LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

01|04
2020
19:08

Άμεσα: ΜΕΘ- Προλήψεις & συντονισμός μονάδων ΕΣΥ

Του Μάκη Μπαλαούρα

Το ΕΣΥ είχε διαχρονικά κενά, που πολλαπλασιάστηκαν με τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Για το 2015 ψήφισαν πρόσθετες περικοπές προϋπολογισμού για χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ (-30%), Νοσοκομείων (-32%), Φάρμακα (-15%) και συνολικά στην Υγεία -19,7%. Αυτή τη καταστροφή την αποσόβησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν και σε χρεοκοπημένη χώρα, στο διάστημα 2015-19, έδωσε προτεραιότητα στην Υγεία-Παιδεία-Κοινωνική Πρόνοια, με πρώτη ενέργεια την ελεύθερη πρόσβαση στο ΕΣΥ σε 2,5 εκ. ανασφάλιστους πολίτες.

Προσλήψεις στην ΥΓΕΙΑ επί ΣΥΡΙΖΑ

  • Προχώρησε σε 19.500 προσλήψεις: (3.360 μόνιμους γιατρούς & 5.000 νοσηλευτικό προσωπικό), επικουρικό προσωπικό (3.300 γιατρούς & 2.300 νοσηλευτικό προσωπικό), 5.830 μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ & ΚΕΕΛΠΝΟ.
  • Είχε προκηρύξει:1.116 θέσεις μόνιμων υγειονομικών (Προκήρυξη ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 7/28.3.2019). Τα αποτελέσματα δεν έχουν εκδοθεί ακόμα. Προφανώς δε πιέζουν…
  • Στις 17/5/2019 προκηρυχθήκαν επιπλέον 904 θέσεις εξειδικευμένων γιατρών τις οποίες η κυβέρνηση ΝΔ πάγωσε επί 7 μήνες. Τελικά προχώρησε όταν ήλθε ο κοροναϊός τον Φεβρουάριο 2020.
  • Μετά την επαναφορά του κανόνα 1/1 του ΣΥΡΙΖΑ, για το 2019 πρόσληψη 2.500 υγειονομικών (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) και 10.000 συνολικά σε βάθος τετραετίας (μέχρι 2022), έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες. Θυμίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης επέμενε, μέχρι τον κοροναϊό, στον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις και στην Υγεία!  

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προκηρύξει πρόσληψη 1.500 νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, την οποία δεν προλάβαμε να προχωρήσουμε..

Μητσοτάκης-Γεωργιάδης ως υπουργοί απέλυσαν 10.400 υγειονομικούς

Θυμίζουμε:

  • Μητσοτάκης ως υπουργός έθεσε σε διαθεσιμότητα & απολύσεις 7.900 γιατρούς-νοσηλευτές.
  • Γεωργιάδης, που κοκορευόταν ότι τις απολύσεις τις κάνει αυτός και όχι ο Τόμσεν (!), σε μια βραδιά έκλεισε τα ιατρεία του ΙΚΑ και απέλυσε 2.500 γιατρούς.

Όλα αυτές οι απολύσεις αμέσως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τις ΑΚΥΡΩΣΕ…

Για τις ΜΕΘ:

Το 2015 παραλάβαμε 438 κρεββάτια ΜΕΘ. Τον Ιούλιο 2019 παραδώσαμε 568 κρεββάτια. Το Δεκέμβριο του 2019 επί ΝΔ, επισήμως καταγραμμένα κρεββάτια μειώθηκαν στα 555, λόγω έλλειψης προσωπικού. Τώρα, τρέχουν και δε φτάνουν!

Θα μπορούσαν άμεσα να ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΟΥΝ με: α) με προσλήψεις προσωπικού β) ένταξη-μετατροπή κλινικών ΜΑΘ σε ΜΕΘ γ) επίταξη(π.χ. Ιρλανδία, Κύπρος) ιδιωτικών κλινικών-νοσοκομείων, όχι όμως το διπλασιασμό της τιμής τους…    

Η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ως στρατηγική να δημιουργηθούν δομές πρόληψης για να ελευθερωθούν τα Νοσοκομεία για θεραπεία, εφαρμόζοντας αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας. Προκειμένου να υλοποιήσει το σχεδιασμό αυτό δημιούργησε 125 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), για τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, (πρόληψη-προαγωγή υγείας, εμβολιασμοί, χρόνια νοσήματα). Όλες οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα ενσωματώνονταν για την αξιοποίηση όλου το διαθέσιμου ιατρικού του ΕΣΥ, Αστικά και Αγροτικά Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, ΤΟΜΥ, «Βοήθεια στο Σπίτι» ή άλλων κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης και του Κράτους, και για ευπαθείς ομάδες, χρονίως πασχόντων, ηλικιωμένων ή με προβλήματα ψυχικής υγείας που χρειάζονται συστηματική παρακολούθηση και ολοκληρωμένη φροντίδα.  

Όμως, ούτε μία από τις 454 θέσεις μόνιμων γιατρών στα Κέντρα Υγείας, που προκηρύξαμε έναν χρόνο πριν δεν έχει προχωρήσει!

Απαιτείται σχεδιασμένα η συνεργασία όλων των δομών Υγείας

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι λάθος η μη ένταξη όλου αυτού του σχεδιασμού στη πολιτική του Υπουργείου Υγείας. Τα περιστατικά συμπολιτών μας που πέθαναν αδιάγνωστοι και αβοήθητοι στα σπίτια τους, ήταν τραγική προειδοποίηση. Απαιτείται  άμεσα και σχεδιασμένα η συνεργασία όλων των δομών  ΠΦΥ, Κέντρων Ψυχικής Υγείας, τμημάτων νοσοκομείων που παρέχουν υπηρεσίες, όπως σε ογκολογικούς ασθενείς, του «Βοήθεια στο Σπίτι» και ενεργοποίηση ενός ευρύτατου δικτύου Κινητών Μονάδων. Δε πρέπει η αντιμετώπιση περιστατικών με κοροναϊό να οδηγήσει σε υποχώρηση της φροντίδας προς τις υπόλοιπες ομάδες ασθενών ή σε έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά.

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.