LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

24|03
2023
09:13

Πρωτοβάθμια σωματεία στην Ηλεία: “Ελέγξτε τα κτίριά μας και δώστε μας πιστοποιητικό καταλληλότητας”

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι φορείς του νομού κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν με αφορμή την συμπλήρωση 30 ετών από τον καταστροφικό σεισμό του 1993. Το θέμα της συνέντευξης ήταν: “Αντισεισμικός έλεγχος-Αντισεισμική θωράκιση” και άπαντες έκαναν λόγο για άμεση ανάγκη ελέγχου στα δημόσια κτίρια καθώς τα περισσότερα έχουν κατασκευαστεί πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό.

Τολμώντας μάλιστα να μιλήσουν για “άλλα Τέμπη” υπογράμμισαν πως οι ασυντήρητες υποδομές μπορεί να αποδειχθούν φονικές σε περίπτωση ισχυρού σεισμού και να θρηνήσουμε δεκάδες θύματα.

Αρχικά ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ ΔΕΗ Νίκος Λοχοβίτης έκανε σαφές ότι από την πλευρά τους τα εργατικά σωματεία έχουν ως βασική προτεραιότητα στις διεκδικήσεις τους την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους εργασίες και κάλεσε τους πολίτες να συστρατευθούν προς αυτή την κατεύθυνση καθώς όπως αποδείχθηκε ύστερα από την μεγάλη λαική κινητοποίηση των τελευταίων ημερών η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε προσεισμικούς ελέγχους στα δημόσια κτίρια.

«Η σημερινή συνέντευξη μας δίνετε με θέμα την αντισεισμική προστασία, με αφορμή την συμπλήρωση 30 ετών από το σεισμό του 1993. Συνεχίζουμε τις δράσεις μας για να μη συγκαλυφθεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, αναδεικνύοντας τα άλλα Τέμπη που απειλούν καθημερινά την ασφάλεια και την ζωή μας. Γιατί οι γερασμένες και κακοσυντηρημένες έως ασυντήρητες υποδομές στα δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία, γέφυρες, οδικό δίκτυο, σήραγγες, λιμάνια, δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος και Φυσικού αερίου, σε χώρους δουλειάς κι αλλού, δεν είναι παρά τα άλλα Τέμπη.

Άλλα Τέμπη όμως είναι και τα εργατικά δυστυχήματα που κάθε τρεις ημέρες σκοτώνεται ένας εργάτης. Τα εργατικά σωματεία πάντα έχουμε στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων μας την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους εργασίας και δεν περιοριζόμαστε μόνο σε οικονομικά αιτήματα όπως προσπαθεί να παρουσιάσει η κυρίαρχη ιδεολογία και προπαγάνδα. Αυτές τις μέρες ανακοίνωσε η κυβέρνηση εκτεταμένους προσεισμικούς ελέγχους στα δημόσια κτίρια κάτω από το βάρος των μεγαλειωδών λαϊκών κινητοποιήσεων για τα Τέμπη.

Αυτό αναδεικνύει για μία ακόμα φορά την δύναμη του εργατικού Λαϊκού κινήματος. Αξίζει να αναφέρω που δεν είδε για ευνόητους λόγους το φως της δημοσιότητας, μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από δυόμιση εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς να υπολογίζονται οι κάτω των 17 ετών. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες όμως αν δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες, ελλιπής χρηματοδότηση, υποστελέχωση και λοιπά θα αποδειχθούν αδειανό πουκάμισο. Και τις αιτίες πρέπει να αναζητήσουμε στις προτεραιότητες της Ε.Ε και των κυβερνήσεων που καθορίζονται από τα κέρδη των ομίλων καταπατώντας τις λαϊκές ανάγκες και τους βασικούς όρους προστασία της ανθρώπινης ζωής στην λογική κόστος όφελος» τόνισε ο κ. Λοχοβίτης.

Από την πλευρά του ο Τρύφωνας Αθανασόπουλος μιλώντας εκ μέρους του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας επεσήμανε ότι:

«Συζητώντας ένα τόσο σοβαρό θέμα θα ξεκινήσουμε από τα δεδομένα. Ότι έχουμε πάρα πολλά σχολεία τα οποία έχουν χτιστεί πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν σοβαροί και όχι τυπικοί έλεγχοι και να δοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για τα κτίρια. Το κράτος προκειμένου να διαχέονται οι ευθύνες έκανε το εξής. Έδωσε τα κτίρια στους δήμους χωρίς να δίνει λεφτά. Η υποχρηματοδότηση έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ίδιοι να κάνουν και τους ελέγχους που πρέπει.

Γιατί δεν έχουν τις τεχνικές υπηρεσίες και τον εξοπλισμό προκειμένου να κάνουν ουσιαστικό έλεγχο.  Δεν μπορεί ολόκληρα κτίρια να μην έχουν ένα βιβλίο στο οποίο να καταγράφονται όλες οι συντηρήσεις που έχουν γίνει και οι αδυναμίες που υπάρχουν, οι παρεμβάσεις, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε σημαντικά στο να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τις συνέπειες ενός σεισμού. Γιατί να μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης. Εμείς κάναμε μία προσπάθεια μαζί με την πρωτοβάθμια, έχουμε ενημερώσει και την δευτεροβάθμια και το υπουργείο και τους δήμους και λέμε να κοιτάξετε τα κτίριά μας και να μας δώσετε πιστοποιητικό καταλληλότητας.

 Όχι μόνο για τα σχολεία και για τους αθλητικούς χώρους και για τις άλλες υποδομές. Γι’ αυτό το λόγο, το επόμενο διάστημα θα απευθυνθούμε στους Δήμος, προκειμένου να πιέσουν και εκείνοι αλλά και η ΕΛΜΕ από την πλευρά της, έτσι ώστε να γίνει αυτή η σοβαρή δουλειά που απαιτείται που για να γίνει όμως, χρειάζεται χρηματοδότηση. Ας αφήσουν τις υπεκφυγές, να πληρώσουν και να γίνουν οι έλεγχοι, για να ξέρουμε σε ποια κτίρια πάνε τα παιδιά μας και που δουλεύουν οι συνάδελφοι μας».

Επιπλέον ο Γιώργος Αντωνόπουλος, γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων Δήμου Πύργου, Ζαχάρως και Αρχαίας Ολυμπίας ανέφερε:

«Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 26-3-23, μια ακόμα θλιβερή επέτειος έρχεται να προστεθεί στα τραγικά γεγονότα που συνταράσουν τη χώρα μας με το ατύχημα των Τεμπών, αλλά και τους φονικούς σεισμούς στη γειτονική Τουρκία.

Είναι η επέτειος των 30 ετών από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1993 που έπληξαν την πόλη μας.

Είναι φλέγον λοιπόν το θέμα της ασφάλειας, ώστε σα συντεταγμένη πολιτεία να είμαστε προετοιμασμένοι, προκειμένου να πάψουμε να θρηνούμε αθώα θύματα.

Για το λόγο αυτό κρίθηκε σκόπιμο να κάνουμε μια αναφορά για τον προληπτικό προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων, μια διαδικασία απαραίτητη και αναγκαία, που ωστόσο τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει.

Η αντισεισμική δόμηση των κτιρίων αποτελεί αναμφισβήτητα τον κύριο και καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Στη χώρα μας, η οποία παρουσιάζει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη, ο σχεδιασμός και η κατασκευή κτιρίων ικανών να δέχονται με ασφάλεια τις σεισμικές καταπονήσεις, αποτελούσε και αποτελεί βασική προτεραιότητα της Πολιτείας. Στην κατεύθυνση αυτή τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα, κυρίως με τη θεσμοθέτηση αυστηρών Αντισεισμικών Κανονισμών, που παρέχουν στα σύγχρονα κτίρια υψηλό επίπεδο αντισεισμικής ασφάλειας.

Με το δεδομένο όμως ότι ο πρώτος Αντισεισμικός Κανονισμός εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα το 1959 και η πρώτη σημαντική βελτίωσή του έγινε το 1985, δημιουργείται εύλογα το ερώτημα για το πόσο ασφαλή μπορεί να είναι τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν το 1959 ή ακόμα και πριν το 1985. Το ερώτημα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν αφορά κτίρια συνάθροισης κοινού ή κρίσιμων λειτουργιών, όπως κατά κανόνα είναι τα κτίρια Δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης, και κυρίως τα νοσοκομεία, σχολεία, κτίρια διοίκησης, τηλεπικοινωνίας, παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, πυροσβεστικοί σταθμοί, κ.ά.

Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, αλλά και των οδηγιών και των προτύπων του ΟΑΣΠ, η απογραφή και ιεραρχική αποτίμηση των κτιρίων γίνεται σε τρεις διαδοχικές φάσεις:

α. Ταχύς οπτικός ή πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος
β. Δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος
γ. Τριτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνόπουλος παραθέτοντας παράλληλα τα εξής στατιστικά στοιχεία: «Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ, το 46% των υφιστάμενων κατασκευών της Ελλάδας έχουν χτιστεί από το 1959-1985 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, το 32% πριν το 1959 χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, το 13% των κτιρίων που έχουν χτιστεί από το 1985 έως το 1995 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και τα πρόσθετα άρθρα του 1984/85, ενώ το 9% που έχουν χτιστεί από το 1995 έως σήμερα με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό του 1995 και τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό του 2000.

Το 1959 είχαμε την πρώτη απόφαση για αντισεισμικές συστάσεις. Όλα τα κτίρια μέχρι το 1985 που εκδόθηκε ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός χτίστηκαν με αυτές τις συστάσεις που είχαν εκδοθεί από καθηγητές του ΕΜΠ και ήταν κανονιστική διάταξη. Αυτά τα κτίρια δεν είναι επικίνδυνα, αλλά είναι κτίρια που δεν είναι τόσο σύγχρονα όσο αυτά που ανεγέρθηκαν με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985 και 1995. Υπήρχαν όμως και τα κτίρια πριν το 1959. Ακόμα και τα κτίρια αυτά, έχουν μια αντισεισμικότητα διότι από το 1929 και μετά (έπειτα δηλαδή από τους σεισμούς του 1926) δόθηκαν τότε κάποιες συστάσεις κανονισμών, οπότε κι αυτά έχουν ως έναν βαθμό κάποια αντισεισμική θωράκιση».

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, Στέλλα Αναστασίου, επεσήμανε ότι «Η συνέντευξη τύπου, δόθηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που είχαν αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι φορείς του νομού. Και μετά το έγκλημα στα Τέμπη συνεδρίασαν τα σωματεία και οι φορείς και έχουμε αποφασίσει μία σειρά από δράσεις. Η επόμενη δράση προβλέπεται για την Πέμπτη 30 του μήνα στις 8.00 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία η οποία θα είναι συναυλία από συγκροτήματα της περιοχής για να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη».

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Καλλιόδης Κωνσταντίνος - Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος