LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

05|12
2022
08:21

Πύργος: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον σπουδαίο Ηλείο αστροφυσικό Διονύσιο Σιμόπουλο

Μια βραδιά κοντά στα άστρα, στο φως και τους πλανήτες, κοντά και στο φωτεινό άστρο που κατοικεί πλέον ο χαρισματικός δάσκαλος και σπουδαίος Ηλείος αστροφυσικός Διονύσιος Σιμόπουλος, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου.

Η ξεχωριστή αυτή η εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στον Διονύσιο Σιμόπουλο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου και με την σύμπραξη του 1ου Γυμνασίου Πύργου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ν. Ηλείας, της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Πύργου, της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Παράρτημα Ηλείας, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας- Παράρτημα Ν. Ηλείας «Ιππίας ο Ηλείος», της Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου και της Αστρονομικής Εταιρείας Ηλείας Βέγας.

Αρχικά ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Πύργου κ. Μπίρμπας, αφού καλοσώρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, που έδωσαν το παρόν προκειμένου να τιμήσουν την μνήμη του μεγάλου αστροφυσικού, αναφέρθηκε στην ακόλουθη φράση του Διονύση Σιμόπουλου:

«Θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας όχι μόνο να δείχνουμε στον κόσμο ότι μπορεί να κατανοήσει το σύμπαν αλλά και να το αγαπήσει». 

Συμπληρώνοντας ότι: «…Και το πέτυχε… τον χαρακτήριζε η οξύνοια και η ποιότητα της σκέψης καθώς και η βαθιά του πίστη στην παιδεία.  Είμαστε ευγνώμονες όσοι τον γνωρίσαμε και τον ευχαριστούμε για τις γνώσεις, τις όμορφες εικόνες και τα ταξίδια που μας πρόσφερε. Επίσης για την άμεση ανταπόκρισή τους στα αιτήματά μας, κυρίως όμως τον ευχαριστούμε για την σταθερή, αισιόδοξη οπτική του, για τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο που παρά το γεγονός ότι συναισθάνεται το αμελητέο μέγεθός του, μπροστά στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, μαθαίνει να στέκεται όρθιος, να εξελίσσει την λογική του, να καλλιεργεί τα συναισθήματά του και να προοδεύει».

Ακολούθως ο κ. Τριανταφυλλόπουλος έλαβε το λόγο εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών νομού Ηλείας και της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας, αποκαλώντας τον Διονύση Σιμόπουλο φίλο, ακέραιο χαρακτήρα με υπέρμετρη μετριοφροσύνη, ευγένεια ψυχής, ακάματη εργατικότητα που ακτινοβολούσε κύρος και σεβασμό.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος αναφερόμενος στον σπουδαίο αστροφυσικό, τόνισε ότι ήταν ένας απλός άνθρωπος που είχε απλουστεύσει το σύμπαν και τον εαυτό του στην λεγόμενη “ενεργειακή σκόνη”. 

Αναφερόμενος επίσης στις κινήσεις από την πλευρά του δήμου προκειμένου να τιμήσουν την μνήμη του ξεχωριστού αυτού Ηλείου επιστήμονα επεσήμανε πως:

«Πέρα από το Αστεροσκοπείο, το οποίο θα λειτουργήσουμε και έχουμε συνάψει προγραμματική σύμβασης σε ανύποπτο χρόνο με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ήδη έχουμε προχωρήσει στην αγορά των μέσων και των υλικών, διαμορφώνουμε το χώρο στον Κούβελο, σε αυτό το μεγάλο συγκρότημα που ζωντανέψαμε.

Εκεί λοιπόν κατασκευάζουμε ένα μίνι αστεροσκοπείο, εφάμιλλο της Υπάτης, ο κ. Βελντές Θα είναι και ο επιστημονικός διευθυντής, υπεύθυνος για την λειτουργία του.

Θα είναι η καλύτερη κίνηση μνήμης και τιμής για τον Διονύση Σιμόπουλο. Το να έχουμε εδώ ένα αστεροσκοπείο και να φέρει το όνομά του.

Θα αγοράσουμε επίσης το ακίνητο της τράπεζας της Ελλάδος στην πλατεία και θα γίνει ιστορικό μουσείο της πόλης. Εκεί λοιπόν δεν μπορεί να απουσιάζει μία αίθουσα με την επιγραφή Διονύσιος Σιμόπουλος, στην οποία θα εκθέσουμε προσωπικά του αντικείμενα, τα έργα του, μία σειρά από προσλαμβάνουσες που θα μας τον φέρνουν στην μνήμη. Νομίζω ότι το αξίζει…» τόνισε ο δήμαρχος Πύργου ενώ αναφερόμενος στον πρύτανη του ΕΜΠ σημείωσε πως «… υπήρξαν 120 προτάσεις για το “Πράσινο ταμείο“ και πέρασαν μόνο οι 8. Μέσα στις 8 ήταν και μία του Δήμου Πύργου σε συνεργασία με το πολυτεχνείο που αφορούσε την διαμόρφωση ενός μοντέλου πρόβλεψης των πλημμυρών στον Αλφειό». Αυτό το κατάφερε ο κ. Μπουντουβής ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνακόπουλος.

Ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής ακολούθως μιλώντας για τον Διονύσιο Σιμόπουλο, δήλωσε ότι: «…υπήρξε φυσιογνωμία στον χώρο της εκλαϊκευμένης επιστήμης, από τους πιο έγκυρους και επικοινωνιακούς στον χώρο της αστρονομίας, άφησε πίσω του σπουδαίο έργο κυρίως μέσα από το Ευγενίδειο Πλανητάριο και σημαντικές παρακαταθήκες για όλους όσοι θέλουν με ειλικρίνεια και σοβαρότητα να υπηρετήσουν την σοβαρή αποστολή της διάχυσης της γνώσης».

Παρόν στην εκδήλωση ήταν και ο Βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός ο οποίος αφού συνεχάρη τους διοργανωτές ανέφερε ότι: «…τιμούμε τον Διονύση Σιμόπουλο, έναν πολύ μεγάλο επιστήμονα έναν πολύ μεγάλο άνθρωπο. Είναι περηφάνεια και τιμή για μας, που αυτός ο σπουδαίος επιστήμονας και άνθρωπος έχει καταγωγή από την Ηλεία και όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, στον Γρύλο, στο χωριό του, έμαθε να αγαπά τα άστρα. Γοητεύτηκε από το σύμπαν. Κι εμείς σήμερα έχουμε υποχρέωση όχι μόνο να τιμούμε αυτόν τον άνθρωπο σε τέτοιες εκδηλώσεις αλλά να κάνουμε πολύ περισσότερα στο να αναδείξουμε το τεράστιο έργο του και την τεράστια συμβολή του στην επιστήμη, την αστροφυσική, την συμπαντική έρευνα και λειτουργία. Οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε πολύ περισσότερα ώστε να προσεγγίσουμε το μεγαλείο αυτού του ανθρώπου».

Στο σχολείο που κατά το παρελθόν φοίτησε και ο ίδιος βρέθηκε και ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος σημείωσε πως: «Μεγάλη χαρά σήμερα στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου, στο σχολείο που και εγώ φοίτησα,, μεγάλη συγκίνηση, μία εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Ηλείο αστροφυσικό Διονύσιο Σιμόπουλο, ο οποίος πέρα από την αγάπη για την Ηλεία, είχε πολύ μεγάλη αγάπη και για την επιστήμη την αστροφυσική. Άφησε ένα αποτύπωμα το οποίο είναι διαρκές στο χρόνο και τύχη στην αιωνιότητα και είμαι σίγουρος ότι σήμερα το βράδυ ένα αστέρι θα λάμπει πολύ πιο φωτεινά και θα μας κοιτάζει από πάνω χαμογελαστά».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι ομιλίες τόσο του Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ε.Μ.Π., κ. Μπουντουβή όσο και του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Βελντέ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθηναν οι Ακαδημαϊκοί, Σταμάτης Κριμιζής και Δημήτριος. Νανόπουλος και ο Αντιπρόεδρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Σ.Ε.Π., Κωνσταντίνος. Τάτσης.

Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε αστροπαρατήρηση, όπου μικροί και μεγάλοι είχαν την δυνατότητα να “βρεθούν” κοντά στα άστρα και ίσως κοντά και στον ξεχωριστό άνθρωπο και λαμπρό αστροφυσικό Διονύσιο Σιμόπουλο.

simopoulos ekdilosi 1

simopoulos ekdilosi 2

simopoulos ekdilosi 4

simopoulos ekdilosi 5

simopoulos ekdilosi 6

simopoulos ekdilosi 7

simopoulos ekdilosi 3

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών