LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

04|02
2023
09:13

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Νικολόπουλος και το μποζόνιο Higgs στο Γυμνάσιο Ζαχάρως!

Ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, ο επιστήμονας που ηγήθηκε μιας μεγάλης ερευνητικής ομάδας η οποία συνέβαλε σημαντικά στην ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, κατάγεται από το Χρυσοχώρι Ζαχάρως. 

Τον περασμένο Δεκέμβρη βρέθηκε στην πατρώα γη και πραγματοποίησε μια δίωρη ομιλία - διδασκαλία στους μαθητές και στις μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου  Ζαχάρως, με θέμα τη Σωματιδιακή Φυσική και τη Φύση του Φωτός.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Νικολόπουλος έλκει την καταγωγή του από το χωριό Χρυσοχώρι (Τρύπες) και συγκεκριμένα από το Παλαιοχώρι Χρυσοχωρίου (Τρυπών) του δήμου Ζαχάρως, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πατέρας του Γεώργιος Νικολόπουλος, που υπήρξε μαθητής του Γυμνασίου Ζαχάρως.

Ο ίδιος γεννήθηκε στην Αθήνα, τελείωσε το δημόσιο σχολείο στο Μενίδι και είναι πτυχιούχος και κάτοχος διδακτορικού τίτλου στη Φυσική Σωματιδίων του τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια, εντάχθηκε στο Brookhaven National Laboratory, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ως μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης και από το 2012 είναι Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια ηγήθηκε ερευνητικής ομάδας 100 φυσικών στο πείραμα ATLAS, μιας μεγάλης επιστημονικής συνεργασίας στο CERN, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, ή αλλιώς του «σωματιδίου του Θεού». Για αυτή του την ανακάλυψη τιμήθηκε στα Blavatnik Awards, στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης και το Ίδρυμα «Blavatnik Family».

nikolopoulos omilia2

Ο κ. Νικολόπουλος ήρθε να μιλήσει στους μαθητές γι΄ αυτή του την ανακάλυψη, για την ιστορία του μποζονίου Higgs, ή αλλιώς του «σωματιδίου του Θεού», που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σωματιδιακής Φυσικής, αφού καλύπτει το κενό στις θεωρίες για την ύπαρξη της μάζας στην ύλη. Το σωματίδιο αυτό πήρε το όνομά του από τον βρετανό επιστήμονα Πίτερ Χιγκς ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε για αυτό πριν από 45 χρόνια.

Στην παρουσίαση μάθαμε ότι τα μποζόνια Χιγκς δεν υπάρχουν πουθενά σε σταθερή κατάσταση. Το σωματίδιο υπάρχει μόνο στιγμιαία σε συνθήκες ακραίας θερμοκρασίας, ή ενέργειας! Το σωματίδιο μπορεί επίσης να εμφανίζεται στιγμιαία σε τυχαία συμβάντα υψηλής ενέργειας, χωρίς ωστόσο να είναι συστατικό της καθημερινής πραγματικότητας!

nikolopoulos omilia3

Με αναλυτικό τρόπο, με παραδείγματα και πειράματα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο κος  Νικολόπουλος εξήγησε στους μικρούς μαθητές αυτή την ανακάλυψη και στη συνέχεια απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των μαθητών και καθηγητών, ακόμη και στις πιο αμήχανες. Σημαντική στιγμή για την παρουσίαση ήταν η υλοποίηση των πειραμάτων, όπου μέσα από την παρατήρηση, εργαλείο αναγκαίο για κάθε επιστήμη, οι μικροί μαθητές μυούνταν σε σύνθετες  έννοιες της σωματιδιακής φυσικής.

Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί στην σελίδα του σχολείου "... ευχαριστούμε θερμά τον κο Νικολόπουλο, γιατί δεν προσέφερε απλόχερα μόνο το χρόνο του, την καλή του  διάθεση, την γνώση του και την αγάπη του για την επιστήμη και την έρευνα, αλλά και γιατί δώρισε και ένα καταπληκτικό βιβλίο για τη φυσική της Γ’ Γυμνασίου, του οποίου είχε ο ίδιος την επιστημονική εποπτεία μαζί με μια ισχυρή συγγραφική ομάδα και που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Klett.

Θερμά τον ευχαριστούμε, γιατί με την πρωτοβουλία του αυτή κατέδειξε την ανάγκη διασύνδεσης ανάμεσα στο Δημόσιο σχολείο και την Πανεπιστημιακή  κοινότητα και του ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή σταδιοδρομία!".

nikolopoulos

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ