LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

14|12
2022
07:21

Qatar Gate: Η ώρα της κρίσης για την Εύα Καϊλή - Ποια υπερασπιστική γραμμή θα ακολουθήσει ο δικηγόρος της – Οδηγείται στον ανακριτή

Οι έρευνες για το Qatar Gate «τρέχουν» με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ ολόκληρη η Ευρώπη παρακολουθεί «παγωμένη» τις εξελίξεις σχετικά με το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς. Σήμερα Τετάρτη, η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή ο οποίος θα κρίνει αν θα παραμείνει προφυλακισμένη και ποιες κατηγορίες θα της αποδοθούν. Η κ. Καϊλή κρατείται στις φυλακές του Σεν Ζιλ στις Βρυξέλλες, αφού συνελήφθη με την κατηγορία της δωροδοκίας.

«Ντροπή σας» - Οι ευρωβουλευτές ζητούν πλήρη εσωτερική έρευνα

Τις κατηγορίες για διαφθορά από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συζήτησαν οι ευρωβουλευτές την Τρίτη (13/12).

Ανοίγοντας τη συζήτηση, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, είπε ότι πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Επιδοκιμάζοντας το έργο των Βέλγων εισαγγελέων, των αστυνομικών Αρχών μαζί με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ευρωβουλευτές και αξιωματούχους, για την πλήρη υποστήριξή τους και την αποφασιστική δράση τους, χαρακτήρισε τις καταγγελίες εξαιρετικά σοβαρές.

Στους αποδέκτες των χρημάτων, είπε: «Ντροπή σας. Ντροπή σας που προδώσατε την εμπιστοσύνη μας. Την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης που περιμένουν από εσάς να πολεμήσετε για τα συμφέροντά τους. Που προδώσατε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων σας που εργάζονται πολύ σκληρά και τίμια».

Η κυρία Γιόχανσον ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει το 2023 νέα νομοθεσία που θα ποινικοποιεί όλες τις μορφές διαφθοράς σε όλα τα κράτη μέλη, όχι μόνο τη δωροδοκία, αλλά και τον παράνομο πλουτισμό, την υπεξαίρεση και την κατάχρηση εξουσίας, με σκληρές κυρώσεις.

Η υπερασπιστική γραμμή της Εύας Καϊλή

Με γραπτή του δήλωση στο μεταξύ, Μιχάλης Δημητρακόπουλος που υπογράφει ως πληρεξούσιος δικηγόρος της Εύας Καϊλή, ανέφερε την Τρίτη ότι η ευρωβουλευτής που ελέγχεται για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, ήταν «εντολοδόχος» της ανώτατης ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε κάθε της κίνηση σχετικά με το Κατάρ.

Η δήλωση του κ. Δημητρακόπουλου έχει ως εξής:

«Σχετικά με την ψευδή φημολογία περί πρωτοβουλιών της Εύας Καϊλή για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με την χώρα του Κατάρ, με απώτερο σκοπό τον χρηματισμό της, παραθέτουμε τα κάτωθι δεδομένα:

Η Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Κατάρ ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια των καθηκόντων της για την προώθηση της ατζέντας που της ανέθεσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Η ατζέντα περιλαμβάνει την προώθηση των σχέσεων ΕΕ και Μέσης Ανατολής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα της άρσης βίζας για τους πολίτες των χωρών Κατάρ, Κουβέϊτ, Ομάν.

(Και προστέθηκε και το Εκουαδόρ στην ψηφοφορία).

Ο επίσημος εισηγητής της πρότασης ήταν ο Έρικ Μάρκαρντ, Γερμανός Ευρωβουλευτής με τους Πράσινους και επικεφαλής της Επιτροπής LIBE.

Η συγκεκριμένη ατζέντα εντάσσεται στο πλαίσιο της από το 2019 επίσημης πολιτικής και πρωτοβουλίας της Κομισιόν, να αναθέσει στην επιτροπή LIBE του ΕΚ την προώθηση της.

Η Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Home Affairs και ο ανώτατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Γιόζεφ Μπόρελ, ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τις σχετικές διαδικασίες από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ, έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χαράχθηκε σε ανώτατο επίπεδο και πάντα κατόπιν συνεννοήσεως και άδειας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Εύα Καϊλή σε κάθε ταξίδι της στο Κατάρ συνοδευόταν πάντα σε κάθε της βήμα από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο Roberto Bendini». 

Νέα έφοδος στο Ευρωκοινοβούλιο

Υπενθυμίζεται ότι περαιτέρω έρευνες πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, σε γραφεία στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το γραφείο της Mychelle Rieu, υπαλλήλου που εργάζεται στην υποεπιτροπή του Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σφραγίστηκε από τις αρμόδιες Αρχές.

Πηγές του Κοινοβουλίου δήλωσαν στο Politico ότι κατασχέθηκε υπολογιστής σε σχέση με το έργο αυτής της επιτροπής.

Ο ρόλος της επιτροπής είναι να «ευαισθητοποιεί για συγκεκριμένες καταστάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μεταξύ άλλων και με εξωτερικούς φορείς.

Κατασχέθηκαν πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ

Οι βέλγικες Αρχές εντόπισαν περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά κατά τη διάρκεια ερευνών που σχετίζονται με την έρευνα για τη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου στο Politico.

Τη Δευτέρα, η εισαγγελία είχε δηλώσει ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ» κατασχέθηκαν σε τρία σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, 150.000 ευρώ στο διαμέρισμα ενός Ευρωπαίου νομοθέτη και «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ» σε μια βαλίτσα σε ένα ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, η οποία έγραψε πρώτη για το ποσό που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ο πατέρας της ευρωβουλευτού Εύα Καϊλή συνελήφθη αρχικά στο ξενοδοχείο Sofitel στην Place Jourdan στην ευρωπαϊκή συνοικία των Βρυξελλών.

Μαραθώνια η κατάθεση του συντρόφου της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι

Η Corriere della Sera μεταδίδει πως ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι «μίλησε επί ώρες» και τον προσομοιάζει ως «ένα ποτάμι που υπερχειλίζει με τις δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύλληψή του την περασμένη Παρασκευή». Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «οι δηλώσεις του Τζιόρτζι συμβάλλουν στα πλαίσια της έρευνας που θα επιτρέψει στους Βέλγους ερευνητές να παρατείνουν ή, τουλάχιστον αρχικά, να βρουν καθοριστική επιβεβαίωση των όσων έχουν συγκεντρώσει» μέχρι τώρα.

«Πριν από τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο πατέρας της Εύας Καϊλή είχε συλληφθεί την Παρασκευή καθώς έφευγε με μια τσάντα που περιείχε 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 από το πολυτελές ξενοδοχείο, όπου είχε μείνει με τη σύζυγό του για λίγες ημέρες» συμπληρώνει η Corriere della Sera, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

«Κάποιος πρέπει να τον είχε προειδοποιήσει εκ των προτέρων για την επιχείρηση της αστυνομίας και κάποιοι υποψιάζονται ότι μπορεί να ήταν ο ίδιος ο Τζιόρτζι, που είχε ακούσει κάτι. Ίσως ένα τηλεφώνημα (ο Τζιόρτζι πιθανώς να παρακολουθείτο τηλεφωνικά) οδήγησε τους αστυνομικούς να παραμονεύουν μπροστά από το ξενοδοχείο για να αιφνιδιάσουν τον πατέρα της Καϊλή», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Τζιόρτζι -καταλήγει η Corriere della Sera- μπορεί να είχε πολλά να πει, και πολλά πρέπει να είπε το Σάββατο, αφού ο ανακριτής Michel Classe αναγκάστηκε να αναβάλει τις υπόλοιπες ανακρίσεις για να «μαζέψει» όλες τις καταθέσεις του.

Η πρώτη φωτογραφία από τα κατασχεθέντα χρήματα στο σπίτι της Εύας Καϊλή

Στη δημοσιότητα έδωσε η Le Soir φωτογραφία με τα κατασχεθέντα χρήματα από το σπίτι της Εύας Καϊλή και του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι. Το σύνολο του ποσού που κατέσχεσαν οι βελγικές Αρχές ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα, στο σπίτι του Παντσέρι εντοπίστηκαν 600.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 900.000 ευρώ περίπου βρέθηκαν στην οικίας της κα Καϊλή καθώς και στον χαρτοφύλακα με τον οποίο επιχείρησε να διαφύγει ο πατέρας της. 

Τέλος από το Ευρωκοινοβούλιο η Καϊλή 

Μετά τις αποκαλύψεις που έχουν συνταράξει τους κόλπους της Ευρώπης η Εύα Καϊλή από την Τρίτη, αποτελεί παρελθόν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με 625 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, αποφάσισε την παύση των καθηκόντων της από το αξίωμα του αντιπροέδρου του Σώματος. Υπήρξαν μία ψήφος κατά και δύο αποχές.

Η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα, σε ανάρτησή της στο twitter, ανέφερε: «Στο πλαίσιο των εν εξελίξει ερευνών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πια μία εκ των αντιπροέδρων του. Αυτή η απόφαση έχει άμεση εφαρμογή».

Η κ. Μετσόλα πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες βελγικές δικαστικές Αρχές.

Το σκάνδαλο θεωρείται μεγάλο στοίχημα για την ακεραιότητα του Ευρωκοινοβουλίου και ιδιαίτερα για τους ευρωβουλευτές της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν οι ευρωβουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι που επαίνεσαν το Κατάρ για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις αντί να καταδικάσουν την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο εμιράτο του Κόλπου και τις επικίνδυνες συνθήκες κατά την κατασκευή των σταδίων.

Μια σειρά από εφόδους της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Βελγίου μεταξύ της Παρασκευής και της Δευτέρας έχουν αποφέρει έξι συλλήψεις - με τέσσερα άτομα να παραμένουν υπό κράτηση. Κατά τις έρευνες, οι Αρχές συγκέντρωσαν περίπου 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά, καθώς και τηλέφωνα και υπολογιστές.

Όπως μετέδωσε το Politico, υπάρχουν υποψίες ότι οι αρχικές ανακαλύψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τις εκστρατείες παράνομης επιρροής ξένων χωρών εντός της ΕΕ. Προς το παρόν, οι χώρες δεν χρειάζεται να εγγραφούν στη βάση δεδομένων της ΕΕ για τη διαφάνεια των ομάδων συμφερόντων και οι ευρωβουλευτές δεν χρειάζεται να αναφέρουν αυτές τις επαφές.

«Είμαι αθώα» - Τι λέει ο δικηγόρος της στο Open

Πάντως, η ίδια δήλωσε «αθώα» πολλές φορές μέσω του δικηγόρου της. Ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας αποκλειστικά στην πρωινή εκπομπή του Open, «Ώρα Ελλάδος» την Τρίτη τόνισε ότι δηλώνει αθώα και υποστήριξε πως δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες. 

«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά γιατί μου το είπε και η αδελφή της η κα Μαγδαλένα Καϊλή» ανέφερε ο κος Δημητρακόπουλος.

Όσον αφορά τον πατέρα της Εύας Καϊλή, Αλέξανδρο Καϊλή ξεκαθάρισε ότι δεν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι από τις βελγικές αρχές κι ότι «είναι ελεύθερος, αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα» αλλά «όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του».

Για τα δημοσιεύματα που θέλουν την Καϊλή να ίδρυσε περίπου πριν από ένα μήνα εταιρεία real estate από κοινού με τον σύντροφο της Φραντσέσκο Τζιόρτζι με έδρα το Κολωνάκι, ο κος Δημητρακόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για «ΙΚΕ, η οποία έχει συσταθεί εδώ και ένα μήνα με εταιρικό κεφάλαιο 1000 ευρώ και δεν έχει λειτουργήσει ακόμα».

Ο δικηγόρος της ευρωβουλευτού αποκάλυψε, ακόμα, ότι καταθέσει αύριο προσφυγή κατά της δέσμευσης των λογαριασμών της Μαγδαλένας και του Αλέξανδρου Καϊλή. «Η αρχή για το ξέπλυμα καλώς έκαν, γιατί όταν ακούει ότι υπάρχει μια κατηγορία στις Βρυξέλλες είναι υποχρεωμένη να πάρει κάποια μέτρα. Έτσι, λοιπόν, δέσμευσε τους λογαριασμούς της αδελφής και του πατέρα της κας Καιλή. Αυτοί οι λογαριασμοί όμως είναι λογαριασμοί που κατατίθενται οι μισθοί. Δεν έχουν καμία σχέση με καμία εμπορική δραστηριότητα, που δεν υπάρχει στην οικογένεια Καϊλή. Γι' αυτό θα καταθέσουμε αύριο προσφυγή κατά της δεσμεύσεως και πιστεύουμε ότι θα ευδοκιμήσει» είπε χαρακτηριστικά. 

«Τα ακίνητα που υπάρχουν είναι ακίνητα που έχουν δηλωθεί στο πόθεν έσχες και  της κας Καιλή και της αδελφής της. Είναι όλα αιτιολογημένα μέχρι και το τελευταίο ευρώ» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ο κος Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει, αν η κα Καϊλή έχει μεταφερθεί σε άλλη φυλακή και διευκρίνισε ότι ο ίδιος συνομιλεί με τους δύο δικηγόρους που την εκπροσωπούν στο Βέλγιο και όχι με την ίδια.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ