LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

17|03
2021
08:52

Εκπαιδευτές οδηγών: Ο κλάδος πλήττεται βάναυσα… - Η κατάσταση στην Ηλεία

Ένας από τους κλάδους που πλήττεται βάναυσα από την πανδημία του κορωνοϊού είναι αυτός των εκπαιδευτών οδηγών. Οι σχολές οδηγών δεν κατάφεραν να λάβουν στήριξη από την κυβέρνηση, ενώ από τον περασμένο Οκτώβρη με σχετική απόφαση έχουν ανασταλεί μαθήματα και εξετάσεις.

Πρόσφατα υπήρξε κινητοποίηση στις μεγάλες πόλεις της χώρας για το θέμα αυτό καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για τους επαγγελματίες του κλάδου.

kostopoulosΟ πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτών οδηγών Πύργου, Θοδωρής Κωστόπουλος, μίλησε στο ilialive.gr για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και που έχει φέρει στα όριά τους, τους επαγγελματίες του κλάδου. “Ο κλάδος πλήττεται εδώ και μία πενταετία, δεν είναι μόνο θέμα κορονοϊού, ξέρω ότι σίγουρα όλοι κλαδοί δοκιμάζονται λόγω του κορονοϊού. Ο κλάδος δοκιμάζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε περισσότερο από 60 μήνες έχουμε δουλέψει μόλις τους 28. Διότι η πολιτεία πήγε να αλλάξει το νομοσχέδιο που διέπει την διενέργεια των εξετάσεων για απόκτηση διπλώματος, υπήρχαν απεργίες από τους δημόσιους υπαλλήλους και έτσι υπήρχαν κενά στην εξέταση, δηλαδή δε γινόταν εξετάσεις των τεσσάρων, των πέντε και έχουμε φτάσει στην Ηλεία μέχρι και οχτώ μήνες. Όπως καταλαβαίνετε έχει διαταραχθεί η ισορροπία στη δουλειά μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια” σημείωσε ο κ. Κωστόπουλος.

Ο πρόεδρος των εκπαιδευτών οδηγών Πύργου εξήγησε τα αιτήματα των επαγγελματικών του κλάδου. “Ζητάμε από την Κυβέρνηση να μας στηρίξει. Γιατί το 60% με 70% από τις σχολές οδηγών δεν έχουν καταφέρει να μπουν σε κάποια επιστρεπτέα. Διότι το 2018 και το 2019 δεν είχαμε κάποια εισοδήματα και αυτά τα κενά που δουλεύαμε έπεφτε μαζεμένη η δουλειά και φαινόταν ότι το 19 και το 20 ότι είχαμε πολλαπλάσια εισοδήματα από την προηγούμενη χρονιά. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην μπορούμε να μπούμε ούτε στο μετρό των 30 εκατομμυρίων της Περιφέρειας αλλά ούτε και στο μετρό της επιστρεπτέας προκαταβολής της κυβέρνησης” ανέφερε.

Τα αιτήματα του κλάδου είναι τα εξής:

  • Απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και την επιδότηση ασφαλειών των εκπαιδευτικών οχημάτων για ένα χρόνο.
  • Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για όλους τους συναδέλφους που αναγκάστηκαν να χρωστάνε.
  • Να δοθεί σε όλους τους εκπαιδευτές επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 € για κάθε μήνα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οικογένειες μας.
  • Να γίνει αναστολή των ρυθμίσεων σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας μέχρι να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς.
  • Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι οχλήσεις για χρέη και να διαγραφούν πρόστιμα και τόκοι.
  • Να χορηγηθεί επίδομα ανεργίας σε όσους έκλεισαν τη σχολή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 20.000 €.
  • Να τοποθετηθεί η αναστολή κατασχέσεων και η απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
  • Να οριστεί αφορολόγητο όριο 12.000 € και να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.
  • Να χορηγηθεί επίδομα ανεργίας σε όσους έκλεισαν τη σχολή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα όπως επίσης και τμήμα των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία την εφορία και τις τράπεζες.
  • Απαλλαγή ενοικίου των επιχειρήσεων που σωστά θεσπίστηκε από την πολιτεία να επεκταθεί και στις κατοικίες μας.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για οκτώ μήνες και γενναία μείωση τους για το επόμενο διάστημα.

“Αυτά είναι τα αιτήματα μας, είχαμε και μία επικοινωνία με το γραφείο του κ. Φαρμάκη στην Πάτρα, έχει προωθήσει κάποιο από τα αιτήματα αυτά στον κ. Σταϊκούρα και από κει και πέρα περιμένουμε απάντηση μετά και τις σημερινές πορείες και διαδηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα και όλη την Ελλάδα, περιμένουμε από την κυβέρνηση πραγματικά να μας στηρίξει γιατί είμαστε ένας κλάδος που δοκιμαζόμαστε την τελευταία πενταετία. Μιλούσα πρόσφατα με συνάδελφο που τον πέταξαν από το σπίτι του γιατί είχε να πληρώσει πέντε μήνες ενοίκιο. Ζούμε τραγικές καταστάσεις…” σχολίασε ο κ. Κωστόπουλος και αναφέρθηκε στις παλινωδίες της πολιτείας των τελευταία χρόνια που ταλαιπωρούν, τον κλάδο και ζήτησε να υπάρξει ένα σύγχρονο σύστημα εκπαίδευσης για τους νέους οδηγούς.

Τι αναφέρει η Διεύθυνση Μεταφορών

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μεταφορών Ηλείας, Αριστομένης Μανιάτης, αναφέρθηκε από την πλευρά της υπηρεσίας στην κατάσταση που επικρατεί.

Maniatis“Από το τέλος Οκτωβρίου που ξεκίνησε η δεύτερη φάση με τα προβλήματα του COVID-19 και τα μέτρα προφύλαξης έχουμε αναστολή των εξετάσεων οδήγησης για όλους τους υποψήφιους οδηγούς εκτός από δύο κατηγορίες ταυτόχρονα έχει διακοπεί και η εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών σε αυτό το χρονικό διάστημα για να μη δημιουργείται συγχρωτισμός μέσα στις αίθουσες εκπαίδευσης και να μην δημιουργούνται προβλήματα μεταφοράς του ιού στο χώρο των εξετάσεων. Έτσι λοιπόν γίνεται εκπαίδευση θεωρητική και πρακτική σε υποψήφιους οδηγούς μόνο για λεωφορεία και φορτηγά πάνω από τρεισήμισι τόνους και για τα πιστοποιητικά επαγγελματικής ικανότητας. Οι εξετάσεις και η εκπαίδευση τόσο η θεωρητική όσο και η πρακτική για τους υποψήφιους των δικύκλων, των επιβατικών και των μικρών φορτηγών που θέλουν δίπλωμα κατηγορίας Β δεν πραγματοποιούνται από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα. Δεν προβλέπεται μέχρι τις 15 Μαρτίου κάποια μεταβολή σε αναμονή των αποφάσεων και των εξελίξεων που θα έχουμε σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον κορονοϊό”.

Σε ότι αφορά την ισχύ των αδειών οδήγησης ο κ. Μανιάτης εξήγησε πως βάσει κοινοτικής οδηγίας που ισχύει προτείνονται μέτρα για όλη την ευρωπαΐκή ένωση, προστασίας από τον COVID-19  εκδόθηκε απόφαση του υφυπουργού μεταφορών προσαρμοσμένη στην κοινοτική οδηγία αυτή, βάσει της οποίας δίνονται παρατάσεις στην ισχύ αδειών οδήγησης, οι οποίες λήγουν ως εξής:

Όποια άδεια οδήγησης για οποιονδήποτε λόγο λήγει από 1 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι 30 Ιουνίου 2021 παρατείνεται η ισχύς της για 10 μήνες ακριβώς. Ταυτόχρονα παρατείνεται και η ισχύς των δικαιολογητικών που έχει εκδόσει κάποιος ενώ οι βεβαιώσεις οι ιατρικές ισχύουν και αυτές για 10 μήνες. Ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να έρθει στην υπηρεσία να υποβάλει αίτημα για ανανέωσή της για άδειες οδήγησης το τελευταίο δίμηνο της καταληκτικής ημερομηνίας. Για παράδειγμα κάποια άδεια οδήγησης η οποία λήγει σήμερα 11 Μαρτίου 2021 παρατείνεται η ισχύς μέχρι της 11 Ιανουαρίου 2022. Δικαίωμα για την ανανέωση έχει ο ενδιαφερόμενος το τελευταίο καταληκτικό δίμηνο. Επιπλέον αν κάποιος την πρώτη φάση που είχαμε τα προβλήματα με τον κορονοϊό και αφορά το διάστημα από 1 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι 31 Αυγούστου 2020 αυτές όλες οι άδειες παίρνουν παράταση ισχύος μέχρι 30 Ιουνίου 2021.

Οι πολίτες που θέλουν να ενημερωθούν σχετικά μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Μεταφορών Ηλείας στα τηλέφωνα 2621 363110 και 2621 363114 προκειμένου να λάβουν οποιαδήποτε πληροφορία.

Κεντρική φωτογραφία αρχείου: ΕUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ