη δισεκατομμυρίων σωρεύονται όλο αυτό τον καιρό και στα πετρέλαια και στο φυσικό αέριο», επισημαίνουν.

Αχτσιόγλου και Φάμελλος προσθέτουν πως το ελάχιστο που οφείλει να κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να φορολογήσει το 90% των πραγματικών υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, όπως και το 90% των υπερκερδών της ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς και το 90% των δισεκατομμυρίων υπερκερδών των διυλιστηρίων.

«Δεν φτάνει στους πολίτες που δεν μπορούν να βγάλουν το δεκαπενθήμερο, πρέπει να υφίστανται και έναν προκλητικό κυβερνητικό πανηγυρισμό ημέρα παρά ημέρα. Ο εμπαιγμός έχει και τα όρια του», συμπληρώνουν.

Πηγή: Cnn.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ