LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

04|02
2023
07:23

Εκλογές 2023: Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ακυρώσει τη στρατηγική της ΝΔ για αυτοδυναμία

Την ενεργοποίηση του αντιδεξιού θυμικού των προοδευτικών ψηφοφόρων επιχειρεί να προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία υπενθυμίζοντας με επίκεντρο τα ζητήματα Δημοκρατίας και τις υποκλοπές την παραβίαση βασικών κανόνων της, από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και αυτό γνωρίζοντας πως το αποτέλεσμα των εκλογών 2023 σε έναν σημαντικό βαθμό θα κριθεί από την δημοκρατική ευαισθησία των πολιτών που κινούνται εν πολλοίς στον χώρο του κέντρου αλλά στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν Νέα Δημοκρατία ξεχνώντας το χαρακτηριστικό σύνθημα πως «ο λαός δεν ξεχνά τί σημαίνει Δεξιά». 

Σ’ αυτήν την προσπάθεια η Κουμουνδούρου γνωρίζει καλά πως δεν μπορεί να κινείται μόνη της ή απονωμένη από τα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου. Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη ομιλία του στο Περιστέρι επαναλαμβάνοντας τη λέξη «κρίμα» επεδίωξε να θέσει τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους απευθυνόμενος βεβαίως κατά κύριο λόγο στο ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη.

«Είναι κρίμα για την προσπάθεια του λαού να απαλλαγεί από το άχθος Μητσοτάκη, ηγεσίες κομμάτων που ορκίζονται στη δημοκρατία, να υψώνουν αδιαπέραστα τείχη ανάμεσα στις δυνάμεις της δημοκρατίας. Ακριβώς σε στιγμές, που πρωταρχικό καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων δεν μπορεί να είναι άλλο από την υπεράσπιση της ίδιας της δημοκρατίας. Είναι κρίμα να επιλέγουν ένα ανιστόρητο διμέτωπο που διευκολύνει το καθεστώς Μητσοτάκη και αξιοποιείται από αυτό Είναι κρίμα να μην θέλουν να καταλάβουν ότι οι όποιες διαφορές των προοδευτικών δυνάμεων, σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές, λύνονται στο πεδίο της δημοκρατίας και μόνο εκεί» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τη Χαριλάου Τρικούπη να εγκαταλείψει την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Είναι γεγονός πως η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί με τα διλήμματα που θέτει αλλά και τα ερωτήματα που βάζει στο δημόσιο διάλογο πιέσεις προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αν όχι να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η στάση της αμέσως μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής, τουλάχιστον να διασαφηνίσει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Κατά την Κουμουνδούρου από τη στιγμή που ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζει και έχει καταγγείλει δημοσίως κατ’ επανάληψη πως την παρακολούθησή του την αποφάσισε επί της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης για να κρατά σε ομηρία το ΠΑΣΟΚ είναι απίθανο «το θύμα να συνεργαστεί με τον θύτη». 

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πως ο στόχος του κόμματός του είναι να βρεθεί η ΝΔ στα έδρανα της αντιπολίτευσης και να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση από την Κυριακή της απλής αναλογικής γέμισαν αρχικώς αισιοδοξία στην Κουμουνδούρου πως πιθανότατα το σενάριο της συγκυβέρνησης μπορεί να γίνει πραγματικότητα από την πρώτη Κυριακή. Έως ότου η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε νέα στροφή και άρχισε να εφαρμόζει την τακτική των ίσων αποστάσεων με εξομοίωση των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας μάλιστα στην προηγούμενη διακυβέρνηση Τσίπρα «θεσμικά ατοπήματα».

Η επίθεση από τη Χαριλάου Τρικούπη συνεχίστηκε και με αφορμή τους ισχυρισμούς της γραμματέως Καλογρίτσα για σακούλες που πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ, θέμα για το οποίο μάλιστα υπήρξε και αντίδραση από την Κουμουνδούρου που αναφώνησε «έλεος» για τη σπουδή του ΠΑΣΟΚ να υιοθετήσει «προϊόντα μυθοπλασίας». Ώσπου μία διατύπωση της κυρίας Τσαπανίδου με τη μορφή ενός ερωτήματος που γενικώς πλανάται στην πολιτική ζωή του τόπου περί εκβιασμού, με στόχο την πρόκληση συνεργασίας ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την έκρηξη των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη. Η οργή, παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν ακόμη και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατά τη συνέντευξή του στο Ζάππειο ήταν τέτοια που σύσσωμη η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυε επίθεση στην Κουμουνδούρου χρησιμοποιώντας δε ακραίους χαρακτηρισμούς περί «ψεκασμένων» και «σταλινικής» συμπεριφοράς.

Στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θεωρούν ότι η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ βρήκε μία ευκαιρία/πρόσχημα να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση καθώς δέχεται δημοσκοπικές πιέσεις και συγχρόνως βρίσκεται αντιμέτωπη με εσωτερικά προβλήματα (αποχωρήσεις και καταγγελίες στελεχών) που προκαλούν αποσυσπειρώσεις παραμονές των εκλογών. Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει στα χέρια του τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων εκείνων που δείχνουν πως οι διαρροές από το ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται πλέον μεγαλύτερες σ’ αυτές που κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρά σ’ εκείνες προς τη ΝΔ. Ανεβάζοντας επομένως τους τόνους προς την Κουμουνδούρου η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ανακόψει και άλλες διαρροές που περιορίζουν το στόχο της για διψήφιο ποσοστό στις κάλπες. Και το ερώτημα περί κυβέρνησης συνεργασίας ως απότοκο ενός εκβιασμού ήταν η καλύτερη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ να επιτεθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ωστόσο, η Κουμουνδούρου όταν κάνει λόγο για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας από την κάλπη της απλής αναλογικής, το εννοεί. Αυτός είναι ο κεντρικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που αποτυπώνει και τη βούληση του Αλέξη Τσίπρα να ενισχυθεί η προοπτική κυβερνήσεων συνεργασίας ως καθήκον, στον αντίποδα της στρατηγικής Μητσοτάκη για αυτοδυναμία. Ως εκ τούτου η πίεση προς το ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί με επιχειρήματα όπως αυτά που εκφωνήθηκαν στο Περιστέρι, δηλαδή πως οι προοδευτικές δυνάμεις «οφείλουμε όλες μαζί να καθαρίσουμε το πεδίο της Δημοκρατίας από τη λάσπη του κυρίου Μητσοτάκη».

 
 
 

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ