IliaLive.gr
LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

08|06
2023
07:51

Εκλογές 2023: Επίσκεψη Τσίπρα στο Λαϊκό Νοσοκομείο - Οι στόχοι ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ και τα 7 βήματα του προγράμματός του

Με επίσκεψη στο Λαϊκό Νοσοκομείο ξεκινά το σημερινό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα, μία επίσκεψη που δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με τις παθογένειες του ΕΣΥ και τις δραματικές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ που συνδέονται με τον θάνατο δύο γυναικών στην Κω και τη Νέα Μάκρη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αναφέρθηκε, μάλιστα, στα δύο αυτά τραγικά συμβάντα κατά την χθεσινή του ομιλία στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος για τα επτά αναγκαία βήματα που θα οδηγήσουν σε μία «δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους». Απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Πόσο αλήθεια κοστίζει η ζωή της 63χρονης που χάθηκε προχθές στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου στην Κω; Πόσο κοστίζει η ζωή του εργάτη που χάθηκε πριν από μια βδομάδα στο Πέραμα; Πόσο κοστίζει η ζωή της 19χρονης που ξεψύχησε χθες περιμένοντας για πέντε ώρες ασθενοφόρο στη Νέα Μάκρη;».

Κατά την εκδήλωση για την οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με τα επτά «επίσημα» βήματα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Και διερωτήθηκε πώς θέλουμε να είναι η χώρα μας στο τέλος της επόμενης τετραετίας το 2027, πώς θέλουμε να είναι η κοινωνία μας για να αξίζει -όπως είπε- να ζούμε σε αυτή. Κάνοντας λοιπόν προβολή στο μέλλον σημείωσε πως η εικόνα που έρχεται στο μυαλό του είναι αυτή μιας χώρας και μιας κοινωνίας δημοκρατίας και ισότητας που θα αναπτύσσουν διαρκώς τις παραγωγικές τους δυνατότητες, θα έχουν ισχυρούς θεσμούς, εμπεδωμένη δημοκρατία, ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Μία χώρα όπου εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν θα φορολεηλατούνται για να πλουτίζει -όπως ανέφερε- η ολιγαρχία, αλλά θα συμμετέχουν ισότιμα και αναλογικά στα κοινά βάρη. Λίγο νωρίτερα είχε προβλέψει και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις στη χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ από αυτούς που δεν έχουν κανέναν σκοπό να συζητήσουμε τα προγράμματά μας αλλά να δημιουργήσουμε μία στρεβλή εικόνα για την αξιοπιστία τους, αν είναι ρεαλιστικά εάν είναι εφαρμόσιμα, σχολιάζοντας ότι για άλλη μια φορά «θα χαρακτηρίσουν το πρόγραμμά μας ακριβό, ουτοπικό και ανεφάρμοστο» κινητοποιώντας τον επικοινωνιακό τους μηχανισμό για να σχολιάσει: «Ποιοι; αυτοί οι οποίοι άφησαν τη χώρα το 2009 με 15% έλλειμμα» είπε χαρακτηριστικά και επέμεινε ότι οι έμμεσοι φόροι πρέπει να μειωθούν όσο και αν προσπαθούν να μάς πείσουν ότι η μείωσή τους ευνοεί τους πλούσιους.

Τα επτά βήματα

Βήμα πρώτο: Ανασυγκρότηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου. Για μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Με ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των υπόλοιπων χρηματοδοτικών εργαλείων στην πρωτογενή παραγωγή, στην μεταποίηση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στις κρίσιμες δημόσιες υποδομές και την έρευνα. Με μία οικονομία που θα αξιοποιήσει το υψηλών προσόντων ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, αλλά και με ένα τραπεζικό σύστημα που θα λειτουργεί προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

Βήμα δεύτερο: Ενίσχυση του εισοδήματος και θωράκιση της αγοραστικής δύναμης. Αντιμετωπίζεται άμεσα το πρόβλημα της ακρίβειας που λεηλατεί το εισόδημα των νοικοκυριών με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και με παρεμβάσεις στο πεδίο διαμόρφωσης τιμών: Με αυξήσεις μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αυξήσεις όλων των συντάξεων. Με τη ρύθμιση των χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Με τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς να τον κατονομάσει απάντησε στον Γιάννη Βαρδινογιάννη και στις αναφορές του σε απρόσμενα κέρδη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα μάς είπαν κάποιοι να μην τα λέμε "υπερκέρδη", να τα λέμε "απρόσμενα κέρδη". Απρόσμενες και οι συνέπειες στο εισόδημα των νοικοκυριών. Αν όμως ήταν απρόσμενα τα κέρδη τους, απρόσμενη και έκτακτη θα πρέπει να είναι και η φορολόγησή τους. Το σχέδιό μας όμως δεν εξαντλείται στην φορολόγηση των απρόσμενων κερδών, το σχέδιό μας έχει στο να υπάρξει πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας και στις λιανικές τιμές».

Βήμα τρίτο: Οι εργαζόμενοι στο επίκεντρο και το δικαίωμα στην εργασία. Στόχος είναι η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Το κράτος θα βάλει κανόνες για να εξαλείψει την επισφαλή, την ανασφάλιστη, τη μαύρη εργασία και να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων. Για καλύτερους μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας

Βήμα τέταρτο: Δημιουργία ενός ισχυρού ΕΣΥ. Με αυξήσεις στις απολαβές των εργαζομένων, αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματός τους, αλλά και με στήριξη και ανάπτυξη των υποδομών του Συστήματος Υγείας όπου εργάζονται και με μονιμοποίηση όλων όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ως ηθικό χρέος απέναντί τους. Νέος εθνικός στόχος η ανοικοδόμηση του ΕΣΥ και των υποδομών του.

Βήμα πέμπτο: Ενίσχυση της δημόσιας παιδείας. Ποιοτικά δημόσια και δωρεάν, σχολεία και πανεπιστήμια. Δημόσιες και δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές. Με αύξηση των δαπανών και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα των αναπληρωτών που σε όλη την Ευρώπη είναι στο 5% αλλά στην Ελλάδα είναι στο 30%.

Βήμα έκτο: Δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία. Αποφασιστική στήριξη των μητέρων, φροντίδα για το παιδί, εγγύηση της ενεργούς κοινωνικής στήριξης των ανάπηρων πολιτών, μέριμνα για τους ηλικιωμένους με ειδικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και υπηρεσιών φροντίδας

Βήμα έβδομο: Εγγύηση του δικαιώματος σε αξιοπρεπή στέγη, προστασία της πρώτης κατοικίας. Ολιστικό σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για την πρόσβαση σε ποιοτική στέγη. Με ρύθμιση των τραπεζικών δανείων με δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και απαγόρευση πλειστηριασμών, με μία δέσμη παρεμβάσεων για την ρύθμιση των τιμών των ακινήτων, με περιορισμό του Airbnb μόνο για φυσικά πρόσωπα, με τη δημιουργία της Τράπεζας Στέγης και με ειδικό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τους νέες και τις νέες.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Βασίλης Γιαννόπουλος

Μητρόπουλος Νώντας