LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

31|01
2023
13:18

Τσίπρας: Αποχή από κάθε ψηφοφορία της Βουλής με εξαίρεση το «κόμμα Κασιδιάρη»

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη διάλυση της Βουλής, την άμεση διεξαγωγή εκλογών κι ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποσύρεται από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, πλην αυτής για το κόμμα Κασιδιάρη.

Για μια «έκπτωτη» ηθικά και πολιτικά κυβέρνηση έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο. «Δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μία στιγμή παραπάνω και να ασκεί εξουσία» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την διάλυση της Βουλής και την άμεση διεξαγωγή εκλογών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποσύρεται από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, εκτός από αυτή, εφόσον υπάρξει, που θα αφορά στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.

«Δηλώνουμε λοιπόν σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως ο μεγάλος κορμός της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας, ότι δε θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη πρωτοφανή εκτροπή, ακόμη και αν 156 βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν να τη νομιμοποιήσουν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Μετά τις αποκαλύψεις των αποδείξεων της εκτροπής. Μετά την άρνηση του πρωθυπουργού να δώσει έστω μια απάντηση. Αυτή η κυβέρνηση για εμάς και για κάθε δημοκρατικό πολίτη είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη. Δε μπορεί να παραμείνει ούτε μία στιγμή παραπάνω και να ασκεί εξουσία».

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία όργανο της εκτροπής»

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως το τελευταίο σκαλοπάτι σε αυτή την πορεία της κυβέρνησης ήταν η ολοκλήρωση της διαδικασίας της πρότασης δυσπιστίας την περασμένη Παρασκευή όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κατάφερε να μετατρέψει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε όργανο της εκτροπής». Καθώς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «το θέαμα μιας πλειοψηφίας που ομόφωνα εγκρίνει την κατάχρηση εξουσίας από τον αρχηγό της εκπέμπει σήμα κινδύνου, είναι ένα θέαμα που παράγει αποτροπιασμό και πολιτική παρακμή».

Εξηγώντας τα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας στον λαό, τον ανώτατο κριτή. Γιατί στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι όσο ο κ. Μητσοτάκης θα αρνείται να πράξει το αυτονόητο, να προσφύγει στη κρίση του ελληνικού λαού για όσα εναντίον της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου διέπραξε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης που αποδεδειγμένα πια είναι κυβέρνηση της εκτροπής. Από εδώ και στο εξής, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί, θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Και από σήμερα ξεκινάμε τη πορεία μας προς τον ελληνικό λαό γιατί μόνο αυτός μπορεί και έφτασε πιστεύω η ώρα να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τη κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, «να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να δημιουργήσουν ένα συμπαγές τείχος προστασίας της δημοκρατίας. Καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες να πάρουν την υπόθεση της δημοκρατίας στα χέρια τους. Με την πεποίθηση ότι η δημοκρατία υπάρχει και ζει όσο η υπεράσπισή της είναι υπόθεση του κάθε πολίτη».

Για την επιστολή Ράμμου

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε, σχετικά με την επιστολή που έλαβε από τον κ. Ράμμο: «Γίναμε όλοι μάρτυρες μιας σκηνής στη Βουλή που είναι ο ορισμός του θεάτρου του παραλόγου. Αντί ο κ. Μητσοτάκης να δώσει εξηγήσεις για τα αποτελέσματα των ερευνών της ΑΔΑΕ. Βρέθηκαν αποδείξεις για 8 άτομα, προσπάθησε να μου πει ότι δεν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή Ράμμου. Ενώ ήταν γνωστό ότι απευθύνθηκα στην ΑΔΑΕ στις 7 Δεκεμβρίου με γραπτό έγγραφο. Η ΑΔΑΕ έχει πρόεδρο και ΔΣ. Έγινε συνεδρίαση και αποφάσισε να μου δώσει μια επιστολή με την οποία μου ζητήθηκε να διευκρινίσω για ποιους ακριβώς ζητάω στοιχεία. Εγώ επέλεξα 6 πρόσωπα και απέστειλα σχετική επιστολή 27-28 Δεκεμβρίου με κριτήριο την ιδιότητά τους. Δεν απευθύνθηκα στην ΑΔΑΕ ρωτώντας για δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. Θεωρώ μείζονα θεσμική εκτροπή να παρακολουθούνται οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και του σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας, καθώς και του κ. Χατζηδάκη. Άρα τα κριτήρια της επιλογής των 6 έχουν να κάνουν με τη θεσμική τους ιδιότητα. Η ευθύνη μου ήταν να ρωτώ για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ο κ. Ράμμος στην απαντητική του επιστολή λέει και για τα 6 υπάρχουν ευρήματα. Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να έρχεται στη Βουλή και να προσπαθεί να ευτελίσει την υπόθεση; Και μερίδα των ΜΜΕ να εστιάζει σε αυτό;»

Εξοπλιστικά και ροή χρήματος

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «στη Βουλή ήμουν σαφής σε ότι αφορά στο σκέλος των ερωτημάτων για τους αξιωματικούς των ΕΔ. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός ΓΕΣ και οι δύο υπεύθυνοι για τους εξοπλισμούς ήταν υπό παρακολούθηση. Εκτιμώ ότι οι 5 στρατιωτικοί δεν ήταν υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αν ήταν ύποπτος ο κ. Φλώρος για κατασκοπεία, θα μπορούσε να του ανανεωθεί η θητεία; Δεν τους παρακολουθούσαν για κατασκοπεία. Είναι ντροπή να λέγεται αυτό για άξιους αξιωματικούς. Ποιους ήθελε να τους εκβιάζει; Ποιος ήθελε να τους έχει στο χέρι σε μια δύσκολη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Θύμισα στη Βουλή ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος για 6 χρόνια διακυβέρνησης διαχειρίστηκε προγράμματα 8 δις. Ο κ. Μητσοτάκης 14-15 δις. Και παρακολουθεί τους αρμόδιους. Στη Βουλή μίλησα για διαφωνίες σχετικά με τους εξοπλισμούς. Ο κ. Λάγιος μόλις υπέγραψε τα Rafale δημιουργήθηκε μια θέση με τριπλάσιο μισθό. Ο κ. Αλεξόπουλος ενδεχομένως να μην ήταν αρεστός για τις παρεμβάσεις που έκανε προς τη Γαλλία. Τα εξοπλιστικά δεν προβλέπουν ούτε μια θέση εργασίας εδώ. Έχουμε και την υπερκοστολόγηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Είναι πιθανός αυτές οι παρακολουθήσεις να έγιναν για τη ροή του χρήματος».

Περί εκβιασμού Ανδρουλάκη

Σε σχετικό ερώτημα αν θεωρεί εκβιαζόμενο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «εμείς δεν θεωρούμε κανέναν εκβιαζόμενο. Τα έχει πει ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης. Δήλωσε ότι η παρακολούθηση ήταν απόπειρα παγίδευσης για εκβιασμό. Το αν θα εκβιαστεί κανείς ή όχι έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του, με τις αντοχές του. Εδώ είναι προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού. Θυμάστε τις αρχικές δικαιολογίες. Έκαναν διαρροές ότι είναι κατάσκοπος των Ουκρανών και των Κινέζων. Τέτοια παραμύθια έλεγαν. Που βρίσκονται αυτές οι πληροφορίες των συνδιαλέξεων; Σε ποιων τα χέρια βρίσκεται; Αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτό δεν είναι σημαντικό ζήτημα, αν κάποιοι συμβιβάζονται με την ιδέα να παρακολουθούνται, εμείς θεωρούμε ότι είναι μείζον ζήτημα».

Για το αν εκτιμά ότι οι υποκλοπές μπορούν να γείρουν τη πλάστιγγα προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν μπορεί η στάση των κομμάτων να εξαρτάται από τις μετρήσεις. Υπάρχουν μετρήσεις που δείχνουν ότι το ζήτημα των υποκλοπών είναι πολύ σημαντικό στην ατζέντα τους. Υπάρχει ακρίβεια, αύξηση των λογαριασμών. Όλα αυτά οφείλονται σε κάποιες πολιτικές επιλογές. Αυτές οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν είναι για μια άθλια πολιτική. Εμείς θεωρούμε ότι η παραβίαση των συνταγματικών πλαισίων ήταν ένα μοντέλο διακυβέρνησης. Αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές διανέμουν τον πλούτο στους λίγους και στους εκλεκτούς. Οι μέθοδοι έχουν να κάνουν με την κατάλυση του πλουραλισμού στην ενημέρωση. Είμαστε στην 108η θέση. Δείτε τα στοιχεία του ΕΣΡ σε ό,τι αφορά στην προβολή των κομμάτων. Ένα θέμα είναι η ενημέρωση. Ένα θέμα είναι οι παρακολουθήσεις και ένα τρίτο θέμα η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων. Πριν μερικές μέρες υπήρξε δημοσίευμα για μια ρουμάνικη εταιρεία που ήρθε το 2018 στην Ελλάδα για να κάνει αυτό που έκανε ο Τραμπ έναντι στην Κλίντον. Ας δει ο κόσμος «Το μεγάλο χακάρισμα». Αυτές οι μέθοδοι έγιναν για να υλοποιηθούν άθλιες πολιτικές. Στην πανδημία είχαμε τους περισσότερους θανάτους, είμαστε η ακριβότερη χώρα στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, έχουμε αισχροκέρδεια στα ράφια. Το σούπερ μάρκετ είναι πλέον εφιάλτης. Δεν φεύγουν από την ατζέντα μας τα θέματα της καθημερινότητας, απλά θεωρούμε ότι η υπόθεση των υποκλοπών συνδέεται με όλα αυτά».

Για τις εκλογές

«Διεκδικούμε μια κυβέρνηση των νικητών από την πρώτη Κυριακή. Ο κ. Μητσοτάκης προεξοφλεί την λαϊκή ετυμηγορία στις πρώτες εκλογές. Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να κερδίσει καθαρά τις εκλογές της απλής αναλογικής. Ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ έχουν αντικρουόμενες απόψεις. Δεν ξέρω με ποιος θέλουν να κάνουν κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τους θέσει υπό ομηρία. Αν το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα κάνει κυβέρνηση με όποιον είναι πρώτος, ακόμα ένας λόγος να θέλουμε να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές».

Για το από που άντλησε τις πληροφορίες για τα ονόματα των 6 που ζήτησε να διερευνηθούν: «Η επιλογή έγινε με βάση τη θεσμική τους ιδιότητα. Από μια λίστα προσώπων που είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Ζήτησα να διαλευκανθεί η υπόθεση. Ο κ. Ράμμος μου ζήτησε περισσότερες διευκρινήσεις. Ζήτησε ένα πιο συγκεκριμένο αίτημα κι αυτό έκανα. Μοναδικό κριτήριο ήταν η ιδιότητά τους. Στόχος μου δεν ήταν να διαλευκάνω κάθε υπόθεση. Ο πρωθυπουργός έλεγε ότι τέτοιου είδους παρακολουθήσεις δεν έγιναν. Ο νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα και βεβαίως απολύτως θεσμικά λειτούργησε και η ΑΔΑΕ. Ήταν δική μου ευθύνη να μάθει την αλήθεια».

Για τη διαρροή των ονομάτων

«Η ερευνητική δημοσιογραφία στον τόπο μας είναι ζωντανή. Αυτή είναι η δουλειά τους. Προφανώς αν κάποιοι έχουν να δώσουν περισσότερες απαντήσεις είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη της ΕΥΠ».

Για τις συνομιλίες αστυνομικών με νονούς της νύχτας και τα όσα είχε πει για υπουργό Προστασίας του Πολίτη κοινής αποδοχής: «Είμαι βαθιά προβληματισμένος για τις αποκαλύψεις του Βήματος, διότι εδώ πρόκειται για την επιβεβαίωση των χειρότερων φόβων μας. Εμείς κάναμε μια πολύ μεγάλη έρευνα για επίορκους αξιωματικούς, που είχαν επαφές με εγκληματικά στοιχεία. Ο τότε διοικητής της ΕΥΠ τους έστειλε, τότε, στον εισαγγελέα. Βλέπω ότι 4,5 χρόνια μετά δεν έγινε η σωστή διαχείριση των στοιχεία. Με ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ. και της πολιτικής ηγεσίας. Πρόσωπα που εμπλέκονταν με αυτά τα δίκτυα προήχθησαν κιόλας. Οι αποκαλύψεις διαλόγων αφήνεται να εννοηθεί ότι αυτοί οι εγκληματίες μιλούσαν με ανώτατα στελέχη.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μια απάντηση. Είχε μια ιδιαίτερη στάση στα θέματα της Αστυνομίας. Αυτόν που απέπεμψα εγώ για το Μάτι τον έκανε Γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στη θέση του έβαλε τον πρώην αρχηγό της Αστυνομίας. Απαντήσεις οφείλει και ο κ. Θεοδωρικάκος. Το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί».

Για το ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα που θα πάρει για ένα κράτος δικαίου. Για το αν θα διαλύσει την ΕΥΠ και για τα ρυπαρά δίκτυα: «Αυτή που υπέγραφε δεκάδες διατάξεις ήταν η εισαγγελέας της ΕΥΠ. Που πήγε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνεια και είπε ότι μπορεί να παρακολουθεί και την ΠτΔ. Είναι μέρος του ρυπαρού δικτύου η κ. Βλάχου; Θα την ελέγξει κανείς; Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ζητήσει την αποπομπή της. Ακόμα και σήμερα μπορεί να υπογράφει για να παρακολουθείται όποιος θέλει. Αυτό δεν είναι κατάχρηση εξουσίας; Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει.

Σε ό,τι αφορά στην επόμενη μέρα, δεν έχουμε στόχο να τη διαλύσουμε, αλλά να τη ανασυγκροτήσουμε. Για την εθνική ασφάλεια και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ώστε να μην κάνει ξανά κανείς στο μέλλον κάτι αντίστοιχο».

Για το αν ο κ. Ράμμος έχει κλείσει θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο μέλος

«Αυτό είναι αθλιότητα. Είναι δολοφονία χαρακτήρων σε κάθε λειτουργό που κάνει τη δουλειά του. Έπραξε το καθήκον του. Γιατί κρεμάστηκε στα μανταλάκια; Διότι δεν υπέκυψε στον εκβιασμό; Γιατί έπραξε όπως ορίζει το Σύνταγμα; Κανένα μέλος Ανεξάρτητης Αρχής δεν μπορεί να πολιτεύτει στην ίδια περιόδο που άσκησε το λειτούργημά του. Αυτή η κυβέρνηση είναι συνώνυμη με το σκοτάδι».

Για το ενδεχόμενο μιας προοδευτικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και το αν λειτουργεί ως ανάχωμα ο «πόλεμος» των τελευταίων ορών με αφορμή τις υποκλοπές: «Δεν έχουμε κανένα μέτωπο με τις υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου. Έχουμε έναν αντίπαλο. Τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και έχουμε κόντρα δικαιολογημένη».

Για το θέμα Κασιδιάρη

«Η κυβέρνηση έχει καταθέσει μια πρόταση στον δημόσιο διάλογο. Έχουμε καταθέσει και εμείς. Υπάρχει κοινό σημείο, αλλά υπάρχουν και διαφορές. Κανείς δεν θέλει να επανεμφανιστεί η Χρυσή Αυγή με ένα άλλο προσωπείο.

Οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση πρέπει να είναι στο πλαίσιο του Συντάγματος. Διαφορετικά θα δυναμωθεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Είπαμε ότι οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία να μην είναι αόριστη και να προσδιοριστεί σαφώς η δραστηριότητα αυτού του κόμματος ως ναζιστική, εθνικιστική, ρατσιστική. Η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται να αρνείται κάτι τέτοιο. Όπως έγινε με τον αντιρατσιστικό νόμο, κάποιοι δεν θέλουν. Είδα ότι στο δημόσιο διάλογο έχουν κατατεθεί κι άλλες απόψεις. Εμείς θα είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τέτοιες προτάσεις. Δεν λέμε όχι στη συζήτηση. Θα δούμε τις προτάσεις που θα φέρει».

Για το αν θα προσφύγει ο ίδιος στη δικαιοσύνη επειδή φαίνεται να ήταν υπό παρακολούθηση τα τηλέφωνα του κ. Σπίρτζη και της Γεροβασίλη που μιλούσαν μαζί του: Δεν γίνεται, τότε θα έπρεπε να πάει στη δικαιοσύνη όλη η Ελλάδα. Κινηθήκαμε θεσμικά. Είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντησή του στις εκλογές. Δεν θα κλείσει το θέμα αυτό. Αναμένουμε την έρευνα της δικαιοσύνης. Και κυρίως η επόμενη προοδευτική πλειοψηφία δεν θα αφήσει το θέμα αυτό χωρίς να ελέγξει όλες τις πτυχές του θέματος και εις βάθος».

Πηγή: iEidiseis.gr

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΤΟΠΙΝΤΖΗΣ