IliaLive.gr
LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

31|08
2023
10:04

Live streaming η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις φωτιές

Στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τις φωτιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα μεταφέρεται η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών. Η διαδικασία ξεκίνησε με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα ολοκληρωθεί μετά από περίπου εφτά ώρες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αρμοδίων.

Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση είναι εδώ ολοένα πιο επικίνδυνη για όλους

«Οι φωτιές δεν έχουν πολιτικό χρώμα και οι απαντήσεις μας θα πρέπει να είναι δοκιμασμένες στη ζυγαριά του ρεαλιστικού, του υπεύθυνου και του εφαρμόσιμου», συνέχισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας μάλιστα τη συμπαράσταση του προς όλους όσοι δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές. Διαβεβαίωσε πως το Κράτος θα ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες αποζημιώσεων αλλά και αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, ακόμη: «Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ ολοένα πιο επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους. Οι πολίτες δεν περιμένουν κοινοβουλευτική κοκορομαχία, αλλά ωριμότητα, σοβαρότητα. Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα.

«Οι κλιματικές απειλές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου, αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως δεν πρέπει εμείς να προσαρμοζόμαστε σε πρωτόγνωρα φαινόμενα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επικαλέστηκε τη φριχτή εμπειρία της Χαβάης, όπου κάηκε μία ολόκληρη πόλη χωρίς να προλάβουν οι Αρχές να την εκκενώσουν με εκατοντάδες θύματα και αγνοουμένους.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η φετινή προετοιμασία ήταν καλύτερη, ωστόσο, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κοκτέιλ πρωτόγνωρων φαινομένων. «Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φόρες, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο, με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη φωτιά της Πάρνηθας, τόνισε ότι εντοπίστηκε αμέσως από μία αστυνομική δύναμη και η πρώτη ρίψη από ελικόπτερο έγινε 5 - 6 λεπτά αφότου η φωτιά εντοπίστηκε, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να τη σβήσει.

«(…) Πρέπει να μας προβληματίσει τι είναι αυτό που κάνει μια χρονιά καλή και τι κακή, μιας και φέτος είχαμε περισσότερα μέσα από πέρυσι (…) Συχνά ακούμε αναλύσεις για την προετοιμασία που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν όρια στο πώς μπορεί κανείς να διαχειριστεί μια φωτιά στο πεδίο. Στη φωτιά του Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας. Φαινόμενο που είχε να εμφανιστεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια (…) Σήμερα το κράτος είναι παρόν, αλλά η φωτιά επιμένει. Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές».

«Υπάρχουν όρια στη διαχείριση της φωτιάς στο πεδίο. Υπάρχουν φωτιές που καμία αντιπυρική ζώνη δεν μπορεί να σταματήσει. Στην Αλεξανδρούπολη παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας. Θα μελετάται για πολλά χρόνια», πρόσθεσε.

Στη φωτιά του Έβρου παρατηρήθηκε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας, αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για χρόνια από τους επιστήμονες, τόνισε ο πρωθυπουργός και έδειξε φωτογραφίες με την αρχική εκδοχή της πυρκαγιάς και τη μετέπειτα για να καταδείξει την ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς. «Δεν επικαλούμαι τα παραπάνω για να δικαιολογήσω τους χειρισμούς, που έγιναν, εκ του αποτελέσματος αυτοί δεν βρέθηκαν στο ύψος των περιστάσεων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τη φωτιά στον Έβρο, είπε ότι «έκαψε σε πέντε ώρες όσο έκαψε το 2021 σε πέντε ημέρες. Η μάχη ήταν άνιση λόγω των συνθήκων. Αλλά τη μάχη δεν τη θεωρούμε χαμένη. Παλιά αναρωτιόμασταν που είναι το κράτος. Σήμερα το κράτος είναι παντού αλλά η φωτιά επιμένει».

«Σήμερα το κράτος είναι παρόν αλλά η φωτιά επιμένει. Τίποτε πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές. Να μη μηδενίσουμε όμως τα βήματα που έγιναν για τη θεμελίωση της Πολιτικής Προστασίας και να μην ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τις φωτιές τις σβήνουν αυτοί που βρίσκονται στο πεδίο και όταν αναρωτιέστε γιατί η φωτιά καίει για 12η μέρα, κάποιοι σας ακούν και θέλουν από εσάς αναγνώριση των προσπαθειών τους. Υπάρχουν ωστόσο εύλογα ερωτήματα και απορίες, που πρέπει να απαντηθούν», επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε πως η φωτιά στη Δαδιά στον Έβρο χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη της Ευρώπης για φέτος.

Επιπλέον, επανέλαβε πως τα ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα υποχρεώνουν τον κρατικό μηχανισμό να αποσπάσει δυνάμεις από τη Δαδιά, όπως έγινε και χθες με μία πυρκαγιά, που ξέσπασε στα Φάρσαλα. Ο πρωθυπουργός τόνισε, δε, πως όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία.

Αναφερόμενος στη φωτιά της Ρόδου, ο Κοπέρνικος έδωσε εκ των υστέρων την τελική εκτίμηση του για το μέγεθος της οικολογικής επίπτωσης, που είναι το 10% της αρχικής εκτίμησης των 160.000 καμένων στρεμμάτων.

«Στην Πάρνηθα ευτυχώς η φωτιά δεν έφτασε στα έλατα του Δρυμού και αυτό δεν έγινε από μόνο του, κάποιοι έφτασαν στα όρια των δυνατοτήτων τους και πιθανώς ορισμένες φορές να τα ξεπέρασαν» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε δε, πως κράτη με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια από την Ελλάδα, όπως ο Καναδάς και η Ιταλία, δεν μπορούν να χειριστούν το φαινόμενο των megafires.

Υπάρχουν καλές χρονιές και κάποιες κακές στις πυρκαγιές, το ανησυχητικό είναι πως οι κακές χρονιές εμφανίζονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα, η κλιματική κρίση δεν είναι το άλλοθι για όλα, τόνισε και αναφερόμενος στους εμπρησμούς είπε ότι είναι μία από τις πλέον αντικοινωνικές πράξεις. Όπως στον Έβρο, που είναι περίπου βέβαιο πως η αιτία εκδήλωσης της είναι ανθρωπογενής, και περίπου βέβαιο πως εκδηλώθηκε στα μονοπάτια των παράνομων μεταναστών. Ωστόσο, φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση, αυτή η δουλειά είναι αποκλειστικά και μόνο των Αρχών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό είτε από αμέλεια, είτε από δόλο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει ότι τα μέσα δασοπυρόσβεσης είναι περισσότερα από ποτέ.

Φάμελλος: Δεν είναι επιτυχία ότι ανατινάχθηκαν πυρομαχικά στη Νέα Αγχίαλο

«Συγχαίρουμε όλους και όλες ήταν στα μέτωπα αυτό το τραγικό καλοκαίρι. Εκφράζουμε τους θαυμασμό μας, ιδιαίτερα για τους εθελοντές», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα της Βουλής, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο πιλότων και τα δεκάδες ανθρώπινα θύματα των πυρκαγιών.

«Σήμερα για 13η μέρα καίγεται ο Έβρος. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης. Κινδυνεύει ο τελευταίος πυρήνας της Δαδιάς. Η φωτιά απειλεί το βόρειο τμήμα της Δαδιάς. Πρόκεται περί πραγματικότητας», πρόσθεσε.

«Η ευθύνη σας κ. Μητσοτάκη είναι ότι παρά τα όσα είπε στις προγραμματικές δηλώσεις είπατε τις ίδιες δικαιολογίες. Τα ίδια ακούσαμε και πέρυσι στη φωτιά της Δαδιάς. Και στις 7 Ιουλίου. Παρά τα λεγόμενά σας, αφήσατε τη χώρα ανέτοιμη και αθωράκιστη», είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Φάμελλος εξαπέλυσε πυρά κατά του πρωθυπουργού: «Δεν περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό 40λεπτο ρεπορτάζ. Είναι επιτυχία ότι εκκενώθηκαν νοσοκομεία; Είναι μειονέκτημά σας. Δεν είναι επιτυχία σας ότι ανατινάχθηκε μονάδα πυρομαχικών. Πρέπει να ντρεπόμαστε και εσείς λίγο παραπάνω».

«Δεν υπάρχει ασφάλεια. Πώς να εμπεδωθεί τέτοιο αίσθημα με ανατίναξη πυρομαχικών; Πως όταν διασχίζουν τη χώρα δεκάδες ακροδεξιοί για να σκοτώσουν; Κλιματική κρίση υπάρχει φυσικά. Ο Τσίπρας είπε το 2021 ότι δεν πρέπει να δικαιολογείτε συνέχεια την ανεπάρκειά σας με την κλιματική κρίση», είπε.

«Που είναι οι παραιτήσεις; Περιμένουμε και τη λογοδοσία και την ευθύνη. Δεν είστε νέα κυβέρνηση, δεν έχετε χρόνο για συγγνώμη και εξαγγελίες», τόνισε.

Ανδρουλάκης: Κάτι πάει στραβά στο «βασίλειο» του πολυδιάστατο αποσυντονισμού

Σε ευθεία κι αιχμηρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό , προχώρησε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης καταλογίζοντας την πλήρη ευθύνη για ανεπάρκεια κι ανευθυνότητα στη πρόληψη και κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών και των έντονων προβλημάτων που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί «είναι τα αποκαλυπτήρια μιας κυβέρνησης

αυξημένης αυταρέσκειας, αυξημένης αλαζονείας και μηδενικής αποτελεσματικότητας. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας «οργανωμένης ανευθυνότητας» στη διαχείριση κρίσιμων προβλημάτων του ελληνικού λαού».

Επισημαίνοντας την έξαρση της ακρίβειας , το στεγαστικό πρόβλημα διογκώνεται ραγδαία,

τα ενοίκια καλπάζουν, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μην μπορούν να βρουν φτηνή και ποιοτική κατοικία, τις εξελίξεις στο δυστύχημα των Τεμπών ,την επέλαση, όπως είπε, 200 νεοναζί χούλιγκαν

που παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών των γειτονικών κρατών, διέσχισαν ανενόχλητοι όλη τη χώρα

και δολοφόνησαν έναν άνθρωπο στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε το επιτελικό κράτος ως μηχανισμός συγκέντρωσης εξουσίας, αλλά διάχυσης της ευθύνης για να καλύπτονται οι πραγματικά υπεύθυνοι.

Με τη ενδεικτική φράση «σε λίγο θα μας πείτε ότι παραλάβατε «καμένη γη», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε εκτενή αναφορά ασκώντας οξεία κριτική στις πυρκαγιές που απείλησαν νευραλγικές υποδομές του κράτους, όπως στην Αγχίαλο και την εκκένωση του νοσοκομείου στην Αλεξανδρούπολη κι υποστήριξε πώς η κυβέρνηση« θεωρεί πως οι ευθύνες παραγράφονται με μια «βόλτα» του κ.Χαρδαλιά σε στρατιωτικές μονάδες κατόπιν εορτής για να ελέγξει αυτά που όφειλε να έχει επιθεωρήσει από πριν. Μάλιστα πάνω στη αγωνία του, να δείξει ότι κάτι κάνει, δημοσίευσε μέχρι και απόρρητους στρατιωτικούς χάρτες».

«Λυπάμαι που ο Πρωθυπουργός προσήλθε στην Βουλή, με διάθεση δημιουργικής λογιστικής μιμούμενος τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Δημοκρατίας,τον κ. Καραμανλή.Ο κ. Μητσοτάκης δεν αναγνώρισε κανένα λάθος στην προετοιμασία της κρατικής μηχανής,και θέλησε με αριθμητικές αλχημείες και σοφιστείες να μας πείσει ότι δεν έγινε και κάτι στον Έβρο και τη Ρόδο», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η διαδικασία

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης (με βάση το άρθρο 142Α) γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ’ ανώτατο όριο για τον καθένα. H απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας. H δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας. Προφανώς, ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας δεν πρόκειται να τηρήσει επακριβώς το… ωράριο, όπως άλλωστε έχει πράξει σ’ όλες τις αντίστοιχες διαδικασίες.

Τον λόγο, μάλιστα, μπορεί να λάβει και ο αρμόδιος Υπουργός καθώς όπως αναφέρεται σχετικά «η Κυβέρνηση, επίσης, ενημερώνει τη Βουλή δια των Υπουργών για σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς τους. Ο χρόνος αγόρευσης των Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών–εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα πέντε (5) λεπτά της ώρας. Η δευτερολογία των Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών – εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα τρία (3) λεπτά της ώρας».

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερα μέχρι τις 7 το απόγευμα καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματισμένη συνάντηση με την Ιταλίδα πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζώρτζια Μελόνι.

Πηγή: Ethnos.gr

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΔΑΚΗ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ