LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

06|12
2022
14:58

Χριστούγεννα με γρίπη: Το μεγάλο κύμα «χτυπά» τις γιορτές

Μεγάλη ανησυχία για το κοκτέιλ γρίπης και κορονοϊού. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα «χτυπήσει» τις γιορτές.

Ξεκίνησε από νωρίς η περίοδος της γρίπης και πλέον, τα μοντέλα δείχνουν πως η κορύφωση αναμένεται μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η μεγαλύτερη «έκρηξη» θα παρατηρηθεί μετά τις 20-25 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, τόνισε, πως ακόμα περισσότερα κρούσματα θα έχουμε Ιανουάριο, Φεβρουάριο ακόμα και τον Μάρτιο.

Γρίπη στα παιδιά

Όπως δήλωνε στα «ΝΕΑ», πριν από μερικές μέρες, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, τα παιδιατρικά νοσοκομεία -με έμφαση στις Παθολογικές κλινικές- έχουν υψηλή πληρότητα με περιστατικά γρίπης, RSV αλλά και κορονοϊού. Αιτία του νέου κύματος που καταγράφεται είναι σύμφωνα με τον ειδικό η απουσία ανοσίας στον παιδικό πληθυσμό, καθώς τα περασμένα έτη οι καραντίνες λειτούργησαν ως «προστατευτική γυάλα», δημιουργώντας συνεπακόλουθα ένα σημαντικό κενό στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τους μικρούς ασθενείς, καθώς είναι τεκμηριωμένο πως κατά κανόνα δεν απειλούνται με σοβαρές επιπλοκές.

«Η αντιμετώπισή τους είναι κυρίως υποστηρικτική – π.χ. λαμβάνουν φάρμακα για τον πυρετό αλλά και ενδοφλέβιο ορό ενώ στην περίπτωση επιλοίμωξης χορηγούνται αντιβιοτικά. Είναι εν τούτοις ιδιαίτερα σπάνιο για τα παιδιά να εμφανίσουν σοβαρή επιδείνωση ή να κριθεί αναγκαία η διασωλήνωσή τους».

Γιατί «χτυπά» τώρα η γρίπη;

Παρότι οι περιορισμοί για τον κορονοϊό άρχισαν να αίρονται πέρυσι, το κύμα της γρίπης αυξάνεται τώρα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο Scott Hensley, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανησυχούσε ότι η γρίπη και ο RSV θα ανέκαμπταν πέρυσι. Αλλά η περίοδος της γρίπης ήταν συνολικά ήπια στο βόρειο ημισφαίριο. Και παρόλο που οι λοιμώξεις από RSV αυξήθηκαν, η κορύφωση ήταν χαμηλότερη από ό,τι στα χρόνια πριν από την πανδημία και ήρθε το καλοκαίρι του 2021 - ένας περίεργος συγχρονισμός που μπορεί να βοήθησε στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού. Παράγοντες όπως η θερμοκρασία και η υγρασία παίζουν ρόλο στη μετάδοση του ιού, και αυτή η κορύφωση «δεν ήταν [σε] μια εποχή που ήταν περιβαλλοντικά ευνοϊκή για τον RSV», λέει η Virginia Pitzer, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale στο New Haven του Κονέκτικατ.

Τον Αύγουστο του 2021, ερευνητές στη Γαλλία επινόησαν τον όρο «χρέος ανοσίας» για να περιγράψουν αυτή τη μείωση της ανοσίας σε επίπεδο πληθυσμού. Στο Twitter, ο όρος έχει αποκτήσει τη δική του ζωή. Κάποιοι τον εξέλαβαν ως ένδειξη ότι η έλλειψη έκθεσης σε παθογόνα όπως ο RSV και η γρίπη έχει βλάψει ανεπανόρθωτα το ανοσοποιητικό σύστημα, μια ιδέα που ο Matthew Miller, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον του Καναδά, αποκαλεί «ανοησίες».

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν επίσης διατυπώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την άποψη ότι η αύξηση των νοσηλειών για τον RSV μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 που προκαλεί ανοσολογικές ανεπάρκειες, οι οποίες καθιστούν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε άλλες λοιμώξεις.

Αλλά ο Miller λέει ότι δεν έχει δει καμία απόδειξη ούτε γι' αυτό, και η αύξηση των νοσηλειών θα μπορούσε να εξηγηθεί από τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχασαν την έκθεση τα τελευταία χρόνια. «Υπάρχει ένας ελαφρώς μεγαλύτερος «αφελής» πληθυσμός, όλοι οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο. Έτσι, έχετε περισσότερους αριθμούς που μπαίνουν στο σύστημα».

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα είναι το νέο φυσιολογικό για τους εποχικούς ιούς. Αν πολλοί από τους ευπαθείς ανθρώπους μολυνθούν τους επόμενους μήνες, η εποχή της γρίπης του επόμενου έτους θα μπορούσε να είναι πιο ήπια, καθώς θα «εξοφληθεί» ένα μέρος του ανοσοποιητικού χρέους. Αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν η COVID-19 θα γίνει μια εποχική ασθένεια, όπως η γρίπη και ο RSV, ή αν θα συνεχιστεί όπως ήταν, με σποραδικές εξάρσεις κατά τη διάρκεια του έτους.

Γρίπη: Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Κοινά συμπτώματα:

  • Μέτριος ή και υψηλός πυρετός
  • εξάντληση
  • πόνοι στο σώμα
  • βήχας
  • πονόλαιμος
  • πονοκέφαλος

Παρόμοια συμπτώματα με εκείνα του κοινού κρυολογήματος δηλαδή, αλλά συνήθως αρκετά πιο έντονα.

Θεραπεία: Για τις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί η ξεκούραση, μαζί με πολλά υγρά, αντιπυρετικά και σιρόπι για το βήχα. Εάν, όμως, κάποιος υποφέρει από βαριά συμπτώματα υπάρχουν αντιιικά φάρμακα, τα οποία όμως πρέπει να χορηγηθούν μέσα στο πρώτο 48ωρο από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Διάρκεια: Συνήθως, η έντονη αδιαθεσία περνά μετά από 3 με 5 ημέρες, ωστόσο η κόπωση και ο βήχας μπορεί να επιμείνουν ακόμα και για 2 εβδομάδες, ή και παραπάνω.

Πότε να δείτε γιατρό: Εάν έχετε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, ή εάν τα συμπτώματά σας δεν αρχίσουν να βελτιώνονται έπειτα από 3 με 5 ημέρες.

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

-26

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ