LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

09|02
2021
17:05

Lockdown - Κικίλιας: Σήμερα οι ανακοινώσεις για νέα μέτρα στην Αττική

Οι λοιμωξιολόγοι συνεδριάζουν εκτάκτως με εντολή Μητσοτάκη - Ανακοινώσεις το απόγευμα για νέα μέτρα

Ο Βασίλης Κικίλιας, προχώρησε σε ενημέρωση έξω από το κυβερνητικό «στρατηγείο» για τη σύσκεψη που προηγήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με την επιβολή του lockdown στην Αττική.

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, ύστερα από απόφαση του πρωθυπουργού, θα κάνει εισηγήσεις και θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα αποφασιστούν, εντός της ημέρας». Ο Βασίλης Κικίλιας λίγες ώρες νωρίτερα είχε αποκαλύψει στο Open TV ότι θα εισηγηθεί σε λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση την επιβολή ολικού lockdown στην Αττική, καθώς τόσο η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, όσο και η πληρότητα των νοσοκομείων, καθιστούν την επιβολή νέων μέτρων επιβεβλημένη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίασαν εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας

Η κυβέρνηση σκέφτεται πλέον σοβαρά να προχωρήσει σε νέα μέτρα, ακόμη και σε καταστήματα που μέχρι τώρα λειτουργούν με click away αλλά και τα σχολεία, δημοτικά και γυμνάσια. Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο κλείσιμο δραστηριοτήτων στα καταστήματα και προχώρησε σε σύγκριση των διαφορών των μέτρων που ισχύουν σήμερα σε σχέση με το lockdown του Μαρτίου.

Εκθεση Τσίοδρα για τα κρούσματα προς Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr μέχρι χθες το μεσημέρι, τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, δεν υπήρχε θέμα lockdown στο τραπέζι. Ωστόσο, το πρωί της Τρίτης, ο Βασίλης Κικίλιας έθεσε δημοσίως και ανοιχτά το θέμα, ενώ την ίδια ώρα ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε συνεργασία με τον Νίκο Χαρδαλιά εξετάζοντας τα τελευταία δεδομένα. Μάλιστα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου αναλυτική έκθεση με όλα τα τελευταία δεδομένα που αναφέρονται στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Όπως μετέδωσε το OPEN η εισήγηση είναι για ολικό lockdown δύο εβδομάδων.

Κικίλιας: Εισήγηση σκληρού lockdown στην Αττική

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown, πρωτίστως κι αμέσως στην Αττική.

Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, στις 7/2 245 και στις 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα» είπε ο υπουργός. Πρόσθεσε δε, ότι «την περίοδο 24/1-3/1 είχαμε σημαντική κρουσμάτων αύξηση στις ηλικίες 0-9 και στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουμε 71% κατειλημμένες ΜΕΘ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. Πλέον έχουμε σύνολο 1.899 νοσηλευόμενους με Covid-19, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.594. Δίνουμε μάχη με το χρόνο, μέχρι να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Η εικόνα η δική μου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι ίδια, θα χρειαστεί ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό οριζόντιο μέτρο. Ενα lockdown τύπου Μαρτίου που μπορεί να φέρει σύντομα αποτελέσματα και να μαζέψει την κατάσταση. Αυτό θα εισηγηθώ στην επιτροπή» ξεκαθάρισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Lockdown στην Αττική και σχολεία

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα σχολεία αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αύξηση κρουσμάτων κατά 11% στις ηλικίες 0-9 κλείνουν αυτονόητα και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, αλλά και τα Γυμνάσια, επιστρέφοντας όλες τις βαθμίδες στην τηλεκπαίδευση.

Οπως έγραψε το ethnos.gr δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί παράγοντες οι επιστήμονες που επιμένουν πως θα πρέπει η χώρα να κλείσει για τρεις εβδομάδες για να «καθαρίσει» από την αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να επανέλθουν πολλές οικονομικές δραστηριότητες όπως είναι η εστίαση που τείνει να καταρρεύσει πλήρως.

Μάλιστα πολλοί εκτιμούν ότι τα επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα δεν ήρθαν τυχαία τώρα, αφού υπάρχει προετοιμασία για πλήρες κλείσιμο της χώρας και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενισχυθούν δεόντως οι διάφοροι κλάδοι.

Τα κλειστά καταστήματα και το click away

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην πρόταση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για lockdown τύπου Μαρτίου λόγω της αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική και επισήμανε ότι οι διαφορές σε σχέση με σήμερα είναι η μέθοδος αγοράς στα καταστήματα μέσω click away και ότι τότε ήταν κλειστά τα σχολεία.

«Η διαφορά τύπου Μαρτίου με σήμερα είναι κλειστά σχολεία και όχι click away στην αγορά, δεν βλέπω κάποια άλλη διαφορά», είπε αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια περί lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική. «Αν αυτό εισηγηθεί ο υπουργός, τι να σας πω. Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε άλλες ανησυχίες. O κάθε ένας όμως βλέπει τον τομέα της ευθύνης του, δεν το λέω κριτικά, λογικό είναι», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Άδωνις Γεωργιάδης για πρόταση Κικίλια για lockdown στην Αττική

«Αν ο υπουργός της Υγείας που είναι ο υπεύθυνος, κάνει μια τέτοια εισήγηση προφανώς θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη για την κυβέρνηση», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μετά τη «βόμβα» Κικίλια πως αν δεν είναι καλά τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα θα εισηγηθεί γενικό lockdown στο νομό Αττικής. Ο ίδιος τόνισε ότι η μεγάλη ανησυχία αφορά την Αττική καθώς εκεί ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας και είναι πυκνοκατοικημένη και εάν ξεφύγει η πανδημία μπορεί να λάβει πολύ άσχημες διαστάσεις.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι οι αποφάσεις ανακοινώνονται κεντρικά και θεσμικά και πως δεν γνωρίζει τι ακριβώς τι θα πει το γενικευμένο lockdown καθώς η χώρα βρίσκεται ούτως ή άλλως σε lockdown. «Η διαφορά τύπου Μαρτίου με σήμερα είναι κλειστά σχολεία και όχι click away στην αγορά, δεν βλέπω κάποια άλλη διαφορά», είπε και πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του ο κόσμος της αγοράς έχει τηρήσει απαρέγκλιτα τα μέτρα και το click away δεν έχει επιβαρύνει την κίνηση.

Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo