LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

02|12
2022
09:04

Καλαματιανός: «Οι ασθενείς θα πληρώσουν την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ»

Τοποθέτηση του Βουλευτή Ηλείας και αναπληρωτή Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής σε σ/ν του Υπουργείου Υγείας.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Καλαματιανός αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στις Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, πως στο Νοσοκομείο Πύργου έγινε εφημερία δίχως παθολόγο, για δέκα ώρες.

Δυστυχώς, έχουν διαμορφωθεί συνθήκες υγειονομικής ερήμωσης, καθώς στο νομό υπάρχει μόνο ένας παθολόγος και έρχονται με «εντέλλεσθε» ιατροί από την Αχαΐα και την Αρκαδία, για να κάνουν μια ημέρα εφημερία και να φύγουν. Είναι θλιβερή πραγματικότητα πως από τα νοσοκομεία της Ηλείας έχουν αποχωρήσει πάνω από είκοσι ιατροί τα τελευταία τρία χρόνια, χωρίς να έχει έρθει κανένας.

Συνεχίζοντας, ο Ηλείος Βουλευτής επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει απαξιώσει ολοκληρωτικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επιδιώκοντας να παραδώσει τη δημόσια δωρεάν υγεία στα χέρια των ιδιωτών με σκοπό το κέρδος.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, εστίασε στο γεγονός πως η κυβέρνηση καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να έχουν εργασία σε δικό τους ιατρείο ή σε ιδιωτικές μονάδες υγείας. Θα μπορούν, δηλαδή, να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία και να τους στέλνουν ως πελάτες στο ιατρείο τους ή στις ιδιωτικές κλινικές που εργάζονται παράλληλα. Αυτό σημαίνει ότι πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας θα έχουν όσοι μπορούν να πληρώσουν.

Αλλιώς, θα περιμένουν σε ατελείωτες λίστες για να εξεταστούν ή να χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

«Με το νομοσχέδιο που φέρνετε κάνετε τους ασθενείς πελάτες.»

Αντίθετα, όπως τόνισε, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, επετεύχθη η πρόσβαση όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, στη δημόσια υγεία, με την κατάργηση του πεντάευρου και του αποκλεισμού των ανασφάλιστων από υπηρεσίες και εξετάσεις.

«Εσείς, με πρωτοφανή δημοσιονομικό χώρο λόγω της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, προχωράτε ακόμα περισσότερο στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Ουσιαστικά, νομιμοποιείτε το φακελάκι»

Ο κ. Καλαματιανός κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αντί να δώσει κίνητρα επαγγελματικής και επιστημονικής ανέλιξης στους ιατρούς να υπηρετήσουν στο δημόσιο με αξιοπρεπείς αμοιβές, τελικά, τους δίνει τη δυνατότητα να δουλεύουν και ως ιδιώτες.

Με αφορμή αυτό, υπενθύμισε πως κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση και πρόταση νόμου για να ενταχθεί η Ηλεία στις άγονες και προβληματικές περιοχές Ά ζώνης, προσθέτοντας πως θα ήταν μια έκτακτη λύση στην υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο νομός. Όμως, η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί αυτή την πρόταση μέχρι σήμερα.

«Τί μας είχατε πει; Ότι ο Πύργος, η Ηλεία ευημερεί και ότι θα φέρετε συνολική λύση για τη δημόσια υγεία. Αλήθεια, αυτή είναι η δήθεν σπουδαία λύση που μας λέγατε να περιμένουμε; Η δυνατότητα των ιατρών του ΕΣΥ να ιδιωτεύουν; Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αρκετούς ιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία.»

Περαιτέρω, επισήμανε πως αυτό που χρειάζεται είναι ένα δημόσιο και καθολικό σύστημα υγείας λειτουργικό και αποτελεσματικό, με αξιοπρεπή περίθαλψη για όλους τους ασθενείς. Χρειάζεται αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία, στελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, με ιατρούς που θα έχουν αξιοπρεπείς μισθούς και θα επιστρέψουν από το εξωτερικό.

Κλείνοντας, ο κ. Καλαματιανός υποστήριξε πως ο ιατρικός κόσμος και η ολόκληρη η κοινωνία θα καταδικάσουν την αναχρονιστική, αποτυχημένη και καταστροφική κυβερνητική πολιτική. Οι πολίτες της Ηλείας και ολόκληρης της Ελλάδας αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση υπονομεύει το δικαίωμα στην υγεία και στις εκλογές που έρχονται, θα της καταλογίσουν τις συντριπτικές της ευθύνες.

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ