LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

23|11
2018
09:22

Μπαξεβανάκης και Σαλτάρη ζητούν την προστασία της περιουσίας των αγροτών Χειμαδιού, Κουτσοχέρας

Κοινή ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης και η Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, στην οποία επισημαίνουν το σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει στα χωριά του πρώην Δήμου Ωλένης, με την απόπειρα της Μονής Αγίων Θεοδώρων Αροανίας να οικειοποιηθεί εκτάσεις που οι αγρότες της περιοχής καλλιεργούν από γενιά σε γενιά.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή, όπως εκφράστηκε και στις συνελεύσεις των κατοίκων σε Κουτσοχέρα και Χειμαδιό και ζητούν την παρέμβαση του Υπουργού, με όποιον τρόπο θεωρείται πιο κατάλληλος.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

Απόπειρα της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Αροανίας να οικειοποιηθεί εκτάσεις αγροτών στον Δήμο Πύργου Ηλείας

Όπως όλοι γνωρίζουμε το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μία σοβαρή προσπάθεια, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για την αποσαφήνιση των διακριτών ρόλων των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας προβλέπεται να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα ορισμένων «αμφισβητούμενων» εκτάσεων.
Σε πλήρη αντίθεση με αυτή την εξέλιξη, η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας προέβη πρόσφατα σε μία κίνηση που δημιουργεί ερωτηματικά. Συγκεκριμένα δημοσίευσε διακήρυξη, με την οποία εκτίθεται σε δημοπρασία η εκμίσθωση εκτάσεων, τις οποίες η Μονή θεωρεί ιδιοκτησία της, μεταξύ αυτών και έκταση 7.000 στρεμμάτων στην περιοχή «Ρετεντού», των χωριών Κουτσοχέρα, Μουζάκι και Χειμαδιό του Δήμου Πύργου Ηλείας. Η έκταση αυτή έχει συμπεριληφθεί, μαζί με άλλες, στο Προεδρικό Διάταγμα του 1933 περί «μοναστηριακών τσιφλικιών» (ΦΕΚ 146Α/1933).
Μάλιστα, για την κίνησή της αυτή η Μονή φέρεται να έχει την έγκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, σύμφωνα με την 955/17-10-2018 εγκριτική επιστολή της Μητρόπολης.
Όμως, τις παραπάνω εκτάσεις καλλιεργούν εδώ και 200 χρόνια, από γενιά σε γενιά οι αγρότες της περιοχής, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που μένουν στον τόπο τους και ζουν από την καλλιέργεια των εκτάσεων αυτών. Όπως είναι ευνόητο, η ενέργεια της Μονής έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων, η οποία εκφράστηκε με έντονο τρόπο σε λαϊκές συνελεύσεις στην Κουτσοχέρα και στο Χειμαδιό. Ευτυχώς, η δημοπρασία απέβη άγονη καθώς κανένας δεν κατέθεσε προσφορά και έτσι αποφεύχθηκαν, προς το παρόν, περαιτέρω εντάσεις με απρόβλεπτη κατάληξη.

Με βάση τα παραπάνω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες, νομοθετικού ή κανονιστικού τύπου ή άλλης μορφής, προτίθεστε να προβείτε ώστε αφ’ ενός να μην επαναληφθούν από τη Μονή κινήσεις που επιδιώκουν τη δημιουργία τετελεσμένων και αφ’ ετέρου για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των κατοίκων να συνεχίσουν να ζουν στην περιοχή και να καλλιεργούν τη γη τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δημήτρης Μπαξεβανάκης - Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media