LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

06|12
2022
20:27

Αυγερινοπούλου: Δημιουργία Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών στην Ηλεία

Για καρκινοπαθείς και άλλους χρόνιους ασθενείς

Ένα σημαντικό κενό έρχεται να καλύψει το Υπουργείο Υγείας, καθώς τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική Φροντίδα που προβλέπει τη σύσταση για πρώτη φορά συστήματος παροχής ανάλογων υπηρεσιών.  Οι δράσεις που περιλαμβάνει βάζουν σε προτεραιότητα την φροντίδα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι οι καρκινοπαθείς, που σήμερα την αναλαμβάνουν οι λεγόμενοι φροντιστές τους, συνήθως μέλη της οικογένειας των ασθενών.

Όπως τονίζει η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, «στο πλαίσιο του νέου αυτού σχεδιασμού, που αποτελεί στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Υγείας ώστε να γίνει πράξη η Αρχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «δεν αφήνουμε κανέναν πίσω», η “ανακουφιστική φροντίδα” αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και παροχή υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες ή με χρόνια εξελικτικές ασθένειες. Η Ηλεία μπορεί μέσα από αυτό να αποκτήσει μια Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών (Μ.Α.Φ.Α.), στο πλαίσιο λειτουργίας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, για να παρέχονται σεδευτεροβάθμιο επίπεδο φροντίδας υγείας υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών που είναι πολλές. Πρόκειται για εξειδικευμένη ανακουφιστική φροντίδα, για την ολιστική και διεπιστημονική κάλυψη των αναγκών των ασθενών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες ή με χρόνια εξελικτικές ασθένειες, καθώς και για τη στήριξη των οικογενειών τους. Επίσης, οι δομές αυτές δεν αφορούν μόνο στη νοσηλεία, κάτι που γίνεται και σήμερα, αλλά κυρίως τη φροντίδα των ασθενών όταν δε βρίσκονται σε νοσοκομείο αλλά στο σπίτι τους. Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν μονάδες παροχής υπηρεσιών κατ’ οίκον εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας σε εξωτερικούς ασθενείς, οι οποίες λειτουργούν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ειδικά εξωτερικά ιατρεία ή Κέντρα Ημερήσιας Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών (Κ.Η.Α.Φ.Α), τα οποία θα λειτουργούν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς και Ξενώνες Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών (Ξ.Α.Φ.Α). Μάλιστα, για όλα τα παραπάνω θα συγκροτηθεί μία διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας για την παροχή εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα επιμόρφωσης του συνόλου των επαγγελματιών υγείας που παρέχουν υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η σύσταση εθνικού μητρώου ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας».

Υπενθυμίζεται ότι προς αυτή την κατεύθυνση είχε δρομολογήσει κινήσεις η κα Βουλευτήςήδη από το 2011, με την πρωτοβουλία της για την υπογραφή μνημονίου μεταξύ του ΝοσοκομείουΗλείας και τουΙδρύματος Τζένη Καρέζη το οποίο είναι σε ισχύ. Έτσι, τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία ναενεργοποιηθεί αυτό το μνημόνιο, καθώς και η πρότασή της για την Ογκολογική Μονάδα στήριξης ασθενών και των οικογενειών τους στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας.

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών