IliaLive.gr
LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

06|06
2020
06:22

Ανησυχία για την γραμμή Κατακόλου - Πύργου - Αρχ. Ολυμπίας

Μόνο η επανέναρξη των δρομολογίων μπορεί να διώξει τις όποιες αμφιβολίες έχουν σχηματιστεί για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Κατακόλου - Πύργου - Αρχ. Ολυμπίας.

Η αναστάτωση που προκλήθηκε από δημοσίευμα, έκανε τους τοπικούς φορείς να αντιδράσουν στέλνοντας επιστολή στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να προβεί σε διάψευση και να καθυσηχάσει πως τα δρομολόγια να επανέλθουν σύντομα στην προ κορωνοϊού περίοδο.

Η κοινή επιστολή

Κοινή επιστολή απέστειλαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και οι Δήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος και Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, σχετικά με τη λειτουργία της Σιδηροδρομικής Γραμμής Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας.

Η επιστολή κοινοποιείται επίσης στον Υφυπουργό Μεταφορών κ. Κεφαλογιάννη και στον Γεν. Γραμματέα κ. Σταθόπουλο, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ και στους προέδρους της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Κεσεντέ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Caposciutti και ζητείται να επανέλθουν τα τακτικά δρομολόγια μετά τη λήξης της καραντίνας του κορωνοϊού στην χώρα.

Η επιστολή

Κύριε Υπουργέ

Με τη λήξη των περιοριστικών μέτρων και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επαναφέρει σταδιακά τα τακτικά δρομολόγια σε όλες τις σιδηροδρομικές γραμμές του εν ενεργεία δικτύου του ΟΣΕ, πλην εξαιρέσεων, μεταξύ των οποίων δυστυχώς και τη γραμμή Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας. Να σημειωθεί πως στις άλλες δύο τουριστικές διαδρομές της χώρας (Οδοντωτός Διακοφτού – Καλαβρύτων και Τραινάκι Πηλίου) τα δρομολόγια επανήλθαν από 1ης Ιουνίου.

Βεβαίως στην περίπτωση της γραμμής Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, εκτός από τα έκτακτα – ενισχυτικά δρομολόγια για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας, λειτουργούσαν μέχρι τη διακοπή και τέσσερα (4) τακτικά ζεύγη δρομολογίων, δύο (2) μεταξύ Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας και δύο (2) μεταξύ Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, για την εξυπηρέτηση της τοπικής κίνησης (δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, φροντιστήρια, εργασία, αγορά κλπ).

Επισημαίνουμε πως τα τακτικά δρομολόγια συμπεριλαμβάνονται στις επιδοτούμενες «Υπηρεσίες Γενικότερου Οικονομικού Συμφέροντος» για τις οποίες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιδοτείται ετησίως με το ποσό των πενήντα (50) εκατομμυρίων ευρώ και επέχουν χαρακτήρα «καθολικής υπηρεσίας» με βάση σχετικές οδηγίες της Ε.Ε.
Τα παραπάνω, καθώς και δημοσιογραφικές πληροφορίες το τελευταίο διάστημα, ότι η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν προτίθεται να επαναλειτουργήσει τη γραμμή, έχουν εμβάλει σε ιδιαίτερη ανησυχία τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής και ευρύτερα της Ηλείας, καθώς έρχονται να προστεθούν στη μεγάλη καθυστέρηση δημοπράτησης από τον ΟΣΕ της αναβάθμισης της γραμμής (επιδομή, ΑΣΙΔ, Σταθμός Πύργου), η χρηματοδότηση της οποίας είναι εξασφαλισμένη (ενταγμένο έργο) από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στην πλήρη αδιαφορία της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία, «κρυπτόμενη» επί δύο έτη, αρνείται να εκπληρώσει την ελάχιστη υποχρέωσή της (βεβαίωση 30.000 ευρώ ετησίως για τη συντήρηση του εξοπλισμού του τρένου!!!) που απαιτείται για τη συμπλήρωση και υποβολή του φακέλου για το «Smart Train» που επίσης θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια.

Κύριε Υπουργέ

Η ιστορική σιδηροδρομική γραμμή Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας είναι η παλαιότερη γραμμή της χώρας, μετά τη γραμμή Αθηνών – Πειραιώς, με 140 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στην τοπική κοινωνία και οικονομία και γενικότερα στη ζωή και την εικόνα της χώρας.
Η επαναλειτουργία της αλλά και η αναβάθμισή της αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της ζωής του τόπου μας. Η δε σύνδεσή της με την Πάτρα μέσω μιας επαναλειτουργούσας και αναβαθμισμένης γραμμής Πάτρα– Πύργος – Αρχαία Ολυμπία κρίνεται αναγκαία και επιτακτική καθώς ο νομός μας, όπως γνωρίζετε, στερείται και ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου.

Εκφράζοντας τα αισθήματα και την αγανάκτηση των κατοίκων όλης της Ηλείας σε τυχόν επιβεβαίωση των δυσμενών πληροφοριών προσβλέπουμε στις δικές σας ενέργειες.

Η διάψευση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Με ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣε διαψεύδει δημοσιεύματα που αναφέρουν πως διακόπτεται η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Αρχ. Ολυμπίας - Πύργου - Κατακόλου.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα που κατηγορεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. για τη διακοπή λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Αρχαίας Ολυμπίας-Πύργου- Κατακόλου, η Εταιρεία:

  • διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες του συγκεκριμένου δημοσιεύματος, που αναφέρουν πως  η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή Αρχαίας Ολυμπίας-Πύργου- Κατακόλου
  • ενημερώνει πως όλα τα δρομολόγια της σιδηροδρομικής γραμμής Αρχαίας Ολυμπίας-Πύργου- Κατακόλου πρόκειται να επανέλθουν σταδιακά και να επαναλειτουργούν κανονικά, διατηρώντας ακριβώς την προηγούμενη κατάσταση πριν τις αλλαγές που προέκυψαν λόγω της πανδημίας  του κορονοϊού.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε ευχαριστεί το επιβατικό κοινό του Νομού Ηλείας για την εμπιστοσύνη που έχει δείξει στις μετακινήσεις με το τραίνο όλα αυτά τα χρόνια και προσβλέπει σε σύντομη επαναφορά όλων των δρομολογίων της και στη συνέχεια της επιτυχημένης πορείας του μέσου.

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης - διαχειριστής: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΔΑΚΗ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ