LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

05|11
2019
11:54

O Μητσοτάκης φέρνει επενδύσεις από την Κίνα

Έρχονται κινέζικα κεφάλαια στην  Ελλάδα για ηλεκτροκίνηση και «έξυπνες» πόλεις - Δύο παγκόσμιοι τραπεζικοί κολοσσοί, η Bank of China και η ICBC ανοίγουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα - Την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα ο Σι Τζιπίνγκ για να υπογράψει συμφωνίες και να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για τα νέα επενδυτικά σχέδια της Cosco

Σημαντικές συμφωνίες για την έλευση κινεζικών κεφαλαίων στην Ελλάδα δρομολογήθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σαγκάη Κυριάκου Μητσοτάκη που ολοκληρώνεται σήμερα, Τρίτη, με σειρά νέων επαφών και συναντήσεων με Κινέζους υψηλόβαθμους αξιωματούχους και με εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών που κυριαρχούν σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Στο περιθώριο της μεγάλης διεθνούς έκθεσης που οργανώνεται στο παραδοσιακό οικονομικό και εμπορικό κέντρο της Κίνας, τη Σαγκάη, ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικές» τις συνομιλίες που είχε ο ίδιος με μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς της Κίνας που ξεκινούν την παρουσία τους στην Ελλάδα.

Αυτές τις μέρες ανοίγει στην Αθήνα το πρώτο υποκατάστημα της Bank of China που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «ένα μικρό μέρος του ισολογισμού της να διαθέσει στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό». Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Κίνας (Bank of China), ενώ το ίδιο είναι προγραμματισμένο να κάνει την Τρίτη και με τους επικεφαλής ενός ακόμη μεγάλου πιστωτικού οργανισμού, της ICBC, που επίσης θέλεις να αποκτήσει παρουσία στην Ελλάδα.

«Μεγάλη βεντάλια θεμάτων»

«Ανοίξαμε μια μεγάλη βεντάλια θεμάτων για επενδύσεις που έχουν σχέση, μεταξύ άλλων, με την ηλεκτροκίνηση, της “έξυπνες” πόλεις και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε ο ίδιος. Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα προκύψουν πολύ σημαντικές συμφωνίες» και από τις εκατοντάδες επαφές που είχαν με κινέζους επιχειρηματίες εκπρόσωποι από 60 και πλέον ελληνικές εταιρίες που συμμετείχαν στην αποστολή που οργάνωσε η κυβέρνηση.
 
«Ήταν μια μεγάλη επιχειρηματική αποστολή και μια πρόκληση για εμάς να δοκιμάσουμε τι μπορούμε να πετύχουμε όταν εμφανιζόμαστε καλά οργανωμένοι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Διπλωματικές πηγές, μάλιστα, επισημαίνοντας τις ιδιαίτερες τιμές με τις οποίες έγινε δεκτός ο κ. Μητσοτάκης –σε όλες τις μετακινήσεις του έκλειναν οι δρόμοι της Σαγκάης για να διευκολυνθεί το πρόγραμμά του- ότι εκτιμήθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ηγήθηκε της επιχειρηματικής αποστολής, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της νέας ελληνικής κυβέρνησης για επενδύσεις.

Το τόνισε άλλωστε, κατά τη συνάντηση που είχε με τον ισχυρό άνδρα του Πεκίνου, τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζιπίνγκ, ο οποίος τον δέχθηκε στον προεδρικό ξενώνα της Σαγκάης και είχαν μια πρώτη επαφή, καθώς θα ακολουθήσει και νέα συνάντησή της την επόμενη εβδομάδα (10 με 12 Νοεμβρίου), οπότε ο Κινέζος ηγέτης θα βρεθεί στην Αθήνα για να υπογράψει συμφωνίες με την Ελλάδα σε πολλούς τομείς, καθώς επίσης και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικής παρουσίας της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

«Οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας είναι πολλές και σημαντικές», είπε απευθυνόμενος στον Σι Τζιπίνγκ, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει λίγο νωρίτερα στα γραφεία της της Cosco που είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρία στον κόσμο. «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Πρόεδρο της εταιρείας και να επαναβεβαιώσω την απόλυτη προσήλωσή μας σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική επένδυση», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αντισταθμιστικά για Πειραιά και ναυπηγήσεις

«Αυτό που πρέπει να συγκρατήσετε από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχει, σήμερα, μία κυβέρνηση η οποία είναι αποφασισμένη να διευκολύνει τους ξένους επενδυτές, να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και να δημιουργήσει πλούτο και ευημερία για όλους τους Έλληνες και να το κάνει -όπως κι εσείς έχετε πολλές φορές τονίσει στις δημόσιες παρεμβάσεις σας- με ένα τρόπο βιώσιμο, με ένα τρόπο που θα σέβεται το περιβάλλον» συμπλήρωσε.
 
Με τον τρόπο αυτό αλλά και με τα όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες των συναντήσεων η ελληνική πλευρά έστειλε στους Κινέζους το μήνυμα ότι η επέκταση της επένδυσης τους στον Πειραιά θα γίνει υπό δύο όρους: Πρώτον τον σεβασμό του περιβάλλοντος και δεύτερον τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, για λογαριασμό των οποίων η κυβέρνηση, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», διεκδικεί αντισταθμιστικά οφέλη. Για τον λόγο αυτό κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μέγαρο της Cosco ήταν παρόντες, εκτός από τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, καθώς και οι δήμαρχοι Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και Πειραιά Γιάννης Μόραλης.

«Είχαμε δεσμευτεί ότι εντός δύο μηνών θα εγκρίνουμε το master plan της Cosco, το κάναμε, και αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει αυτή η επένδυση και να μπει σε μία νέα φάση αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρεθεί εκεί μαζί με τον Κινέζο Προέδρο την προσεχή εβδομάδα που ο ΣΙ Τζιπίνγκ θα επισκεφθεί τη χώρα μας.

«Όταν λέμε κάτι, το κάνουμε, δεν λέμε λόγια» είναι η φράση του πρωθυπουργού, ο οποίος, εκτός από το ζήτημα με τα αντισταθμιστικά για τους κατοίκους του Κερατσινίου, προέβαλε αίτημα ανταπόδοσης και για τις μεγάλες δουλειές που δίνουν οι Έλληνες εφοπλιστές στα κινεζικά ναυπηγεία. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ναυπηγηθεί εκεί πάνω από 1.000 πλοία από Έλληνες πλοιοκτήτες αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων.
«Στην εφοδιαστική αλυσίδα των πλοίων είναι σημαντικό να δούμε ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη τεχνογνωσία σε τροφοδοσία πλοίων και μπορούν να συνεργαστούν με Κινέζικα ναυπηγεία ώστε να ανοίξει και με αυτόν τον τρόπο αυτή η αγορά» συμπλήρωσε. «Θα είναι win-win λύση για Έλληνες παραγωγούς, για τα κινέζικα ναυπηγεία και για τους Έλληνες πλοιοκτήτες φυσικά, οι οποίοι θα εξακολουθούν να ναυπηγούν τα πλοία τους στην Κίνα», κατέληξε.

Η… ενόχληση των εταίρων και το 5G

Στη διάρκεια της συνάντησης Σι – Μητσοτάκη επισημάνθηκε ότι στους τομείς που μπορεί να προχωρήσει η συνεργασία των δύο χωρών περιλαμβάνονται η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός και τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά τη «δυνατότητα να γίνει η Ελλάδα κέντρο logistics».
Ελληνικές διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι δεν έχουν διαπιστώσει να υπάρχει ενόχληση από τα ανοίγματα της ελληνικής κυβέρνησης ούτε από αμερικανικής πλευράς, ούτε από κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. «Οι Αμερικανοί μια χαρά θα τα βρουν με τους Κινέζους», σχολίαζε κυβερνητικός αξιωματούχος. «Και οι Ευρωπαίοι δεν πάνε πίσω. Η Μέρκελ έχει έρθει 12 φορές στην Κίνα στα 14 χρόνια που είναι καγκελάριος, ενώ και ο Μακρόν είναι και εκείνος εδώ αυτές τις μέρες. Εμείς, λοιπόν γιατί θα είμαστε απέξω;», συμπλήρωνε.

«Με λίγα λόγια, κάνουμε ότι κάνουν και όλοι οι άλλοι. Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας. Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να πουλήσουμε φέτα στην Κίνα», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. Εξηγούσε, ωστόσο, ότι σε κρίσιμα θέματα τεχνολογικής υποδομής, όπως είναι η επιλογή αναδόχου για την εγκατάσταση δικτύου υπερυψηλής ταχύτητας 5G στις διαδικτυακές επικοινωνίες, «η Ελλάδα θα συνταχθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της».

Ο πρωθυπουργός ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψη στη Σαγκάη, με ομιλία στην εναρκτήρια εκδήλωση της Έκθεσης της Σαγκάης (CIIE 2019), συμμετοχή στην περιήγηση που θα κάνει σε ξένους ηγέτες ο Σι Τζιπίνγκ, συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της Κίνας και συναντήσεις με ηγετικά στελέχη μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων, όπως η ΖΤΕ, η ICBC και η Ali Baba.
 
Πηγή: Protothema.gr

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ