LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

22|12
2022
17:34

Qatar Gate: Αντίστροφη μέτρηση για την Εύα Καϊλή - Πού θα κριθεί η ελευθερία της

«Ώρα μηδέν» για την Εύα Καϊλή που απολογήθηκε κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον του συμβουλίου δικαστών των Βρυξελλών για την εμπλοκή της στο Qatar Gate

Την απόφαση των Βέλγων δικαστών για το αν θα παραμείνει στη φυλακή ή θα τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι περιμένει από ώρα σε ώρα η Εύα Καϊλή. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν μπορεί γίνει πρόβλεψη για την ετυμηγορία, όμως, ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση επί της απόφασης μέσα σε 24 ώρες.

Οι εξελίξεις «τρέχουν» στις Βρυξέλλες από το πρωί γύρω από το σκάνδαλο Qatar Gate, όταν και η 44χρονη πολιτικός κλήθηκε να καταθέσει επί μία ώρα στο δικαστικό συμβούλιο. Ουσιαστικά, αυτά που κρίνονται σήμερα είναι το εάν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι ύποπτη φυγής και το εάν μπορεί να παρακωλύσει την έρευνα της βελγικής δικαιοσύνης με το να καταστρέψει στοιχεία που αφορούν την υπόθεση.

Το αίτημα περιστρέφεται γύρω από τη 2χρονη κόρη της

Η Εύα Καϊλή ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη έχοντας στην κορυφή του αιτήματος, το μικρό παιδί της που όπως είπε τη χρειάζεται και στη συνέχεια επανέλαβε τους πάγιους ισχυρισμούς της. Υποστήριξε ότι δεν γνώριζε και δεν συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της. Τόνισε ότι δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, ότι δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και πως δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ.

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή μπήκαν το πρωί με τις χαρακτηριστικές τηβέννους που προβλέπονται για τέτοιες διαδικασίες. Και οι δύο ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους.

Στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια κυριαρχούσε το εκτενές δημοσίευμα της ιταλικής «Ιλ Φάτο Κουατιντιάνο» για τα όσα φέρεται να ομολόγησε η Εύα Καϊλή στις βελγικές αρχές όταν συνελήφθη.

Τα χρήματα του Παντσέρι και ο «ευγενικός» Τζόρτζι

Σύμφωνα με τους συνηγόρους της, η ίδια δήλωσε αθώα και ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της ήταν του Αντόνιο Παντσέρι και τα οποία εκείνος έδωσε στον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι με αποτέλεσμα ο τελευταίος να τα μεταφέρει στο σπίτι της. «Δεν ήταν δικά μου, ούτε του Φραντσέσκο αυτά τα χρήματα στη βαλίτσα. Ήταν του Παντσέρι. Πριν από τον κορωνοϊό είχε αφήσει κάποια χρήματα και στη συνέχεια ήρθε να τα πάρει. Εμπιστεύεται τον Φραντσέσκο περισσότερο από το διαμέρισμά του. Ο λόγος; Νομίζω ότι οφείλεται στην ασυλία μου», φέρεται να ανέφερε συγκεκριμένα στις Αρχές του Βελγίου.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η άλλοτε αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Παντσέρι είχε αφήσει και στο παρελθόν στο σπίτι της χρήματα, εξηγώντας το λέγοντας «ο Φραντσέσκο δεν μπορούσε να πει όχι, γιατί είναι ευγενικός». Για τις 150.000 ευρώ που βρέθηκαν, υποστήριξε ότι ο Τζόρτζι τα είχε δανειστεί για να πληρώσει το σπίτι. Η Εύα Καϊλή φέρεται να υποστηρίζει ότι η αγορά του ακινήτου, τούς είχε δυσκολέψει οικονομικά, αφού όπως είπε ο σύντροφός της δεν είχε πολλά χρήματα για να συνεισφέρει στα έξοδα.

«Είναι αθώα» λένε οι δικηγόροι και για τις τρεις κατηγορίες

Με την απόφαση των δικαστικών αρχών να αναμένεται αργά το απόγευμα ή το αργότερο μέχρι το βράδυ, οι δικηγόροι της Καϊλή δήλωσαν βέβαιοι για την αθωότητά της. «Η Εύα Καΐλή είναι αθώα. Συμμετείχε ενεργά σε όλη τη διαδικασία» είπε σε τρεις γλώσσες ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Θα περιμένουμε την απόφαση των δικαστικών Αρχών» διεμήνυσε από την πλευρά του ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος που την εκπροσωπεί στις Βρυξέλλες, Αντρέ Ριζόπουλος.

Στοιχείο - κλειδί που θα «βαρύνει» στην απόφαση σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, είναι τα χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το ξενοδοχείο που διέμενε στις Βρυξέλλες, μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε από την κόρη του, κάτι που η ίδια φαίνεται να έχει παραδεχθεί σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Το πολύκροτο σκάνδαλο συντάραξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κατάρ. Η κυρία Καϊλή κατηγορείται πως ήταν μέρος της ομάδας των «4» που έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «διαφθορά», ότι ανήκαν «σε εγκληματική οργάνωση», προχώρησαν σε «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Στις 14 Δεκεμβρίου η βελγική δικαιοσύνη διέταξε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης.

Δεσμεύτηκε το οικόπεδο στην Πάρο

Παράλληλα, δεσμεύθηκε με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και το οικόπεδο συνολικής έκτασης επτά στρεμμάτων που αγόρασαν Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζόρτζι στην Πάρο. Η δέσμευση αποφασίστηκε στο πλαίσιο των ερευνών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από δωροδοκία που διενεργούνται και στην Ελλάδα, καθώς υπήρξαν υπόνοιες για την προέλευση του ποσού.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύτηκε και ο κοινός λογαριασμός της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήματα για την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου. Το πόρισμα της Αρχής μετά τη δέσμευση έχει ήδη διαβιβαστεί στον Οικονομικό Εισαγγελέα. Το οικόπεδο, σύμφωνα με τον πρώην ιδιοκτήτη, αγοράστηκε για 300.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αμοιβή της Εύας Καϊλή για τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σφραγισμένο το γραφείο της Καϊλή

Εν τω μεταξύ, σημερινό δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας «Neue Zürcher Zeitung», αναφέρει πως η ετικέτα του ονόματος της Εύας Καϊλή παραμένει ακόμη στην πόρτα του γραφείου της. Ωστόσο, πλέον κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στο γραφείο με αριθμό «069», στον 12ο όροφο του κτηρίου του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργου. Το γραφείο της έχει σφραγιστεί με κόκκινη κορδέλα. Η γυναίκα που έκλεισε την πόρτα του γραφείου για τελευταία φορά τον Νοέμβριο συνελήφθη πριν από δύο εβδομάδες, όπως επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα προσθέτοντας ότι «η Εύα Καϊλή έχει κυλίσει στο βούρκο περισσότερο από κάθε άλλο ευρωβουλευτή».

Πηγή: Cnn.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ