LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

26|11
2018
13:30

Μπαξεβανάκης: 4 νέες δομές εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ηλεία την τελευταία διετία

Στις 23-11-2018 εγκαινιάσαμε στη Βάρδα το καινούριο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Πρόκειται για την τέταρτη δημόσια δομή που δημιουργήσαμε στην Ηλεία την τελευταία διετία, μετά τα ΣΔΕ Αμαλιάδας και Ζαχάρως και το ΙΕΚ Λεχαινών.

Όλο αυτό το διάστημα καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας για την ανάδειξη και ενίσχυση της εκπαίδευσης ενηλίκων. Ορισμένες από τις δράσεις που ολοκληρώσαμε σ’ αυτό τον τομέα είναι οι εξής:

ü Ιδρύθηκαν σε όλη τη χώρα πολλά νέα Δημόσια ΙΕΚ για τους νέους που δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στην περιοχή μας λειτουργεί από πέρυσι και μάλιστα με πολύ ενδιαφέρουσες ειδικότητες το ΙΕΚ Λεχαινών. Ενώ το 2015 είχαμε στην Ηλεία δύο Δημόσια ΙΕΚ, σήμερα έχουμε τρία.

ü Καταρτίζονται σταδιακά οδηγοί σπουδών για τις νέες ειδικότητες, οι οποίες δημιουργήθηκαν το 2013, χωρίς όμως τους αντίστοιχους οδηγούς σπουδών! Ήδη έχουν καταρτιστεί μέχρι σήμερα 61 οδηγοί και οι αντίστοιχες τράπεζες ερωτήσεων.

ü Πραγματοποιήθηκαν το 2017 από τον ΕΟΠΠΕΠ, για πρώτη φορά, εξετάσεις πιστοποίησης για 46 νέες ειδικότητες των ΙΕΚ που καθιερώθηκαν το 2013, καθώς και για όλες τις παλιές. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εξετάσεις πιστοποίησης για το 2018, που αφορούν 15 επιπλέον νέες ειδικότητες, συνολικά δηλαδή 61.

ü Εγκρίθηκαν όλες οι ειδικότητες που πρότειναν τα Δημόσια ΙΕΚ όλης της χώρας και λειτούργησαν όλες όσες συγκέντρωσαν ένα ελάχιστο αριθμό ενδιαφερομένων να φοιτήσουν. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των σπουδαστών που γράφτηκαν στα Δημόσια ΙΕΚ, από 17.000 περίπου το 2016-17, ξεπέρασε τους 20.000 το 2017-18.

ü Ιδρύθηκαν σε όλη τη χώρα πολλά νέα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για τους συμπολίτες μας που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου. Πέρυσι ιδρύσαμε ΣΔΕ στην Αμαλιάδα και φέτος στη Ζαχάρω και στη Βάρδα. Ενώ μέχρι το 2015 είχαμε στην Ηλεία μόνο ένα ΣΔΕ, σήμερα έχουμε τέσσερα που καλύπτουν όλη την έκταση του νομού μας.

ü Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την έναρξη της νέας φάσης εκπαίδευσης ενηλίκων από τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) των Δήμων. Υπογράψαμε ήδη τις Προγραμματικές Συμβάσεις μεταξύ Υπουργείου Παιδείας – ΙΝΕΔΙΒΙΜ – Δήμου, με όλους τους Δήμους που ενδιαφέρθηκαν και μάλιστα παρατείναμε αρκετά τη σχετική προθεσμία και βοηθήσαμε όσους Δήμους αντιμετώπισαν δυσκολίες, μεταξύ αυτών και τον Δήμο Ήλιδας.

Όλες αυτές οι δράσεις αφορούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας. Είναι κυρίως άνθρωποι στους οποίους σπάνια πέφτει το φως της δημοσιότητας. Αυτός ο κόσμος βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής μας και παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του. Είναι και αυτό μια απόδειξη για τις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας για τους ανθρώπους με τις μεγαλύτερες ανάγκες. Στον δρόμο αυτό συνεχίζουμε.

Δημήτρης Μπαξεβανάκης - Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

πρώην Υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Εκπαίδευση Ενηλίκων

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.