LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

16|06
2020
14:20

Καραμανλής: Όλη η αλήθεια για το Πάτρα - Πύργος...

Στοιχεία παρουσίασε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής

Στις τέσσερις δράσεις της κυβέρνησης για να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση του πολύπαθου οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του Κοινοβουλίου

Ο κ. Καραμανλής αποδόμησε με στοιχεία την «εικονική πραγματικότητα», που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, και παρουσίασε την... πραγματική πραγματικότητα, όπως χαρακτηριστικά είπε. Εξήγησε ότι το πραγματικό ερώτημα όταν ανέλαβε ήταν όχι πότε θα ολοκληρωνόταν το έργο, αλλά εάν θα ολοκληρωνόταν ποτέ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πήρε υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις.

«Τι κάναμε λοιπόν; Τέσσερις θεμελιώδεις ενέργειες:

Βάλαμε τέλος στο αδιέξοδο της κατάτμησης σε οκτώ κομμάτια. Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του έργου. Ήρθαμε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πετύχαμε την αλλαγή της στάσης της ως προς τη δυνατότητα χρηματοδότησης του Έργου πέραν της 31ης/12/2023, εντάσσοντάς το στη Νέα Προγραμματική Περίοδο, ως έργο phasing.

Ήρθαμε σε συμφωνία με τον παραχωρησιούχο για ένταξη του έργου στην Παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού και έχουμε ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες με την ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται η ολοκλήρωση του έργου, χωρίς να στοιχίσει ούτε ευρώ περισσότερο από όσο προβλεπόταν στις οκτώ εργολαβίες.

Και ο παραχωρησιούχος – με το ίδιο οικονομικό τίμημα – θα αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργία του οδικού άξονα.

Επειδή οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο και έχουν δίκιο.

Για το ενδιάμεσο διάστημα, και με δεδομένη την κρισιμότητα του έργου και την κακή κατάσταση σε πολλά σημεία του υπάρχοντος οδικού δικτύου, προχωράμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις οδικής ασφαλείας, ύψους έως 30 εκ. ευρώ», εξήγησε ο κ. Καραμανλής.

«Με άλλα λόγια, όσα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να κάνει 4,5 χρόνια, τα πράξαμε εμείς σε λιγότερο από ένα έτος. Συντονισμένα και υπεύθυνα. Όποιοι θέλουν να μείνουν στο χθες, ας μείνουν. Εμείς προχωρούμε στο αύριο», πρόσθεσε.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ‘σπάσει’ το έργο, θα είχε ολοκληρωθεί εδώ και ένα χρόνο

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δημοπράτησε το έργο του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος τον Οκτώβριο του 2014, με εξασφαλισμένο προϋπολογισμό 443 εκατομμύρια ευρώ.

«Αν η διαδικασία αυτή είχε προχωρήσει κανονικά, τότε το έργο θα ήταν έτοιμο από το 2019… Εδώ κι ένα χρόνο δηλαδή!» τόνισε και επανέλαβε: «Εδώ και ένα χρόνο, το έργο θα είχε παραδοθεί στους πολίτες. Θα ήταν στην κυκλοφορία. Από το 2019, οι οδηγοί θα έκαναν την απόσταση Πάτρα - Πύργος με ταχύτητα και ασφάλεια, σε έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο».

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε όμως ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε το διαγωνισμό. Έσπασε το έργο σε 8 κομμάτια. Και καθυστέρησε 14 ολόκληρους μήνες για να το επαναδημοπρατήσει. «Είπατε τότε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν το κάνετε αυτό για να κοστίσει το έργο λιγότερα. Και τελικά προέκυψε ακριβότερο από όσο θα ήταν ως ενιαίο έργο.

Είπατε τότε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν το κάνετε για να ευνοήσετε τον ανταγωνισμό. Και τελικά, από τον πολύ ανταγωνισμό, τέσσερις από τις οκτώ εργολαβίες τις πήρε η ίδια εταιρεία. Είπατε ότι δήθεν θέλετε να στηρίξετε και τις μικρότερες εταιρείες του χώρου. Και τελικά, κατά σατανική σύμπτωση, αυτές τις τέσσερις εργολαβίες τις πήρε η εταιρεία εκείνου του εργολάβου που θέλατε να κάνετε και καναλάρχη!», σημείωσε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Τι είχε συμβεί με τα οκτώ κομμάτια στα οποία “έσπασε” το έργο

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι από τα οκτώ κομμάτια, στα οποία «έσπασε» ο ΣΥΡΙΖΑ το έργο, το οποίο θα είχε ολοκληρωθεί αν απλώς το συνέχιζε, και ενώ θεωρητικά από τότε είχε περάσει το 1/3 του χρόνου υλοποίησης:

Στο 1ο δεν είχε γίνει καμία απολύτως εργασία και ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος γιατί δεν είχε εγγυητική.

Στο 2ο , αντί για 31% είχε σημειωθεί πρόοδος εργασιών στο 14%. «Αυτό ήταν και το καλύτερο από τα οκτώ. Στην καλύτερη δυνατή περίπτωση δηλαδή θα τελείωνε με σοβαρή καθυστέρηση μόνο αυτό και θα ήταν ένα τυφλό κομμάτι δρόμου, χωρίς σύνδεση πριν ή μετά», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Στο 3ο τμήμα, δεν έγινε καμία εργασία γιατί εκκρεμούσε ακόμα στο ΣτΕ.

Στο 4ο , δεν έγινε καμία απολύτως εργασία και ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος γιατί δεν είχε εγγυητική.

Στο 5ο, αντί για 33% είχαν υλοποιηθεί εργασίες μόνο στο 0,12%. “Εδώ παραλάβαμε και έναν ωραιότατο σκουπιδότοπο. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας!” σχολίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Στο 6ο τμήμα, αντί για 33% είχαν υλοποιηθεί εργασίες μόνο στο 2%.

Στο 7ο , αντί για 33% είχαν υλοποιηθεί εργασίες μόνο στο 0,62%.

Και στο 8ο, μετά από υλοποίηση εργασιών μόνο στο 0,1%, ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος και ενώ είχε εισπράξει προκαταβολή για το έργο ύψους 1.400.000 ευρώ, οι εργασίες που έχει εκτελέσει έχουν αξία μόλις 40.139,38 ευρώ.

«Καταλαβαίνετε για τι μιλάμε...Κι εσείς μας ρωτάτε γιατί δεν συνεχίσαμε το υποτιθέμενο έργο με αυτές τις συνθήκες; Γιατί αυτό προφανώς δεν μπορούσε να συνεχιστεί!» τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Υπενθύμισε μάλιστα, πως αν δεν είχε ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το τέλος του 2023 θα έπρεπε να συνεχιστεί αποκλειστικά και μόνο με εθνικούς πόρους. Ενώ αν δεν ολοκληρωνόταν μέχρι το τέλος του 2025, θα έπρεπε η χώρα και να επιστρέψει ολόκληρη την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πίσω!

«Αυτή την ασφυκτική πραγματικότητα είχατε διαμορφώσει. Αυτή την πραγματικότητα είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Γιατί έτσι που τα είχατε κάνει κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, το πραγματικό ερώτημα ξέρετε ποιο ήταν; Όχι πότε θα τελείωνε το έργο. Αλλά ΑΝ θα τελείωνε το έργο», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

(Δελτίο Τύπου) - Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.