LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

24|10
2019
17:54

Kαλαματιανός: Ομιλία στη βουλή για το αντιαναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο

Κύριε Πρόεδρε,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι βουλευτές, είναι να απορεί κανείς ακόμα και με τον τίτλο του νομοσχεδίου, με τον ευφάνταστο τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα» το οποίο κάθε άλλο παρά αναπτυξιακό μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η επένδυση στην πατρίδα μας οφείλει να είναι επένδυση στους ανθρώπους της, επένδυση στον κόσμο της εργασίας, που τόσο πολύ ταλαιπωρήθηκε από τις πολιτικές των μνημονίων, επένδυση στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Ο κύριος Υπουργός Οικονομικών προηγουμένως, ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση της κατανάλωσης. Θα πρέπει όμως να μας εξηγήσει πως θα έλθει αυτή η αύξηση στην κατανάλωση με τη μείωση των μισθών των εργαζομένων στη χώρα μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το  νέο (αντι)αναπτυξιακό  νομοσχέδιο   η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύπτει το σχέδιο της για την κατ’ ευφημισμό ανάπτυξη.

Βασίζεται στην πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων.

Το όραμά της για την ανάπτυξη είναι η εξυπηρέτηση των λίγων, των δικών της ανθρώπων.

Η επαναφορά  της λεγόμενης «κανονικότητα» των μνημονιακών ρυθμίσεων του δευτέρου μνημονίου. 

Επιδιώκει την ακύρωση των κεκτημένων και των αποκαταστάσεων στα εργασιακά δικαιώματα που πέτυχε η διακυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως προκύπτει από τις προτεινόμενες διατάξεις και από την αιτιολογική έκθεση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόζει το νεοφιλελεύθερο δόγμα της υποβάθμισης και της εργαλειοποίησης της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Δηλαδή εφαρμόζει την αντικατάσταση του rule of law, από το rule by law, στην υπηρεσία του law shopping, όπως επιβάλουν οι δήθεν βέλτιστες πρακτικές του ολοκληρωτικού ανταγωνισμού της αγοράς.

Η ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι συνεπαγόμενες μειώσεις μισθών, η ακύρωση της προσφυγής στη διαιτησία για τα σωματεία των εργαζομένων και η προσπάθεια χειραγώγησής τους, αποτελούν τον πυρήνα του νομοσχεδίου.

Αντί να έρθει ως αυτοτελές νομοσχέδιο και να συζητηθεί αρμοδίως, η κυβέρνηση κάνει ένα άκομψο καμουφλάζ, ελπίζοντας να μην προκαλέσει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις. Δεν θα το πετύχει.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, είναι σαφές ότι η ανάπτυξη που επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία  είναι μια ανάπτυξη που παράγει ύφεση, ανεργία και κρίση.

Το πολυνομοσχέδιο συμπυκνώνει όλες εκείνες τις νεοφιλελεύθερες συνταγές της μνημονιακής περιόδου.

Εκείνες  που μας οδήγησαν στη χρεωκοπία, στην απώλεια του 25% του ΑΕΠ, στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και στη  διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Άλλωστε, παρόμοιες πρακτικές στο πρόσφατο παρελθόν της διακυβέρνησής σας δεν οδήγησαν σε αύξηση των επενδύσεων, δεν οδήγησαν σε βελτίωση της ανάπτυξης. Οδήγησαν αντίθετα στη γιγάντωση της ανεργίας.

Συγκεκριμένα η πρότασή σας:

  • · Καταργεί επί της ουσίας την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Στρώνει τον δρόμο στους αυθαίρετους εργοδότες. Προκαλεί χαμηλότερους μισθούς και μεροκάματα. Λιγότερα δικαιώματα απ’ ότι στις πανελλαδικές κλαδικές συμβάσεις θα μπορούν να ορίζονται με τοπικές κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις. Με αυτό τον τρόπο δημιουργεί την αθλιότητα των ειδικών οικονομικών ζωνών. Μικρότεροι μισθοί μέχρι και 30% και νόθευση του ανταγωνισμού θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής επιλογής.

Το απαιτεί καιρό τώρα ο ΣΕΒ. Πειθήνια το υλοποιεί τώρα η Νέα Δημοκρατία.

  • · Περαιτέρω, καταργεί επί της ουσίας την επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ο Υπουργός θα αποφασίζει ποιες είναι οι συλλογικές συμβάσεις που θα κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές με αδιαφανή και διαβλητά κριτήρια. Οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι τόσο ασφυκτικές που η εξαίρεση γίνεται κανόνας.
  • · Ακόμα, περιορίζετε ασφυκτικά το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Οι εργαζόμενοι θα διεκδικούν κλαδικές συμβάσεις. Οι εργοδότες θα αρνούνται και η διαπραγμάτευση θα καταλήγει σε αδιέξοδο, χωρίς καμία πρόληψη επίλυσης της διαφοράς. Οι εργαζόμενοι μένουν απροστάτευτοι. Το δίκαιου του ισχυρού σε όλο του το μεγαλείο. Και όλα αυτά ενώ πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.

Δεν είναι, δυστυχώς, μόνο αυτά που εισάγετε με τις προτεινόμενες διατάξεις.

Το νομοσχέδιο:

  1. χαρακτηρίζεται από σπατάλη, διότι διοχετεύει πόρους σε τομείς της οικονομίας, οι οποίοι δεν σχετίζονται με την ανάπτυξη και δεν δημιουργούν σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
  2. Χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, διότι δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να εκδίδει άδειες χωρίς κανέναν άλλον έλεγχο.
  3. Χαρακτηρίζεται από ασυδοσία, διότι παρεκκλίνει από την περιβαλλοντική νομοθεσία. Υπονομεύει το περιβάλλον, απειλεί το οικοσύστημα και την κορωνίδα του, τον άνθρωπο.
  4. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στο γεγονός ότι με το άρθρο 179 ιδιωτικοποιείτε βασικές δράσεις και υπηρεσίες των ΟΤΑ. Δίνετε σε εργολάβους κρίσιμες λειτουργίες των Δήμων. Χωρίς την πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων. Χωρίς τεκμηρίωση για την αδυναμία των δήμων να παρέχουν με ίδια μέσα τις υπηρεσίες αυτές. Δεν σας νοιάζει η αύξηση του κόστους. Αδιαφορείτε για την επιβάρυνση των προϋπολογισμών των Δήμων και τελικά την επιβάρυνση των δημοτών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ως νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση αποφασίζετε να κλιμακώσετε την επίθεσή σας στον κόσμο της εργασίας  και να θεσπίσετε ρυθμίσεις που θα ζήλευε ακόμα  και το ΔΝΤ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί στο πλάι των εργαζομένων, της μεσαίας και μικρής επιχείρησης. Θα υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του λαού μας.

Μαζί με τις  παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Με όσους αντιλαμβάνονται ότι ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μόνο με σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις, στον εργαζόμενο και στο κοινωνικό κράτος.

Είμαστε με όλους τους πολίτες που γνωρίζουν ότι οι αξιοπρεπείς μισθοί, οι αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και η προστασία του περιβάλλοντος είναι οι μόνες επιλογές αν θέλουμε να ζήσουμε σε ένα πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο. Είναι οι προϋποθέσεις για δίκαιη, ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.