IliaLive.gr
LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

31|05
2023
08:02

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Διατηρεί ακόμα την αρνητική πρωτιά η Ελλάδα - Πόσοι έχουν κόψει το τσιγάρο

Συνεχίζει να έχει ακόμη η χώρα μας το θλιβερό προνόμιο να διαθέτει τους περισσότερους καπνιστές στην Ευρώπη. Παρότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός όσων καπνίζουν έχει μειωθεί, παραμένουμε πρώτοι στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τσιγάρων ή πλέον και εναλλακτικών προϊόντων.

Μια θλιβερή πρωτιά που όμως κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο, καθώς ο καρκίνος που σχετίζεται με το κάπνισμα εξακολουθεί να θερίζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο και παρουσίασε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Παρασκευή Κατσαούνου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος που είναι σήμερα, το 42% των Ελλήνων κάνει χρήση καπνικών προϊόντων και το 17% είναι πρώην καπνιστές, ποσοστά όμως πολύ υψηλότερα από αυτά των Ευρωπαίων, που είναι 22% και 27% αντίστοιχα.

Όπως υπογραμμίζει η κ.Κατσαούνου, είναι καθοριστικής σημασίας η γνώση των επιπτώσεων του τσιγάρου στην υγεία των ατόμων.

Και αυτό διότι η κατανάλωση καπνού είναι η 1η αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί, με το 27% των καρκίνων να αποδίδονται στο κάπνισμα και 16 τύποι καρκίνων να σχετίζονται με το κάπνισμα με κορυφαίο τον καρκίνο του πνεύμονα. Να σημειωθεί ότι το80–90% των καρκίνων του πνεύμονα σχετίζονται άμεσα με τη χρήση του καπνού, όπως και οι καρκίνοι της ουροδόχου κύστεως, του παγκρέατος και των ωοθηκών.

Οι... αμετανόητοι καπνιστές

Πάντως στη χώρα μας το τσιγάρο φαίνεται πως αποτελεί νούμερο ένα εθιστικό προϊόν το οποίο μάλιστα οι καπνιστές δεν διακόπτουν ακόμη και όταν διαγιγνώσκονται με καρκίνο.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, περίπου το 40% των καπνιστών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα καπνίζουν ακόμη τη στιγμή της διάγνωσης. Μάλιστα κάποιοι πρώην καπνιστές υπό το άγχος της διάγνωσης, υποτροπιάζουν και καπνίζουν.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι αν και το 44% των διαγνώσεων των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα γίνεται σε πρώιμα στάδια, μόνο το 14–58% διακόπτουν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση της κακοήθειας.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέτουν τον εαυτό τους σε αυξημένο μετεγχειρητικό κίνδυνο, μειωμένη ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία και αυξημένο κίνδυνο υποτροπής ή καινούργιο πρωτοπαθή καρκίνο» όπως εξηγεί η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας κ.Παρασκευή Κατσαούνου, ταυτόχρονα και Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής Υγείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Μέτρα για το κάπνισμα τους επόμενους μήνες

Πάντως το υπουργείο Υγείας φαίνεται πως μετά τις εκλογές προτίθεται να προχωρήσει σε νέα μέτρα για το κάπνισμα ώστε να περιορισθεί η κακή συνήθεια περισσότερο στους δημόσιους χώρους.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας έχει ήδη έτοιμο πακέτο μέτρων ώστε να ισχυροποιηθούν οι έλεγχοι στους δημόσιους χώρους, αλλά και να περιορισθούν τα σημεία όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα πρώτα μέτρα που είχε ισχυροποιήσει το 2019 μόλις εξελέγη, αφορούσαν στο κάπνισμα.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΜΠΡΑΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μητρόπουλος Νώντας